miten saada kuntoon kaaoksessa oleva keittiö?
Kommentit (7)
Vierailija kirjoitti:
Konmarittamalla koko keittiö kannattaa aloittaa kaaoksen hallinta.
Ok. Ei ole kaikille astioille tilaa.
Pala kerrallaan, rauhassa. Päätät, että tänään siivoat ja järjestät vaikkapa yhden kaapin. Sitten seuraava sopivan kokoinen pala. Hyväntuoksuinen puhdistussuihke auttaa minulla, sitrus tuoksuu raikkaalta. :D
Olen tehnyt näin: kaapin sisältö ulos, kaapin puhdistus raikkaaksi, turhat tavarat pois, valikoin tarpeelliset,keksin niille paikat jos tarve, järjestän paikalleen.
Myönnän heittäneeni roskiin turhaa tavaraa vaikka olisi ehkä parempiakin tapoja. Mutta siten eivät ole pyörineet nurkissa tavarat, joita en kuitenkaan saa aikaiseksi vietyä kirpparille tai lahjoitetuksi.
Olen jaotellut tehtävät esim. yhden kaapin siivous, lieden siivous, jääkaapin siivous ja puhdistus, (uunin pesu), roskat pois talosta ja sankojen puhdistus + uusien pussien vaihto, tiskit (jopa näissäkin olen katsonut tarvitsenko kaikkia astioita jos niitä on kertynyt..) tiskipöytä (vaikka samaisella keittiösuihkeella raikkaksi), keittiöliina/astiapyyhe pesuun, puhtaan vaihto. Sitten normi imurointi ja lattian pesu, pölyt. Tuuletan vielä niin on raikasta :D Se on kivaa kun tuloksia syntyy.
Ensin pitää miettiä miksi se on kaaoksessa. Onko kamaa liikaa vai onko kyse siivoamisesta? Yleensä syy on ensin mainittu.
Ota jätesäkki käteen ja käy läpi kuiva-ainekaappi. Roskiin kaikki vanhentunut ja myös sellainen mitä et ole oikeasti käyttämässä. Jos siellä on 5 kg pastaa, joko pidät pastaviikon tai heität osan pois. Kun kaapissa on tilaa, et enää tee hukkaostoksia koska näet heti, mitä uupuu.
Sitten välineet. Pois kaikki, mitä et käytä. Käytitkö mehulinkoa viimeksi 6 v sitten? Pois se. Onko sinulla 5 lastaa ja 7 muovikulhoa? Suurin osa pois. Et tarvitse varmaan kuhmuista pannua tai kymmentä kattilaa.
Kaikki koriste-esineet pois keittiöstä.
Lopuksi astiat. Mäkeen kaikki yksittäiset, parittomat tai epämieluiset. Jos astiastoja on monta, luovu osasta. Myy tai anna pois. Kaksi riittää.
Nyt sinulla pitäisi olla tilaa. Siivoa ja järjestele. Käytä vapautunut kaappitila siihen että laitat sinne tasoilla olleet tavarat.
Ja ennen kaikkea lopeta ostaminen. Syö kaappia tyhjäksi ja katso ennen ostamista, että tavara on todella tarpeen.
Miten keittiö voi edes olla kaaoksessa? Liian pieni vai liikaa tavaraa?
Tiskit laitetaan heti koneeseen ja koneesta kaappiin niin ei loju tiskipöydällä. Mua ärsyttää aamulla jos mies on tehnyt yöllä itselleen voileipiä ja murut + veitset on saarekkeella. Haluan tulla siistiin keittiöön aamulla!
Leipomisen tai ruuanlaiton välineet, ainekset yms siinä samalla omille paikoilleen, pesuun tai roskiin kun ruokaa ruskistaa tai laittaa pullat uuniin. Ei jää lojumaan koskaan.
Äsken tein kuningatarhilloa eikä siitä näy enää kuin 2 isoa purkkia työtasolla jäähtymässä. Kattila ja kauha on koneessa, sokeripussi omassa laatikossaan. Kunhan purkit jäähtyy laitan ne jääkaappiin.
Lehtiä lojuu joskus ruokapöydällä mutta aina ennen ruokailua kerään ne kasaan ja laitan koriin mistä ne viedään sitten roskiin tai paperinkeräykseen.
Kerran viikossa imurointi ja lattian pesu (lakaisen päivittäin). Tasot pyyhitään päivittäin, kaappien ovet ehkä viikoittain, ei pahemmin likaannut. Jääkaapin pyyhkäisen viikon parin välein rätillä - ostan ison satsin ruokatarpeita kerralla ja kun kaappi tyhjenee ennen seuraavaa kaupassakäyntiä on hyvä hetki pyyhkäistä jos jotain on sotkeentuntu. Pari kertaa vuodessa sitten pesu kloriitilla
Jos on liikaa astioita, kuppeja ja kippoja laita ilmoitus facen kirpparille ja anna pois. Säilytä vain ne mitä oikeasti tarvitset. Jos on jotain "perintöastioita" jotka on pakko säilyttää vaikka ei käytä niin laita tukevaan pahvilaatikkoon ja vie varastoon.
En tiedä miten muut pystyvät pitämään keittiön kunnossa. Mulla purkit ja purnukat tursuavat joka kulmassa. Ei ole tilaa enää.
Ainoastaan jos luovun mikrosta niin siltä tasolta vapautuisi tilaa.
Inhoan keittiön sotkua ja tavaraa pöydillä. Siivoan päivittäin useasti eli aterioiden jälkeen pinnat tyhjiksi ja pyyhitään. Ei ole erilaisia kuppeja ja laseja kaapissa, vaan yhtä sarjaa vain. Koriin lehdet ja kerran viikossa keräykseen. Keittiössä ei ole mitään sinne kuulumatonta rojua.
Konmarittamalla koko keittiö kannattaa aloittaa kaaoksen hallinta.