Kasvissyöjät ja muutkin, härkäpavusta
Sen sijaan että tungetaan soijaa joka paikkaan, eikö kannattaisi käyttää kotimaista vaihtoehtoa härkäpapua? Olen nyt itse oppinut käyttämään sitä, vaikka siis olen sekasyöjä, niin monessa paikassa. Siinä on proteiinia paljon ja se on kotimainen vaihtoehto ainaiselle soijalle (josta muuten yhä suurempi osa on gm-soijaa, jossa on pitoisuuksia glyfosaatista!) etenkin kasvissyöjille.
Suositaan härkäpapua! Ja en nyt puhu mistään nyhtökaurasta tai härkiksestä jotka ovat todella prosessoituja tuotteita vaan ihan aidosta raaka-aineesta, saa jokaisesta hyvin varustellusta kaupasta.
Kommentit (18)
Hyvä idea. Härkäpavun hinta on hyvässä nousussa, kiitos kuivan kesän.
Naurahdin vähän tuolle gm-soijalle. Mutta joo, kyllä ne härköpavutkin on hyviä. Hintavia tosin
Härkäpapu on kyllä hyvää. Mutta ihmeellinen tuo pelko prosessoinnista. Miten ihmeessä se härkäpapu muuttuu pelottavaksi sillä, että se maustetaan ja sitä myllyssä jauhetaan, väännetään, käännetään ja kuivatetaan se suikaleen muotoon. Leivän leipominen on prosessointia. Mutta sinähän syöt tietenkin vehnänjyvätkin sellaisenaan.
Mä yritän siirtyä käyttämään soijaa mahdollisimman vähän, koska se tuodaan tänne jostain kaukaa ja vaikka pääosa meneekin rehuksi. En haluaisi tukea sellaista papujen raahaamista tänne ulkomailta. Ostelen härkäpapu- ja hernerouheita, mutta en oikein osaa tehdä niistä muuta kuin jauhoista mössöä.
Kunnon kokonaiset härkäpavut tosin ovat erittäin hyviä. Oikeasti, ovat maukkaita. Ne tosi usein maksavat mansikoita. Halvempiakin härkäpapuja välillä löytyy, mutta harmittavan harvoin. Ehkä pitäisi tilata niitä netin kautta.
Syön enimmäkseen soijaa mutta härkäpapukin on hyvää. Samoin härkäpavusta tehty falafel on tosi hyvää, sitä saa kotimaisena eineksenä eikä maksa kuin pari euroa pakkaus. Kaikki härkikset ja nyhtikset olen jättänyt suosiolla rauhaan siihen saakka kunnes hinnat laskee.
Vierailija kirjoitti:
Suomessa ei saa myydä geenimanipuloitua soijaa.
Totta. Mutta lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että gm-soija risteytyy normisoijan kanssa lähialueen peltojen kesken. Tosin tällä ei sinänsä ole merkitystä minkään kannalta koska glyfosaattia ei näistä kontaminoituneista fuusioista löydy.
Silti: MEPpien verestä mitattiin glyfosaattipitoisuudet ja ne olivat suurimmat kasvissyöjillä.
Vierailija kirjoitti:
Härkäpapu on kyllä hyvää. Mutta ihmeellinen tuo pelko prosessoinnista. Miten ihmeessä se härkäpapu muuttuu pelottavaksi sillä, että se maustetaan ja sitä myllyssä jauhetaan, väännetään, käännetään ja kuivatetaan se suikaleen muotoon. Leivän leipominen on prosessointia. Mutta sinähän syöt tietenkin vehnänjyvätkin sellaisenaan.
Prosessoiduissa tökkii se, että niistä tehdään lihan kaltaisia. Jos ei halua syödä lihaa, ei halua syödä mitään sitä muistuttavaakaan. Tofu menee, koska se muistuttaa lähinnä juustoa, ja valmistusmenetelmäkin on ikivanha.
Virossa torilta saa härkäpapuja kassillisen tosi halvallla
Minäkin haluaisin oppia laittamaan härkäpapuja useammalla tavalla. Reseptejä?
Härkäpapua on tosi helppo kasvattaa itse.
Ei tosin enää tänä kesänä, mutta vaikka ensi vuonna. Se tuottaa isoja satoja ja oma kasvimaa on helppo kastella.
Hyvääkin se on ja sen voi maustaa monella tavalla.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Härkäpapu on kyllä hyvää. Mutta ihmeellinen tuo pelko prosessoinnista. Miten ihmeessä se härkäpapu muuttuu pelottavaksi sillä, että se maustetaan ja sitä myllyssä jauhetaan, väännetään, käännetään ja kuivatetaan se suikaleen muotoon. Leivän leipominen on prosessointia. Mutta sinähän syöt tietenkin vehnänjyvätkin sellaisenaan.
Prosessoiduissa tökkii se, että niistä tehdään lihan kaltaisia. Jos ei halua syödä lihaa, ei halua syödä mitään sitä muistuttavaakaan. Tofu menee, koska se muistuttaa lähinnä juustoa, ja valmistusmenetelmäkin on ikivanha.
