Perunalaatikko ei imeltynyt
Aargh! Ajattelin että tänä vuonna teen nyt oikeaa imellettyä perunalaatikkoa ilman siirappia. Lueskelin ohjeita, säädin uunin, mittasin lämpöä, lisäsin nestettä, lisäsin jauhoja ja annoin imeltyä yhteensä 22 tuntia. Tulos: ei imelly!
Taidan heittää perinteet metikköön ja hakee äitien tekemää.
Kommentit (52)
Iske sekaan ssiirappia ja laita jääkaappiin vielä 1 vrk. Tai vähän hunajaa
Sokeria 1kg sekaan niin maistuu makialta.
Perunan pitää olla jauhoinen. Sitten vehnäjauhoja ei saa sekoittaa tulikuumaan soseeseen ja sopiva suhde on 1dl vehnäjauhoja/ perunakilo. Kyllä mulla imeytyy aina ja annan imeytyä yön yli. Lisään ennen paistamista hieman siirappia.
Vierailija kirjoitti:
Mistä lajikkeesta teit?
Lajikkeen ei pitäisi ohjeiden mukaan vaikuttaa imeltymiseen, mutta tein challenger-perunasta.
Vierailija kirjoitti:
Perunan pitää olla jauhoinen. Sitten vehnäjauhoja ei saa sekoittaa tulikuumaan soseeseen ja sopiva suhde on 1dl vehnäjauhoja/ perunakilo. Kyllä mulla imeytyy aina ja annan imeytyä yön yli. Lisään ennen paistamista hieman siirappia.
Perunasose oli 65-asteista kun lisäsin vehnäjauhot. Se siinä ihmetyttääkin kun olin lämpömittarini kanssa tarkkana etten polta jauhoja ja imellytin pari tuntia myös 75-asteessa. Ja nimenomaan soseen lämpö oli tämä.
käytin vielä kahta eri lämpömittaria.
Voisiko tänään tehdä? Jättää paistovalmiina jääkaappiin ja paistaa aattona?
Liian korkeat lämpötilat. Jauho palaa.
Kuten täällä jo sanottua: VÄÄRÄ PERUNALAJIKE.
Imelletty hyvä perunalaatikko.
*
Perusohje, voi maustaa totutuilla tavoilla. Imeltyminen onnistuu 70-75 asteessa niin hyvin että muuta maustamista ei tarvita.
*
Ainekset:
*
2 kg perunoita. Osa suosii jauhoisia ja osa suosii kiinteitä perunoita. Kaikki lajikkeet imeltyy.
2 reilua "kukkupää" ruokalusikallista vehnäjauhoja
maitoa. Määrän vaihtelee. Tarpeen mukaan jauhoisiin enemmän ja kiinteisiin vähemmän.
50-100g voita
1-2 tl suolaa
*
Imelletty hyvä perunalaatikko ohje:
*
Kuori perunat. Isot perunat voi lohkoa puolikkaiksi, niin niiden vikaisuuskin selviää. Keitä perunat kattilassa kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä.
*
Soseuta perunat kattilassa keittoveteen.
*
Jäähdytä sose kattilassa huolellisesti 74-77 asteiseksi.
*
Sekoita jauho huolellisesti kattilassa 74-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Lisää tarvittaessa tilkka 76 asteista vettä.
*
Anna seoksen imeltyä kattilassa 70-75 asteisessa uunissa kannella peitettynä 2-4 tuntia. Imeltämistä ei kannata jatkaa, koska silloin makea maltoosi pilkkoutuu vahemmän makeiksi aineiksi.
*
Sekoita sosetta imeltymisen aikana muutaman kerran. Samalla voi maistamalla seurata imeltymisen edistymistä.
*
Sekoita soseeseen ohuina viipaleina tai sulatettuna voi ja lisää suola. Lisää maitoa niin että saadaan notkea puuro. Siirappia ja sokeria EI TARVITA.
*
Laita sose voidetuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle voinokareita. Pinnalle voi halutessa sirotella korppujauhoa.
*
Paista perunalaatikkoa 140-175 asteisessa uunissa noin 2-3 tuntia. Paistamisen voi aloittaa kuumemmassa, noin 200-210 asteisessa uunissa ja kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, uunin lämpötilan voi laskea 120-130 asteeseen - kupliminen rauhoittuu "hymyilyksi".
*
*
*
Huom.
Imellyttäminen onnistuu sekä jauhoisista että kiinteistä perunoista.
Perunalaatikkoon tarvittavan maidon määrä vaihtelee perunalajikkeen mukaan: jauhoinen, tärkkelyspitoinen peruna tarvitsee enemmän nestettä kuin kiinteämaltoinen peruna. Ennen paistovaihetta seoksen tulee olla löysää.
*
Jos haluaa lisämakeutta siirapilla, niin sekin käy.
*
*
En kyllä ymmärrä! Joka ikinen vuosi perunalaatikko onnistunut loistavasti, ihan kuin äidin tekemää.
Helppoa kuin koneella veisuu. On kyllä mysteeri mitä oikein teette ettei imelly eikä onnistu????
Vierailija kirjoitti:
Aargh! Ajattelin että tänä vuonna teen nyt oikeaa imellettyä perunalaatikkoa ilman siirappia. Lueskelin ohjeita, säädin uunin, mittasin lämpöä, lisäsin nestettä, lisäsin jauhoja ja annoin imeltyä yhteensä 22 tuntia. Tulos: ei imelly!
