Ei terveellinen ja monipuolinen ruoka välttämättä maksa kauheasti. Tässä 2 viikon ruokalista,
Laadittu nelihenkiselle perheelle, oletuksena että arkena syödään yksi lämmin ateria ja viikonloppuisin kaksi per päivä. Nämä hommaa kevyesti alle kympillä per ateria, useimmat selvästi vähemmälläkin.
MA
makaronilaatikko kuitumakaronista. Lisukkeeksi porkkanaraaste.
TI
Juuressosekeitto. Lämpimät voileivät, täytteeksi vaikkapa tonnikalaa ja juustoraastetta - tähän saat upotettua kuivahtaneet leivät.
KE
Silakkapihvit uunissa, muusin ja kaalisalaatin kera. Tässä resepti hyvin säilyvälle ja maukkaalle kaalisalaatille:
1 valkokaali (noin 1 kg)
2 sipulia
1-2 porkkanaa
1 (punainen) paprika
Marinadi
1 dl sokeria
1 dl omenaviinietikkaa
2/3 dl öljyä
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
Sekoita keskenään ohuiksi suikaleiksi leikattu kaali, hienonnettu sipuli, raastettu porkkana ja kuutioitu paprika. Keitä marinadin aineksia pari minuuttia ja kaada kuuma liemi salaatin päälle. Anna maustua jääkaapissa 1-2 vuorokautta sekoitellen välillä. Lisää annoksen päälle halutessasi esimerkiksi raejuustoa sekä persiljaa ennen tarjoilua. Tämä salaatti pysyy hyvänä marinadin ansiosta jääkaapissa noin viikon.
TO
Uunijuurekset ja jauhelihapihvit
PE
Uunikana ja itsetehdyt lohkoperunat uunissa.
LA
perjantaisesta uunikanasta jääneet jämät kana-nuudelikeitoksi, tämä lounaaksi.
Päivälliseksi hauduta naudan halvimmista ruhonosista lihapata. Sekaan porkkanaa, sipulia, juuresselleriä jne. Syö keitinperunoiden kera.
SU
Lounaaksi uunipuuro mustikka/mansikkakeiton kera
Illalliseksi vaikkapa omatekoista pitsaa. Lisukkeksi vihersalaattia. Kerran viikossa voi vähän rasvaisempaakin ruokaa...
MA
Tuhti linssisosekeitto. Esim. tämä:
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/01/21/linssikeitto-punaisesta-curryst…
TI
Seitivuokaa perunasoseen kera. Tässä mukana juureksia, erillistä salaattia ei välttämättä tarvita:
http://www.maku.fi/reseptit/tomaattinen-seiti-juuresvuoka
KE
pasta alla norma. Hyvä kasvisruoka, http://www.maku.fi/reseptit/munakoiso-tomaattipasta-pasta-alla-norma
TO
Kanawokkia. Tähän voi hyvin laittaa sekaan niitä paljon parjattuja pakastewokkivihanneksia. Mainio tuote se on, arjen nopeuttajana. Lisukkeena täysjyvänuudelia.
PE
Juurespihvit kermaviilikastikkeen ja salaatin kera. http://www.maku.fi/reseptit/juurespihvit
LA
Lounaaksi pinaatti-perunakeitto. Tämä on mausteista, meillä tykätään, mutta voi toki tehdä vähemmänkin intialaisvaikutteisen...
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/220418/Goalainen%20peruna-pinaa…
Uunilohi ja ratatouille. Jälkimmäinen syntyy nopeastikin, kun oikoo vähän mutkia. Kuoritut tölkkitomaatit ovat tässä hyviä, sekaan hikoilutettua munakoisoa, kesäkurpitsaa sekä paprikaa ja timjamia.
SU
Lounaaksi Nizzan salaatti: vihersalaattia, tomaattia, retiisiä, keitettyä munaa, tonnikalaa ja maun mukaan oliiveja, sardellia, kaprista...
Päivälliseksi Intialainen kasviscurry, riisi ja dal. Näistä on paljonkin reseptiversioita, mutta esim. tämä: http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/a1421209524069
ja tämä:
http://www.gogreen.fi/reseptit/paaruokaa/dal-intialainen-linssisose/
Kommentit (190)
En kutsuisi vähän alta kymppiä per ruoka edulliseksi.
Näinhän se on. Hyvää ruokaa saa itse tehden huokeastikin. Toinen juttu sitten on, ehtiikö ja jaksaako, jos on vaikkapa masentunut tai pitkäaikaissairas.
Järkyttäviä mössöjä kyllä syötte!
Vierailija kirjoitti:
Eli tuosta tulee nelihenkisellä perheellä kuukauden budjetiksi noin 450, kun mukaan lasketaan aamupala- ja iltapalavärkkejä (puuroa, itse tehtyjä sämpylöitä, viiliä, ruisleipää, juustoa, munia) ja kahvi/tee...
No jos on 450 euroo kuussa laittaa ruokaan, niin voihan sitä vaikka hanhenmaksapalleroita syödä.
Vierailija kirjoitti:
En kutsuisi vähän alta kymppiä per ruoka edulliseksi.
On se neljälle huokeaa, ja noista monet ovat SELVÄSTI alle kympin ruokia. Kaikki joka tapauksessa alle. Mausta ja monipuolisuudesta tinkimättä.
