Suurtutkimus todistaa: Voi lisää merkittävästi sydänsairauksien riskiä
http://m.iltalehti.fi/sydan/201611242200031801_sd.shtml
Suurtutkimus vahvistaa: tumma leipä on hyväksi, paljon voita pahaksi
Tänään klo 18:00
Tyydyttyneiden rasvojen vaikutuksesta on tehty suurtutkimus, joka vahvistaa ravitsemussuositusten linjan. Tyydyttynyt rasva on sydämelle riski.
Tyydyttyneitä rasvoja on runsaasti esimerkiksi voissa ja juustoissa.
Tuoreessa tutkimuksessa seurattiin rasvojen vaikutusta ihmisen terveyteen pitkällä aikavälillä./li
Tyydyttyneen rasvan runsas saanti lisää tuoreen jättitutkimuksen mukaan sydänsairauksien riskiä.
Tyydyttynyttä rasvaa on usein runsaasti juustoissa, täysmaidossa, voissa, punaisessa lihassa ja suklaassa.
Tutkijat havaitsivat, että viiden prosentin lisäys tyydyttyneiden rasvojen saannissa lisäsi sydänsairauden riskiä jopa 25 prosenttia.
Tutkimuksessa seurattiin ihmisiä hyvin pitkän ajan, joten tulos kertoo nimenomaan tärkeistä pitkän aikavälin vaikutuksista. Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 73000 naisen ja lähes 43000 miehen terveydentilaa vuodesta 1986 vuoteen 2010.
Tutkimus osoitti, että tyydyttymättömien rasvojen ja täysjyväviljatuotteiden syöminen taas oli yhteydessä pienentyneeseen sydänsairausriskiin.
Niinpä tutkijat suosittelevat, että tyydyttyneitä rasvoja vaihdetaan tyydyttämättömiin rasvoihin ja täysjyväviljatuotteita suositaan.
Tutkijoiden mukaan suurtutkimus tukee ravitsemussuosituksia, joiden peruslinjauksena on tyydyttyneiden rasvojen suhteellisen pieni määrä ruokavaliossa.
Tutkimus tehtiin Harvardin yliopistossa, ja se julkaistiin BMJ:ssä 23. marraskuuta.
Kommentit (20)
Ei tämä tule karppijeesuksia kiinnostamaan sen enempää kuin tuhannet aikaisemmatkaan tutkimukset aiheesta. Ääriuskovaisia koko joukko, logiikka ja rationaalinen ajattelu ei heidän dogmiinsa kuulu.
Tutkimuksen rahoitti margariiniteollisuus.
Rypsiöljy vahingoittaa suonia enemmän kuin maitorasva.
Vierailija kirjoitti:
Tutkimuksen rahoitti margariiniteollisuus.
Ja kaikki mikäköhän instanssi on rahoittanut ne tutkimukset, jotka sanovat lihaa ja voita terveellisiksi???
Vierailija kirjoitti:
Tutkimuksen rahoitti margariiniteollisuus.
Lähde, kiitos.
Iltalehden juttu oli yksinkertaistettu ja siinä tuotiin esille vain virallista linjaa tukevat seikat. Linkkiä tutkimukseen ei pistetty, mistä voisi johtua? No ehkäpä siitä että joku, kuten minä, oikeasti vaivautuu lukemaan itse artikkelin ja osaa tehdä omat johtopäätökset.
http://www.bmj.com/content/355/bmj.i6257
Huolellisella lukemisella käy hyvin selväksi että monella muulla seikalla on iso merkitys, kuten kokonaisvaltaisella elämäntyylillä, eikä voida liikaa katsoa yksittäisen ruoan aiheuttavan sairauksia. Tämä myönnettiin suoraan. Yllätys yllätys, siitä ei iltalehdessä mainittu mitään.
