Voiko kovettuneen tuorehiivan pehmeästä sisuksesta leipoa sämpylöitä – kohoaako?
Minulla on jääkaapissa melkein kokonainen tuorehiiva (pienen kulman nakersin vain pizzataikinaan viikkoja sitten). Sen parasta ennen -päiväys oli 16.3. Hiiva on ulkopinnoiltaan kuivunut, tummunut ja kovettunut, mutta sen sisältä löytyi ihan normaalin näköistä, vaalea, hiivan tuoksuista hiivaa! Alkoi tehdä mieli sämpylöitä. Voinko leipoa "sisushiivalla" onnistuneet sämpylät? Vai onko hiivan nostatusteho heikentynyt? Leipoisin puolikkaan annoksen, joten "sisushiivaa" olisi riittävästi...
Kommentit (4)
Voi, itse asiassa kaupoissakin myydään kuivahiivaa. Hiiva on elävää, ja voit kasvattaa sitä lisää tekemällä taikinaan juuren, eli lämpimään nesteeseen liotetaan hiivaa , ja lisätään suolaa, sokeria ja osa jauhoista, että jää vellimäiseksi. Siinä näkee, vieläkö hiiva on toimivaa vai ei.
Voi. Ne kuivat reunat on vaikea saada liukenemaan, joten kannattaa käyttää sisusta.
up