Tämä nyt on ihan hölynpölyä. Ruoan ulkonäöllä ei ole mitään tekemistä minkään kanssa. Jos sinulla on näin kummallinen fiksaatio, niin ole hyvä vain, jatka toki toimintaasi, mutta älä luule että muilla olisi.
Vierailija kirjoitti:
Minäkin haluaisin oppia laittamaan härkäpapuja useammalla tavalla. Reseptejä?
Mun äiti on tehnyt harkapavuista erilaisia ruokia jo 1990-luvulta lähtien, ja kasvatti niitä tosiaan itse kasvimaalla. Äiti teki niin, että teki mitä tahansa tavallista ruokaa, kuten pataa, ratatouillea, tomaattikastiketta, keittoa, tms ja laittoi siihen lihan tai kalan sijasta härkäpapuja joko kokonaisina tai murskattuina. Kuivatut pavut pitää toki ensin liottaa ja ryöpätä, mutta äidillä oli tapana tehdä tämä isoissa erissä ja pakastaa neljänneslitran rasioissa.
Mulla oli tänä vuonna härkäpapuja kasvimaalla vähän.
Ensin vuonna lisaa
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minäkin haluaisin oppia laittamaan härkäpapuja useammalla tavalla. Reseptejä?
Mun äiti on tehnyt harkapavuista erilaisia ruokia jo 1990-luvulta lähtien, ja kasvatti niitä tosiaan itse kasvimaalla. Äiti teki niin, että teki mitä tahansa tavallista ruokaa, kuten pataa, ratatouillea, tomaattikastiketta, keittoa, tms ja laittoi siihen lihan tai kalan sijasta härkäpapuja joko kokonaisina tai murskattuina. Kuivatut pavut pitää toki ensin liottaa ja ryöpätä, mutta äidillä oli tapana tehdä tämä isoissa erissä ja pakastaa neljänneslitran rasioissa.
Kiitos! Härkäpapu tosiaan on maanosamme ainoa alkuperäinen "papu", joten pitäisihän tuolle helposti käyttötapoja löytyä, kun vähän viitsii. Muiden kasvisten seassa varmaan on ihan omiaan.
Lidlissä oli juuri tuoretta kotimaista härkäpapua myytävänä.
Olen joskus itse kasvattanut, mutta sitä pitäisi laittaa paljon, jotta lopputulos olisi jotain muuta kuin muutama kourallinen papuja. Kasvatus helppoa, mutta pinta-ala saisi olla isohko.
Vierailija kirjoitti:
Mä yritän siirtyä käyttämään soijaa mahdollisimman vähän, koska se tuodaan tänne jostain kaukaa ja vaikka pääosa meneekin rehuksi. En haluaisi tukea sellaista papujen raahaamista tänne ulkomailta. Ostelen härkäpapu- ja hernerouheita, mutta en oikein osaa tehdä niistä muuta kuin jauhoista mössöä.
Kunnon kokonaiset härkäpavut tosin ovat erittäin hyviä. Oikeasti, ovat maukkaita. Ne tosi usein maksavat mansikoita. Halvempiakin härkäpapuja välillä löytyy, mutta harmittavan harvoin. Ehkä pitäisi tilata niitä netin kautta.
Kaukaa raahattu soija tosiaan taitaa mennä ensisijaisesti rehuksi. Ainakin kaikki itse kaupasta ostamani soijarouheiden soijat on kasvatettu Euroopassa, tyypillisesti Serbiassa. Pidemmälle jalostetuista soijatuotteista en tiedä soijan alkuperää, koska sitä ei yleensä ilmoiteta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Härkäpapu on kyllä hyvää. Mutta ihmeellinen tuo pelko prosessoinnista. Miten ihmeessä se härkäpapu muuttuu pelottavaksi sillä, että se maustetaan ja sitä myllyssä jauhetaan, väännetään, käännetään ja kuivatetaan se suikaleen muotoon. Leivän leipominen on prosessointia. Mutta sinähän syöt tietenkin vehnänjyvätkin sellaisenaan.
Prosessoiduissa tökkii se, että niistä tehdään lihan kaltaisia. Jos ei halua syödä lihaa, ei halua syödä mitään sitä muistuttavaakaan. Tofu menee, koska se muistuttaa lähinnä juustoa, ja valmistusmenetelmäkin on ikivanha.
Tuli mieleen, että täyteläisten, umamisien, ruokaisien makujen kaipuu on paljon vanhempi ilmiö (jo muinaiset roomalaiset..:) kuin lihan maustaminen siten, että sen lihainen maku korostuu. En näe mitään hassua siinä, että härkäpapua syödään paksuina koostumuksina täyteläisesti maustaen, toki nämä härkikset ja nyhtikset ovat vielä selvästi kuituisenpia kuin härkäpapu paksuina muhennoksina tai pyöryköinä.
Suomessa ei saa myydä geenimanipuloitua soijaa. Ja juu, härkäpapu on ihan hyvä vaihtoehto, mutta erityisesti vegaanina pitää syödä monipuolisesti, joten kannattaa käyttää sekä soijaa että muita papuja vaihdellen. Prosessoiduilla tuotteilla voi heittää vesilintua (kunhan varoo ettei osu).