Vierailija kirjoitti:
Ei tämä tule karppijeesuksia kiinnostamaan sen enempää kuin tuhannet aikaisemmatkaan tutkimukset aiheesta. Ääriuskovaisia koko joukko, logiikka ja rationaalinen ajattelu ei heidän dogmiinsa kuulu.
Mikään luonnollinen rasva ei ole yksistään haitallista.
Mutta yhdistettynä sokerin(hiilarien) kanssa saadaan ongelmia aikaiseksi ja ne korostuvat enemmän niiden tyydyttyneiden rasvojen kanssa.
Vierailija kirjoitti:
Iltalehden juttu oli yksinkertaistettu ja siinä tuotiin esille vain virallista linjaa tukevat seikat. Linkkiä tutkimukseen ei pistetty, mistä voisi johtua? No ehkäpä siitä että joku, kuten minä, oikeasti vaivautuu lukemaan itse artikkelin ja osaa tehdä omat johtopäätökset.
http://www.bmj.com/content/355/bmj.i6257
Huolellisella lukemisella käy hyvin selväksi että monella muulla seikalla on iso merkitys, kuten kokonaisvaltaisella elämäntyylillä, eikä voida liikaa katsoa yksittäisen ruoan aiheuttavan sairauksia. Tämä myönnettiin suoraan. Yllätys yllätys, siitä ei iltalehdessä mainittu mitään.
Nimen omaan paino sanalla OMAT JOHTOPÄÄTÖKSESI. Ne sinun OMAT JOHTOPÄÄTÖKSESI eivät sisällä mitään tieteellistä. Jos syöt runsaasti voita, mutta elät muuten terveellisesti, nämä tekijät saattavat suojata sinua. Mutta voi ja kova rasva ovat erittäin merkittävä yksittäinen riskitekijä.
Kissanrasva ei kuulu ruokavaliooni. Voita ei mikään voita:)
Valkosipulia päälle, ei mene suonet tukkoon.
Vierailija kirjoitti:
Iltalehden juttu oli yksinkertaistettu ja siinä tuotiin esille vain virallista linjaa tukevat seikat. Linkkiä tutkimukseen ei pistetty, mistä voisi johtua? No ehkäpä siitä että joku, kuten minä, oikeasti vaivautuu lukemaan itse artikkelin ja osaa tehdä omat johtopäätökset.
http://www.bmj.com/content/355/bmj.i6257
Huolellisella lukemisella käy hyvin selväksi että monella muulla seikalla on iso merkitys, kuten kokonaisvaltaisella elämäntyylillä, eikä voida liikaa katsoa yksittäisen ruoan aiheuttavan sairauksia. Tämä myönnettiin suoraan. Yllätys yllätys, siitä ei iltalehdessä mainittu mitään.
Se il-toimittaja taisi olla sama joka ylisti statiineita täysin kritiikittä.Rasvaisia juustoja on muuten aikaisemmin tutkittu eikä löydetty pienintäkään riskiä verisuonille.Näkyyhän tämä myös ranskalaisissa ja sveitsiläisissä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Iltalehden juttu oli yksinkertaistettu ja siinä tuotiin esille vain virallista linjaa tukevat seikat. Linkkiä tutkimukseen ei pistetty, mistä voisi johtua? No ehkäpä siitä että joku, kuten minä, oikeasti vaivautuu lukemaan itse artikkelin ja osaa tehdä omat johtopäätökset.
http://www.bmj.com/content/355/bmj.i6257
Huolellisella lukemisella käy hyvin selväksi että monella muulla seikalla on iso merkitys, kuten kokonaisvaltaisella elämäntyylillä, eikä voida liikaa katsoa yksittäisen ruoan aiheuttavan sairauksia. Tämä myönnettiin suoraan. Yllätys yllätys, siitä ei iltalehdessä mainittu mitään.
