Miten onnistun imelletyn perunalaatikon teossa?
Ja missä vaiheessa sen teen, aatonaattona eli la en oikein ehtisi lieden äärellä vahtaamaan ja aattona ei varsinkaan mitään sellaista viitsi/ehdi tekemään.
Kommentit (22)
On tosi helppo tehdä, mutta muista nämä: käytä jauhoisia perunoita, varaa riittävästi aikaa imeltymiseen - ainakin 6 tuntia - äläkä laita keitinveteen suolaa (suola vasta loppuvaiheessa).
Voit keittää perunat kuorittuina mutta kaada keitinvesi takaisin soseuttamisen jälkeen. Jauhot vasta n. 60° massaan. Itse imellytän uunissa 55°. Suola, voi ja maito imellyttämisen jälkeen. Kannattaa pakastaa raakana jos tekee useamman.
Voiko sen imeltyneen löysän massan siis pakastaa? saanut ristiriitaista tietoa siitä...aattona onkin sitten uuni koko ajan kuumana kun kaikki laatikot siellä kypsytettävä..
ap
Vierailija kirjoitti:
Voiko sen imeltyneen löysän massan siis pakastaa? saanut ristiriitaista tietoa siitä...aattona onkin sitten uuni koko ajan kuumana kun kaikki laatikot siellä kypsytettävä..
ap
Voi pakastaa.
Et onnistu mitenkään. Se on oleva sinun oma via dolorosasi.
Peruna imeltyy hyvin pakastaessa, mutta sen rakennekin vähän muuttuu.
Mä olen aina tehnyt näin:
Kuorin isoimmat Rosamundat, mitä kaupasta löytyy. Osta tasakokoisia ja kuori ja lohko kahtia.
Keitä suolattomassa vedessä. Haarukan pitää upota isoimpaan pottuun.
Ota osa keitinvedestä talteen. Uuni päälle, lämpötila n. 60 astetta
Muussaa potut perunasurvimella, ja muussautumista voi avittaa lisäämällä sitä keitinvettä, mutta ei paljon.
Mittaa seoksen lämpötila vaikka paistimittarilla. Lisää vehnäjauhot (2-3 rkl/ostamasi kilo) ja tyrkkää kansi päällä uuniin.
Mene lukemaan lehteä. Sekoita kerran tunnissa. Ota tirsat. Sekoita. Käy lenkillä. Sekoita. n 7-8 tunnin jälkeen ota mössö ulos uunista.
Lisää punainen maito, oikea voi, suola vatkaimella. Hiukan muskottipähkinää. Tosi hiukan, vahva mauste. Jos se ei ole mielestäsi tarpeeksi imeltynyt, voit pistää pikkuisen siirappia tai hunajaa. Kippaa rasioihin ja pakasta.
Ota aatonaattona sulamaan ja paista jouluaattona 150 asteessa 2-3 tuntia, kunnes pinta kauniin ruskea.
Äläkä sitten nielaise kieltäsi.
Vierailija kirjoitti:
Mä olen aina tehnyt näin:
Kuorin isoimmat Rosamundat, mitä kaupasta löytyy. Osta tasakokoisia ja kuori ja lohko kahtia.
Keitä suolattomassa vedessä. Haarukan pitää upota isoimpaan pottuun.
Ota osa keitinvedestä talteen. Uuni päälle, lämpötila n. 60 astetta
Muussaa potut perunasurvimella, ja muussautumista voi avittaa lisäämällä sitä keitinvettä, mutta ei paljon.
Mittaa seoksen lämpötila vaikka paistimittarilla. Lisää vehnäjauhot (2-3 rkl/ostamasi kilo) ja tyrkkää kansi päällä uuniin.
Mene lukemaan lehteä. Sekoita kerran tunnissa. Ota tirsat. Sekoita. Käy lenkillä. Sekoita. n 7-8 tunnin jälkeen ota mössö ulos uunista.
Lisää punainen maito, oikea voi, suola vatkaimella. Hiukan muskottipähkinää. Tosi hiukan, vahva mauste. Jos se ei ole mielestäsi tarpeeksi imeltynyt, voit pistää pikkuisen siirappia tai hunajaa. Kippaa rasioihin ja pakasta.
Ota aatonaattona sulamaan ja paista jouluaattona 150 asteessa 2-3 tuntia, kunnes pinta kauniin ruskea.
Äläkä sitten nielaise kieltäsi.
ja seoksen lämpötila 60 astetta, kun laitat uuniin. Tärkkelyksen käyminen eli imeltyminen vaatii sen, ei sen kummenmpaa kuin hiivan laittokaan taikinanesteeseen eli lämpöä tarvitaan.
Ostan äitien tekemää niin ei tarvi tuskailla niiden vauvan ruokien kanssa.
