Kuinka vanhoja munia olette syönyt?
Löysin jääkaapistani täyden kymmenen muna munarasian. Olin sen jostain syystä tunkenut oven ylälokerikkoon, jota en normaalisti tee, vaan säilytän munat ihan huoneenlämmössä, tai jääkaapin hyllyllä.
Munissa parasta ennen päivämäärä 11.08, eli parhaus päättynyt jo pari kuukautta sitten. Ovat siis olleet kokoajan jääkaapissa. Uskaltaiskohan niitä vielä syödä, tai käyttää leivonnassa?
Kuinka vanhoja te olette käyttänyt?
Kommentit (25)
Jotain pari viikkoa vanhoja varmaan. Laittamalla veteen voit katsoa, jos ne kelluu niin on luultavasti pilalla.
Ihan hyvin voi vielä käyttää, ainakin jos rikot ne ennen käyttöä etkä keitä. Kaupasta ostettuja olen käyttänyt varmaan 4kk pe-päiväyksen jälkeen, tuttavan kanalasta ostettuja ilman pe-päiväystä sellaisen 4-5kk säilytyksen jälkeen. Tasan kerran on osunut kennoon pilaantunut muna.
38-vuotiasta on tullut maisteltua.
Munien päivämäärällä ei ole mitään merkitystä. Huomaat kyllä, jos ne on pilaantuneita.
Tee vesitesti. Astiaan vettä ja sinne muna. Jos muna nousee pintaan kellumaan, se on huono. Jos pysyy pohjassa, se on käyttökelpoinen.
Vierailija kirjoitti:
Tee vesitesti. Astiaan vettä ja sinne muna. Jos muna nousee pintaan kellumaan, se on huono. Jos pysyy pohjassa, se on käyttökelpoinen.
Tämä on järjetön testi, koska se kelluminen johtuu siitä että kananmunasta on haihtunut vettä, ei siitä että se on pilalla. Jos leivot tai teet munakasta niin riko yksi kerrallaan lasiin. Jos on pilalla niin tiedät aivan varmasti tällä testillä.
Vierailija kirjoitti:
Kyyyllä noita yli kolmikymppisenkin munia on tullut lipuuteltua.
Ihan hyviä ovat vielä 50-vuotiaatkin munat.
Parasta ennen -päiväys on kovin viitteellinen. Noin 20 vuotta säilyvät vielä tämän jälkeen kylmässä säilytettynä. Eli liian kiristävät kalsarit pois. Se nostaa lämpötilaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tee vesitesti. Astiaan vettä ja sinne muna. Jos muna nousee pintaan kellumaan, se on huono. Jos pysyy pohjassa, se on käyttökelpoinen.
Tämä on järjetön testi, koska se kelluminen johtuu siitä että kananmunasta on haihtunut vettä, ei siitä että se on pilalla. Jos leivot tai teet munakasta niin riko yksi kerrallaan lasiin. Jos on pilalla niin tiedät aivan varmasti tällä testillä.
Arvaa montako munaa olen näin tutkinut. Satoja. Mulla on kotitarvekanala niin että tietoa ja materiaalia riittää.
Päiväys ei välttämättä kerro mitään munan käyttökelpoisuudesta. Ainut pilaantunut muna, jonka olen kohdannut, on ollut tuoreessa rasiassa. Riko munat yksi kerrallaan lasiin ja jos haju ei tyrmää, muna on käyttökelpoinen. Vanhemmissa munissa valkuainen muuttuu vain vähän vetisemmäksi. Olen käyttänyt parikin kuukautta vanhoja munia.
Pentti Holapan poitsukamu söi aikas vanhoja, mutta ei syö enää.
https://www.is.fi/matkat/art-2000000385064.html
"Paikallinen herkku Kiinassa: pikkupoikien virtsassa keitetyt kananmunat"
Vierailija kirjoitti:
Olen vegaani.
Neljä minuuttia jaksoit, ennen kuin oli pakko kertoa. Sinulla on ollut varmaan raskas päivä, koska vegaanien keskiarvo on sellaiset 9 minuuttia.
Vierailija kirjoitti:
Päiväys ei välttämättä kerro mitään munan käyttökelpoisuudesta. Ainut pilaantunut muna, jonka olen kohdannut, on ollut tuoreessa rasiassa. Riko munat yksi kerrallaan lasiin ja jos haju ei tyrmää, muna on käyttökelpoinen. Vanhemmissa munissa valkuainen muuttuu vain vähän vetisemmäksi. Olen käyttänyt parikin kuukautta vanhoja munia.
Olen itse testannu reilun kuukauden vanhoja munia kun ostan välillä reilun satsin. Yleensä ne kaikki kelluu mutta yksikään ei ole ollut pilalla. Ainut johtopäätös jonka voit tehdä on että pilaantunut muna kelluu, et niin päin että kelluva muna on pilalla.
Tuo ukko alkaa olla jo pian 50 eli varmaan se.
Ainakin pari kuukautta vanhoja on tullut syötyä. Riko kuori ja haista. Selviää heti voiko syödä vai ei.
Kyyyllä noita yli kolmikymppisenkin munia on tullut lipuuteltua.