Nimen omaan paino sanalla OMAT JOHTOPÄÄTÖKSESI. Ne sinun OMAT JOHTOPÄÄTÖKSESI eivät sisällä mitään tieteellistä. Jos syöt runsaasti voita, mutta elät muuten terveellisesti, nämä tekijät saattavat suojata sinua. Mutta voi ja kova rasva ovat erittäin merkittävä yksittäinen riskitekijä.
Viestistäsi päätellen tietosi rasvoista on todella huono.
Vierailija kirjoitti:
Missäs ne voin puolustelijat nyt luuraavat
Tämä voin puolustelija linkkaa vieläkin suurempaa suurtutkimukseen, jossa oli yli triplasti enemmän seurattuja ihmisiä:
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.abst…
Kyllähän näitä tutkimuksia heitellään jatkuvasti puolin ja toisin, ei tässä mitään uutta ole.
Minä en jaksa uskoa, että kova rasva olisi erityisen haitallista. Näkihän sen tässäkin tutkimuksessa sillä, että jos korvattiin hiilareilla, niin tilanne ei muuttunut yhtään. Vasta kun lisättiin ruokavalioon kasviproteiinia, kokojyvää tai pehmeitä rasvoja, niin kuolleisuus väheni. Ylläri? Vielä kun joku jaksaisi tutkia, että lisääntyykö kuolleisuus kovan rasvan saantia kasvattamalla myös sellaisilla ihmisillä, jotka saavat jo riittävästi muita ravinteita (joita kasveista, kokojyvästä ja pehmeiden rasvojen lähteistä saa). Minä vähän veikkaan, että ei lisäänny.
Tämäkään tutkimus ei siis vieläkään osaa vastata siihen perimmäiseen kysymykseen, että onko kova rasva pahasta vaiko ei. Siihen varmaan tarvittaisiin placebo-kontrolloitu tutkimus. Pelkkiä turhanpäiväisiä korrelaatioitahan nämä ovat toistaiseksi aina olleet.
Tuon tutkimuksen mukaan palmuöljy on myrkkyä.
"Replacement of 1% daily energy intake from the combined group of 12:0-18:0 by equivalent energy from polyunsaturated fat, whole grain carbohydrates, or plant proteins was associated with a 6-8% reduced risk of coronary heart disease. The same replacement of 16:0 was associated with 10-12% reduction in risk"
"Palm oil, the most commonly produced edible oil in the world, contains over 40% fat as 16:0"
Totta.
Mummi söi koko ikänsä voita ja kuoli täysjärkisenä 99-vuotiaana.
Iltalehti on paska lehti. Satukirja.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei tämä tule karppijeesuksia kiinnostamaan sen enempää kuin tuhannet aikaisemmatkaan tutkimukset aiheesta. Ääriuskovaisia koko joukko, logiikka ja rationaalinen ajattelu ei heidän dogmiinsa kuulu.
Mikään luonnollinen rasva ei ole yksistään haitallista.
Mutta yhdistettynä sokerin(hiilarien) kanssa saadaan ongelmia aikaiseksi ja ne korostuvat enemmän niiden tyydyttyneiden rasvojen kanssa.
Sydäntaudeissa on kyse on kolesterolin hapettumisesta eikä normaalin kolesterolitason laskemisesta luonnottoman alhaiseksi.
Tutkimuksesta käy ilmi, että jos korvaa C12:0 (Lauric Acid) ja C14:0 (Myristic Acid) rasvoja (nämä ovat "kovia") yhtään millään, niin kuolleisuus ei laskekaan, vaan nousee (joskaan ei tilastollisesti merkittävästi).
Kookosöljy sisältää juurikin näitä (Lauric noin puolet, Myristic kuudesosa).
Eli Iltalehden lukija heittää nyt kookosöljyt roskikseen, koska typerä reportteri, vaikka kyseinen rasva saattaa olla jopa hyödyllistä tämänkin tutkimuksen perusteella.
Missäs ne voin puolustelijat nyt luuraavat