Trendikäs HÄRKÄPAPU
Nonnii. Keväällä kylvin, satoa tuli noin kolme litraa. Mitä näistä voisi tehdä?
Viime syksynä kiehautin ja pakastin ja laitoin kastikkeisiin ja keittoihin, mutta olisiko joku ehdotus mitä näistä voisi tehdä oikeasti ruuaksi?
Kommentit (12)
Pyöryköitä ja pihvejä niin kuin muistakin pavuista! Härkäpaputahna on myös hyvä leivänpäällinen, netistä löytyy maustamisideoita. Paahtamalla mausteiden kera on kivoja snackeja.
Tee niistä sosetta ja siitä soseesta voit tehdä sitten töttörömäisen muodostelman jonkin päiväkotilapsen päähän.
Mä tykkään syödä tuoreita härkäpapuja (tänä vuonna niitä löytyi ihan lähi S-marketista!) keitettynä, päälle vähän sulatettua voita, suolaa ja raastettua parmesaania. Tai sitten pastan kanssa samantyyppisesti. Ja kuten joku jo kommentoikin, härkäpavuista tulee ihania falafeleja tai pihvejä, netistä löytyy reseptejä. Samoin härkäpapuhummus, samaan tyyliin mitä kikherneistä.
HÄrkäpapu on muuten ihan aliarvostettu tuote. Ihan uskomatonta ettei sitä viljellä Suomessa ihmisten elintarvikekäyttöön laajemmin. Edelleen suurin osa menee valitettavasti eläinten rehuksi, vaikka maku ihan fantastinen, ravintoainekoostumus tosi hyvä ja lähiruokaa parhaimmillaan, vrt soija.
härkäpapu on ruoanlaitossa vähän samanlainen kuin herne: voit käyttää tuoreina tai kuivattuna. Kaupoissa on yleensä vain kuivattuja ja suurin osa härkäpapuresepteistä on kuivatuille härkäpavuille (kasvispihvit ym.). Kuivatut härkäpavut korjataan vasta aivan myöhään syksyllä.
Tuore härkäpapu toimii hyvin salaateissa ja pastan kanssa, kun niitä ei kiehauta niitä mössöksi.
Kiehautan papuja n. 3 min ja sit jäähdytän kylmässä vedessä, kuorin ja laitan pannuun. Pannussa on oliiviöljyä, voita ja ehkä valkosipulia, yrttejä ja kippaan vaan pastan sekaan.
Hei 4 jatkaa vielä. Miten te muut härkäpavun käyttäjät, onko teillä tapana kuoria keittämisen jälkeen se kalvo pois vai syödä koko papu? Google kertoo, että kumpaakin voi tehdä, joko kalvon kanssa tai ilman. Ilmeisesti maku ja väri on parempi jos se pavun kuorii, mutta ilmeisesti kalvossa on ekstrakuituja yms muita ravintoaineita? Itse olen syönyt pavun kokonaisena, en ole jaksanut alkaa näpräämään kalvoa irti.
Vierailija kirjoitti:
HÄrkäpapu on muuten ihan aliarvostettu tuote. Ihan uskomatonta ettei sitä viljellä Suomessa ihmisten elintarvikekäyttöön laajemmin. Edelleen suurin osa menee valitettavasti eläinten rehuksi, vaikka maku ihan fantastinen, ravintoainekoostumus tosi hyvä ja lähiruokaa parhaimmillaan, vrt soija.
Kuulin, että tähän on maataloustukipoliittinen syy. Härkäpapu on tosiaan "vain" rehukasvi, josta saa tuet vain kun pavut korjataan tuleentuneina. Härkäpapujen viljeleminen tuoreina myytäväksi on siis täysin harrastustoimintaa, joka ei ole kannattavaa maanviljelijälle.
Kuluttajille ja kaupalle myös tuoreet härkäpavut on niin outo tuote, ettei niitä osata edes käsitellä.
Keitä ja laita tehosekkoittimeen yhdessä keitettyjen valkoisten herneiden kanssa ja sekoita satsi tähteeksi jääneeseen kaurapuuroon ja paista pannulla ja käytä kuten jauhelihaa.
On hyvää.
Vierailija kirjoitti:
Hei 4 jatkaa vielä. Miten te muut härkäpavun käyttäjät, onko teillä tapana kuoria keittämisen jälkeen se kalvo pois vai syödä koko papu? Google kertoo, että kumpaakin voi tehdä, joko kalvon kanssa tai ilman. Ilmeisesti maku ja väri on parempi jos se pavun kuorii, mutta ilmeisesti kalvossa on ekstrakuituja yms muita ravintoaineita? Itse olen syönyt pavun kokonaisena, en ole jaksanut alkaa näpräämään kalvoa irti.
Yleensä kuorin kalvon pois. Riippuu tosin lajikkeesta: Viime kesänä viljelin lajiketta, jonka pienet pavut oli ihan ok kuorineen. Tänä vuonna on erilaisia ja niissä pavut on hyviä vasta, kun ovat vähän isompia ja sisäkuori on silloin liian paksu ja sitkeä, pienet pavut on pelkkää sitkeää vahamaista kuorta.
Papupataa eli papuja, vihanneksia, juureksia, mausteita, öljyä, vettä, siemeniä. Kypsennetään.
Kiitos vinkeistä ihanat!
Tein koe-erän risottoa, maustoin "lihamaisesti" chilillä, valkosipulilla ja pippurilla eikä tämä hullumpaa ole.
Papujen ja kaurapuuron kanssahan tämä sitten olisi sitä nyhtöjuttua?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
HÄrkäpapu on muuten ihan aliarvostettu tuote. Ihan uskomatonta ettei sitä viljellä Suomessa ihmisten elintarvikekäyttöön laajemmin. Edelleen suurin osa menee valitettavasti eläinten rehuksi, vaikka maku ihan fantastinen, ravintoainekoostumus tosi hyvä ja lähiruokaa parhaimmillaan, vrt soija.
Kuulin, että tähän on maataloustukipoliittinen syy. Härkäpapu on tosiaan "vain" rehukasvi, josta saa tuet vain kun pavut korjataan tuleentuneina. Härkäpapujen viljeleminen tuoreina myytäväksi on siis täysin harrastustoimintaa, joka ei ole kannattavaa maanviljelijälle.
Kuluttajille ja kaupalle myös tuoreet härkäpavut on niin outo tuote, ettei niitä osata edes käsitellä.
Ihan uskomatonta ja törkeää, jos näin on! Samaan aikaan sitten kehitellään teollisesti kaiken maailman riistohintaista, valmiiksi marinoitua nyhtökauraa ja Valion uutta raejuusto-tofu "mifua", vaikka olisi luonnollinen kasviproteiini ihan helposti viljeltävissä! Uusavuttomuutta kuluttajilta ja täydellistä näköalattomuutta maatalouspolitiikan päättäjiltä :/
Miksi härkäpavun ää-pisteet jäi otsikosta pois?
Höh.
Terv. Ap