Sinkkumies
Vierailija kirjoitti:
Mä olen aina tehnyt näin:
Kuorin isoimmat Rosamundat, mitä kaupasta löytyy. Osta tasakokoisia ja kuori ja lohko kahtia.
Keitä suolattomassa vedessä. Haarukan pitää upota isoimpaan pottuun.
Ota osa keitinvedestä talteen. Uuni päälle, lämpötila n. 60 astetta
Muussaa potut perunasurvimella, ja muussautumista voi avittaa lisäämällä sitä keitinvettä, mutta ei paljon.
Mittaa seoksen lämpötila vaikka paistimittarilla. Lisää vehnäjauhot (2-3 rkl/ostamasi kilo) ja tyrkkää kansi päällä uuniin.
Mene lukemaan lehteä. Sekoita kerran tunnissa. Ota tirsat. Sekoita. Käy lenkillä. Sekoita. n 7-8 tunnin jälkeen ota mössö ulos uunista.
Lisää punainen maito, oikea voi, suola vatkaimella. Hiukan muskottipähkinää. Tosi hiukan, vahva mauste. Jos se ei ole mielestäsi tarpeeksi imeltynyt, voit pistää pikkuisen siirappia tai hunajaa. Kippaa rasioihin ja pakasta.
Ota aatonaattona sulamaan ja paista jouluaattona 150 asteessa 2-3 tuntia, kunnes pinta kauniin ruskea.
Äläkä sitten nielaise kieltäsi.
Vähän amylaasi-imeltämisestä.
Uunin lämpö noin 62-65.
Keitä kuoritut perunat vähässä vedessä ja soseuta keitinveteen. Lisää tarvittaessa 80 asteista vettä. Kun sose on jäähtynyt 77-78 asteiseksi lisää jauho ja laita sose imeltymään 62-65 asteiseen uuniin. Imeltyminen alkaa heti kun jauhot on lisätty.
Kun sose jäähtyy hitaasti uunissa niin ensimmäiseksi siinä tapaahtuu alfa-amylaasireaktio, siinä muodostuu erittäin makeita dekstriinejä. Alfa-amylaasin optimilämpötila on noin 75 astetta. Lisäksi reaktio teehostaa seuraavaa beeta-amylaasi reaktiota. Noin 70 asteessa alfa reaktio heikkenee ja alkaa beetta-amylaasireaktio.
Beetta-amylaasireaktiossa muodostuu makeaa maltoosia. Beetta-amylaasin optimilämpötila on noin 65 astetta. Kun sose jäähtyy kohti 60 astetta reaktio heikkenee ja alle 60 asteen on jo varsin hidas ja loppuu lähes kokonaan.
Kun imeltäminen tapahtuu amylaasireaktioiden lämpötiloissa, niin riittävä imeltyminen saavutetaan 2-6 tunnissa. Imeltämistä voi jatkaa 60 asteessa aamuun.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mä olen aina tehnyt näin:
Kuorin isoimmat Rosamundat, mitä kaupasta löytyy. Osta tasakokoisia ja kuori ja lohko kahtia.
Keitä suolattomassa vedessä. Haarukan pitää upota isoimpaan pottuun.
Ota osa keitinvedestä talteen. Uuni päälle, lämpötila n. 60 astetta
Muussaa potut perunasurvimella, ja muussautumista voi avittaa lisäämällä sitä keitinvettä, mutta ei paljon.
Mittaa seoksen lämpötila vaikka paistimittarilla. Lisää vehnäjauhot (2-3 rkl/ostamasi kilo) ja tyrkkää kansi päällä uuniin.
Mene lukemaan lehteä. Sekoita kerran tunnissa. Ota tirsat. Sekoita. Käy lenkillä. Sekoita. n 7-8 tunnin jälkeen ota mössö ulos uunista.
Lisää punainen maito, oikea voi, suola vatkaimella. Hiukan muskottipähkinää. Tosi hiukan, vahva mauste. Jos se ei ole mielestäsi tarpeeksi imeltynyt, voit pistää pikkuisen siirappia tai hunajaa. Kippaa rasioihin ja pakasta.
Ota aatonaattona sulamaan ja paista jouluaattona 150 asteessa 2-3 tuntia, kunnes pinta kauniin ruskea.
Äläkä sitten nielaise kieltäsi.
Vähän amylaasi-imeltämisestä.
Uunin lämpö noin 62-65.
Keitä kuoritut perunat vähässä vedessä ja soseuta keitinveteen. Lisää tarvittaessa 80 asteista vettä. Kun sose on jäähtynyt 77-78 asteiseksi lisää jauho ja laita sose imeltymään 62-65 asteiseen uuniin. Imeltyminen alkaa heti kun jauhot on lisätty.
