Entisten aikojen kasvisruokia, (ei yksittäisiä ruoka-aineita)
TArkoitan sellaisia, mitä syötiin lounaaksi ja päivälliseksi, en välipaloja.
Mitä syötiin 70-luvulla ja sitä ennen? Ainakin marjapuuro ja talkkuna, jos jätetään se talkkunaan usein liitetty tirripaisti pois.
Kommentit (26)
70-luvulla kun meillä aloiteltiin kasvissyöntiä ruokalajeina oli mm punajuuripihvit eli leikatut leivitetyt punajuuripalat paistettuna sipulirenkaiden, perunoiden ja kermaviilin kanssa.
Toinen hyvä oli kasvispihvit eli porkkana-, lanttu- ja selleriraastetta paistettuina pihveinä riisin kanssa.
Porkkanakermakastike muusin kanssa.
Monet kasvis- tai juureskeitot, sienirisotto, punajuuripasta (jo silloin, vaikka muka vasta nyt keksitty, silloin pastana oli makaroni tai spagetti).
Syötiin siis kylläkin myös munia ja maitotuotteita.
Kasvissosekeittoa, kasviskeittoa, punajuuriraastepihvejä ja kasvispihvejä syötiin meillä kasariaikoina.
Marjapuuro ja talkkunahan on välipaloja.
- Ohrapuuro ja muut puurot
- Kasviskeitot
- vihanneslaatikot
Sienikastiketta ja keitettyjä perunoita. Tattirisottoa. Sieni-kaalipiirakkaa.
Juureskeitot, juuresraastepihvit, kaalilaatikko ilman lihaa. Metsäsienikastike veteen, paistijuurekset ja kurkku+tomaatti.
Vierailija kirjoitti:
Marjapuuro ja talkkunahan on välipaloja.
Nykyään syödään näin, mutta meillä oli marjapuuroa vielä 70-luvulla koulun lounaslistalla. Keski-Suomesta kotoisin äiti kertoi, että joka talossa oli joka lauantai ruokana marjapuuro, mitä syötiin siinä vaiheessa kun töiltä ehdittiin, muuta ruokaa ei tehty.
Nämä ovat vain "salaatteja", mutta tulevat heti lapsuudesta mieleen
- kaaliraaste, jossa puolukkaa seassa
- lantturaaste, jossa rusinoita
- porkkanaraaste, jossa ananasta
- kurkkusiivut etikka-tilliliemessä
Hernekeitto ilman lihaa, porkkanalaatikko
Porkkanakermakastike, kuulostaa metkalle. Mitenhän sitä tehdään? Porkkana palasiksi ja kermaa?
Kesäkeitto, maitoperunat, hernekeitto, lanttukukko, kaalikeitto ja -laatikko, paistetut perunat, tomaattikeitto, sipulikeitto, marjakiisselit...
Vierailija kirjoitti:
Porkkanakermakastike, kuulostaa metkalle. Mitenhän sitä tehdään? Porkkana palasiksi ja kermaa?
Joo. Porkkanapaloja, runsaasti sipulia ja todella runsaasti valkosipulia, paistellaan, sitten lisätään paljon kermaa (suolaa, valkopippuria) ja annetaan muhia.
Yhä yksi lempiruoistani, nykyään esim kukkakaalin kanssa.
Puuro tosiaan oli yksi ruokalaji muiden joukossa.
Jo vuosikymmeniä sitten sisältyivät koulujen ruokalistakiertoon esim. puuro, kesäkeitto, kasvispihvit, pinaattiletut ja kasvissosekeitto. Nyt vihervalaistuneet ovat suuressa viisaudessaan keksineet kasvisruokapäivän ja vaativat sitä suurena uudistuksena oppilaitoksiimme. Kasvisruoka maistunee puulta ellei sitä höystetä oikealla ideologialla.
Tai siis tarkoitin vegaanisia ruokia, tuli ajatusvirhe. ap.