Taidan heittää perinteet metikköön ja hakee äitien tekemää.
1. Keititkö perunat suolattomassa vedessä?
2. Notkistitko sosetta kuumalla vedellä?
3. Jäähdytitkö soseen noin 75-76 asteiseksi?
4. Lisäsitkö jauhon jäähdytettyyn soseeseen? Mitään muuta ei lisätä tässä vaiheessa!
5. Imelsitkö sähkölieden 70-75 asteisessa uunissa 3-4 tuntia?
Imelletty perunalaatikko on yksi vaikeimmista ruokalajeista saada onnistumaan. Mä aloitan harjoittelun yleensä jo joulukuun alussa, niin johan jouluaattona laatikko yleensä onnistuu.
Vierailija kirjoitti:
Imelletty perunalaatikko on yksi vaikeimmista ruokalajeista saada onnistumaan. Mä aloitan harjoittelun yleensä jo joulukuun alussa, niin johan jouluaattona laatikko yleensä onnistuu.
Teen imellettyä perunalaatikkoa perinteiseen tapaan arkiruoaksi ympäri vuoden, niin ei taito pääse unohtumaan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Perunan pitää olla jauhoinen. Sitten vehnäjauhoja ei saa sekoittaa tulikuumaan soseeseen ja sopiva suhde on 1dl vehnäjauhoja/ perunakilo. Kyllä mulla imeytyy aina ja annan imeytyä yön yli. Lisään ennen paistamista hieman siirappia.
Perunasose oli 65-asteista kun lisäsin vehnäjauhot. Se siinä ihmetyttääkin kun olin lämpömittarini kanssa tarkkana etten polta jauhoja ja imellytin pari tuntia myös 75-asteessa. Ja nimenomaan soseen lämpö oli tämä.
käytin vielä kahta eri lämpömittaria.
Samaa ihmettelin kun aloittelin imelletyn perunalaatikon valmistamista.
Sose vaatii hiukan vedellä notkistamista. Tämän kun opin niin sen jälkeen jokeisella kerralla on hyvin imeltynyt. Kuiva tönkkö sose jää usein imeltymättä.
Olen vakioinut imeltämisen
Kaikki perunalajikkeet imeltyy. Jauhoinen tai kiinteä tai kaikki siltä väliltä.
Kuorin perunat raakoina ja keitän kypsiksi VÄHÄSSÄ SUOLATTOMASSA vedessä.
Soseutan perunat keittoveteen, niin että saan sakean puuromaisen soseen. Tarvittaessa lisään kuumaa vettä.
Jäähdytän soseen erittäin huolellisesti 75-76 asteiseksi.
Lisään jauhon 75-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen.
Laitan soseen imeltymään 70 asteiseen sähkölieden uuniin 2-4 tunniksi.
Vierailija kirjoitti:
Kuten täällä jo sanottua: VÄÄRÄ PERUNALAJIKE.
Väärää perunalajiketta ei ole olemassakaan. Kaikki lajikkeet imeltyy.
Vierailija kirjoitti:
Imelletty perunalaatikko on yksi vaikeimmista ruokalajeista saada onnistumaan. Mä aloitan harjoittelun yleensä jo joulukuun alussa, niin johan jouluaattona laatikko yleensä onnistuu.
Imelletty perunalaatikko on yksi helpoimmista ruokalajeista saada onnistumaan.
Tarvitaan ainoastaan 2kg perunoita - kaikki lajikkeet imeltyy, 2 runsasta ruokalusikaöllista vehnäjauhoja, 50-100g voita, 1-2 teelusikallista suolaa, maidon määrä vaihtelee yllättävän paljonkin lajikkeen ja halutun lopputuloksen mukaan,
1. Kypsät perunat survotaan kuumina kattilassa ja ohennetään kuumalla vedellä puuromaiseksi soseeksi. Voi keittää niukassa vesimäärässä ja soseuttaa suoraan keittoveteen.
2. Kuuma sose jäähdytetään huolellisesti 74-76 asteiseksi ja jauhot lisätään jäähdytettyyn soseeseen.
3. Sosekattila laitetaan 65-70 asteiseen uuniin ja soseen annetaan imeltyä 2-4 tuntia. Pitempi imeltämisaika huonontaa imeltymistulosta.
4. Lisätää ohuina siivuina voi sulamaan soseeseen. Lisätään suola. Lisätään maitoa niin että saadaan notkean puuromainen sose.
5. Sose laitetaan voilla rasvattuun uunivuokaan. Pinnalle muutama voinokare ja halutessa pinnalle voi sirotella korppujauhoja.
6. Laita sose aluksi paistumaan kuumaan 180-205 asteiseen sähkölieden uuniin. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, niin silloin alennetaan uunin lämpötila 140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu. Paista 2-3 tuntia.
kun malttaa hyvällä reseptillä ja simppelillä kyllä imeltyy, eikä tarvitse juurikaan makeutta lisätä. ja maku on parempaa kuin hullujen päivän ylihinnoiteltu.
sitä voi maistella vaikka länsirannikollakin.
Miten uunin muka saa juuri 74-76 asteiseksi?
Minulle on käynyt samoin.