Kun sose jäähtyy hitaasti uunissa niin ensimmäiseksi siinä tapaahtuu alfa-amylaasireaktio, siinä muodostuu erittäin makeita dekstriinejä. Alfa-amylaasin optimilämpötila on noin 75 astetta. Lisäksi reaktio teehostaa seuraavaa beeta-amylaasi reaktiota. Noin 70 asteessa alfa reaktio heikkenee ja alkaa beetta-amylaasireaktio.
Beetta-amylaasireaktiossa muodostuu makeaa maltoosia. Beetta-amylaasin optimilämpötila on noin 65 astetta. Kun sose jäähtyy kohti 60 astetta reaktio heikkenee ja alle 60 asteen on jo varsin hidas ja loppuu lähes kokonaan.
Kun imeltäminen tapahtuu amylaasireaktioiden lämpötiloissa, niin riittävä imeltyminen saavutetaan 2-6 tunnissa. Imeltämistä voi jatkaa 60 asteessa aamuun.
Katsoitko pölkky aloituksen päivämäärää?
Pieret siihen ennen uuniinlaittoa.
Perunalaatikkoa syödään vain kerran vuodessa. Kannattaa keskittyä makaronilaatikko-osaamiseen koska sitä tarvitaan joka viikko.
Vierailija kirjoitti:
Perunalaatikkoa syödään vain kerran vuodessa. Kannattaa keskittyä makaronilaatikko-osaamiseen koska sitä tarvitaan joka viikko.
Kotona leipojat tekee edelleenkin imellettyä perunalaatikkoa leipomispäivinä.
Makaroonilaatikon osaa jokainen tehdä, mutta perunalaatikon teossa on selvästi oppimista.
[/quote]Katsoitko pölkky aloituksen päivämäärää?[/quote]
Mikä vaikutus päivämäärällä on "Miten onnistun imelletyn perunalaatikon teossa?"
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mä olen aina tehnyt näin:
Kuorin isoimmat Rosamundat, mitä kaupasta löytyy. Osta tasakokoisia ja kuori ja lohko kahtia.
Keitä suolattomassa vedessä. Haarukan pitää upota isoimpaan pottuun.
Ota osa keitinvedestä talteen. Uuni päälle, lämpötila n. 60 astetta
Muussaa potut perunasurvimella, ja muussautumista voi avittaa lisäämällä sitä keitinvettä, mutta ei paljon.
Mittaa seoksen lämpötila vaikka paistimittarilla. Lisää vehnäjauhot (2-3 rkl/ostamasi kilo) ja tyrkkää kansi päällä uuniin.
Mene lukemaan lehteä. Sekoita kerran tunnissa. Ota tirsat. Sekoita. Käy lenkillä. Sekoita. n 7-8 tunnin jälkeen ota mössö ulos uunista.
Lisää punainen maito, oikea voi, suola vatkaimella. Hiukan muskottipähkinää. Tosi hiukan, vahva mauste. Jos se ei ole mielestäsi tarpeeksi imeltynyt, voit pistää pikkuisen siirappia tai hunajaa. Kippaa rasioihin ja pakasta.
Ota aatonaattona sulamaan ja paista jouluaattona 150 asteessa 2-3 tuntia, kunnes pinta kauniin ruskea.
Äläkä sitten nielaise kieltäsi.
ja seoksen lämpötila 60 astetta, kun laitat uuniin. Tärkkelyksen käyminen eli imeltyminen vaatii sen, ei sen kummenmpaa kuin hiivan laittokaan taikinanesteeseen eli lämpöä tarvitaan.
Hiivasienet kuolee jo noin 40 asteessa ja käyminen loppuu siihen. Happobakteerit kuolee noin 62 asteessa ja happaneminen loppuu siihen. Soseen tulee olla yli 62 asteista niin silloin käyminen ja happaneminen ei pääse pilaamaan sosetta.
Imeltymisreaktiot toimii turvallisella lämpötila-alueella eli 65-74 astetta. Hyvä soseen lämpötila imellyttämiseen on noin 65-70 astetta - uuni voi olla muutaman asteen kuumempi, koska soseen lämpötila on uunin lämpötilaa muutaman asteen alhaisempi. Tässä lämpötilassa käyminen ja happaneminen ei pääse pilaamaan sosetta ja sose imeltyy amylaasireaktioilla-
Nyt tajuan, mikä mulla on ollut kaikki nämä vuodet vikana: liian alhainen lämpötila. 50 ei riitäkään. Miksi resepteissä kuitenkin pääasiassa puhutaan juuri 50 asteesta?
Varmin tapa: osta kaupasta, aattona kansi pois, voita/kermaa päälle ja uuniin.
Jos haluat tehdä itse, selaile Marttaliiton sivuja, ehkä heillä on vihjeitä.