Toki vielä halvemmallakin pääsee, jos syö pelkkää puuroa ja uunijuuresta, mutta nyt pyrin laatimaan tuon menyyn sillä perusteella, että se myös maistuu ja on monipuolista.
ap
Muuten ihan ok ruokia mutta itse tekisin 2 päivän ruuan enkä joka päivä uutta. Esim makaronilaatikko, keitot, lihapata, uunipuuro ja linssipata vain paranee lämmitettäessä. Noista olisi jo tullut 5 päivälle lisää syötävää
Vierailija kirjoitti:
Järkyttäviä mössöjä kyllä syötte!
Sinä varmaan sanot, mikä on parempaa. Laitapa esille oma kahden viikon ruokalistasi.
ap *yllyttää*, koska pelkkä muiden ehdotusten alasampuminen on liian helppoa...
Vierailija kirjoitti:
Muuten ihan ok ruokia mutta itse tekisin 2 päivän ruuan enkä joka päivä uutta. Esim makaronilaatikko, keitot, lihapata, uunipuuro ja linssipata vain paranee lämmitettäessä. Noista olisi jo tullut 5 päivälle lisää syötävää
Toki voi tehdä useamman päivän satseja. Koska en halunnut tehdä sellaista listaa, niin kuvittele vaikka, että panet noista osan pakkaseen... ei tarvitse syödä monta krt peräkkäin samaakaan ;-)
ap
No ei tuo nyt kovin edullista milestäni ole... silakat, seidit ja lohet on terveellisiä, mutta myös hintavia. Samoin purkkitonnikala ei nyt mitään kovin edullista kamaa ole.
Vierailija kirjoitti:
Näinhän se on. Hyvää ruokaa saa itse tehden huokeastikin. Toinen juttu sitten on, ehtiikö ja jaksaako, jos on vaikkapa masentunut tai pitkäaikaissairas.
Toki! En halua tällä millään tasolla syyllistää ketään. Kukin voimiensa mukaan. Puolivalmiina ja valmiinakin saa vaikka mitä hyvää.
ap
Plus vanhempien eväät tai työpaikkalounaat = plus 200€/kk lisää.
Vierailija kirjoitti:
No ei tuo nyt kovin edullista milestäni ole... silakat, seidit ja lohet on terveellisiä, mutta myös hintavia. Samoin purkkitonnikala ei nyt mitään kovin edullista kamaa ole.
No eivät kyllä ole, kaloista halvimmasta päästä ne on.
Kyse oli monipuolisuudesta. Toki voit syödä vaikka viikon pelkkää kaurapuuroa, mutta pyrin tekemään halvan ja hyvänmakuisen listan.
Tonnarin sijasta voi panna lämpimiin voileipiin melkein mitä vaan, se on oiva tapa myös hävittää tähteitä. Esim. itse panin viimeksi jauhelihakastiketta ja päälle juustoraastetta ja hyvin upposi lapsillekin. Tonnaripurkillisia menee 1-2 neljän leipiin, ei se ole kallista. Eurolla saa siis kalan puolesta ne. Muuhun ruokaan menee nelisen euroa, jos laskee, että leipäjämät on jo entuudestaan.
ap
Tämä oli kiva esimerkki, kiitos!
Paljonko Ap:n perheellä on sähkölasku, kun uuni lämpiää suurinpiirtein kerran päivässä, jonain päivänä kahdestikin?
Vierailija kirjoitti:
Plus vanhempien eväät tai työpaikkalounaat = plus 200€/kk lisää.
Tai sitten syödään tähteitä. Noista liikenee useimmista hyvin työpaikkalounaaksikin.
(Itse en tosin ole syönyt työpaikalla lounaita enää moneen vuoteen, koska yksi lämmin ateria riittää minulle)
ap
Saa olla aika iso kana, että siitä riittää neljälle hengelle kahteen ruokaan...
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Plus vanhempien eväät tai työpaikkalounaat = plus 200€/kk lisää.
Tai sitten syödään tähteitä. Noista liikenee useimmista hyvin työpaikkalounaaksikin.
(Itse en tosin ole syönyt työpaikalla lounaita enää moneen vuoteen, koska yksi lämmin ateria riittää minulle)
ap
Ei liikene. Kaksi urheilevaa aikuista ja teiniä. Esimerkin ruuat eivät riitä edes päiväksi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Plus vanhempien eväät tai työpaikkalounaat = plus 200€/kk lisää.
Tai sitten syödään tähteitä. Noista liikenee useimmista hyvin työpaikkalounaaksikin.
(Itse en tosin ole syönyt työpaikalla lounaita enää moneen vuoteen, koska yksi lämmin ateria riittää minulle)
ap
No se, jos ruokia tehdään vielä vanhemmille lounaiksi, kasvattaa annoskokoa ja sitä kautta myös hintaa. Jossain makaronissahan on se ja sama tehdäänkö kahdelle vai kuudelle, mutta esim. kalassa hintaero on jo tuntuva.
Ihan kiva, paitsi ei meidän kolme teinipoikaa seillä tai juureskeitolla pärjää. Mutta hyviä vinkkejä.
Eli tuosta tulee nelihenkisellä perheellä kuukauden budjetiksi noin 450, kun mukaan lasketaan aamupala- ja iltapalavärkkejä (puuroa, itse tehtyjä sämpylöitä, viiliä, ruisleipää, juustoa, munia) ja kahvi/tee...