käytätkö kylmää vai kuumaa vettä hanasta ruoan laittoon?
Jos olet esim keittämässä pastaa, laitatko hanasta kattilaan kuumaa vai kylmää vettä?
Tästä on niin montaa koulukuntaa.
Entä esim kädenlämpöinen vesi pullataikinaan? Lämmitätkö mikrossa tai kattilassa vai otatko kädenlämpöistä suoraan hanasta?
Itse olen niin vanhanaikainen että lämmitän aina erikseen kattilassa. En tiedä, onko siellä oikeasti paljon bekteereita lämpimässä vedessä tai jotain metallihiukkasia.
Ja vielä peukutus, jos kiehautat veden joka tapauksessa kattilassa ruokaa tehdessä, otatko hanasta valmiiksi kuumaa?
Yläpeukku kuumalle vedelle, alapeukku kylmälle
Kommentit (18)
Minäkin olen sitä ikäluokkaa, jolle opetettiin, että aina ruuanlaittoon kylmää. Kun talo on samalta ajalta, ei ole mitään syytä kyseenalaistaa ohjeistusta. Kuuma vesi on kuitenkin muhinut varaajassa ja putkissa.
Vedenkeittimellä yleensä pelkkää vettä kuumennan.
En ikinä ota lämmintä. Ei kai se kiehautus mitään auta jos jotain myrkkyjä on liuennut? Itse olen kyllä niin skitso etten edes kasviksia pese lämpimällä vedellä.
Asialla ei ole käytännön merkitystä. Esim. pernan ja munien keittoveden otan kuumana ajan säästämiseksi.
Ainoastaan kylmää. Jos pitää lisätä kuumana, kuumennan veden liedellä.
Tähän on selvä syykin:
VOIKO LÄMMINTÄ VETTÄ KÄYTTÄÄ RUOANVALMISTUKSESSA
Lämmintä vettä ei suositella käytettäväksi ruoan valmistuksessa, sillä lämmin vesi saattaa liuottaa kiinteistön sisällä kiinteistön omasta putkistosta raskasmetalleja veteen. Tästä syystä kylmä vesi on laadullisesti parempaa kuin kuuma vesi. Lämmin vesi ei täytä talousveden laatuvaatimuksia ja laatutavoitteita, koska se lämmitetään kiinteistön toimesta sen omassa lämpimän käyttöveden varaajassa.
Vierailija kirjoitti:
Asialla ei ole käytännön merkitystä. Esim. pernan ja munien keittoveden otan kuumana ajan säästämiseksi.
Elimiä keittelet? ;) vitsivitsi. Todellakin otan kylmän veden, talo myös vanha meillä eikä tulisi mieleenkään käyttää lämmintä vettä suoraan hanasta ruoanlaittoon. Mitälie metallihiukkasia ja basilleja sieltä irtoaa, bakteerithan viihtyvät lämpimässä.
Tulee selkäytimestä kylmänä. Mutta esmes radion uskomusten testaajat tai mikä se olikaan testas asiaa. Ei ole niin mitään väliä. Ainoa ero oli, että jos vaikka on ollut mökillä viikonlopun ja maanantaiaamuna ottaa (mitä tahansa) vettä, niin silloin oli enemmän bakteereja/raskasmetalleja/jotain. Mutta käytännössä tuollakaan ei ole mitään merkitystä, kun on kyse jostain nano-osista... Ja veden juoksutus jonkin aikaa ratkaisee asian joka tapauksessa.
Vierailija kirjoitti:
Ainoastaan kylmää. Jos pitää lisätä kuumana, kuumennan veden liedellä.
Tähän on selvä syykin:
VOIKO LÄMMINTÄ VETTÄ KÄYTTÄÄ RUOANVALMISTUKSESSA
Lämmintä vettä ei suositella käytettäväksi ruoan valmistuksessa, sillä lämmin vesi saattaa liuottaa kiinteistön sisällä kiinteistön omasta putkistosta raskasmetalleja veteen. Tästä syystä kylmä vesi on laadullisesti parempaa kuin kuuma vesi. Lämmin vesi ei täytä talousveden laatuvaatimuksia ja laatutavoitteita, koska se lämmitetään kiinteistön toimesta sen omassa lämpimän käyttöveden varaajassa.
Aivan niin, ainoastaan kylmä vesi, kylävesiputkesta soveltuu ruoan laittoon ja ruoka-aineiden käsittelyyn.
Ehdottomasti kylmää vettä. Kuumaan veteen liukenee kuparia putkista, ja se ei ole juomakelpoista. Siitä on ihan todettujakin tapauksia, eli haittavaikutuksia on ollut. Ei se ole mitään "varmuuden vuoksi kielletään" -suositus.
Vierailija kirjoitti:
Ehdottomasti kylmää vettä. Kuumaan veteen liukenee kuparia putkista, ja se ei ole juomakelpoista. Siitä on ihan todettujakin tapauksia, eli haittavaikutuksia on ollut. Ei se ole mitään "varmuuden vuoksi kielletään" -suositus.
En tiedä, mistä te näitä suosituksia repäsette, mutta käytännössä ei niissä vesissä mitään eroja ole.
http://areena.yle.fi/1-1639319
http://areena.yle.fi/1-1648556
Vierailija kirjoitti:
Ehdottomasti kylmää vettä. Kuumaan veteen liukenee kuparia putkista, ja se ei ole juomakelpoista. Siitä on ihan todettujakin tapauksia, eli haittavaikutuksia on ollut. Ei se ole mitään "varmuuden vuoksi kielletään" -suositus.
Puhut palturia.
Koulussa jo opetettiin, että aina kylmää vettä!
Kylmää tietenkin, hanan kuumavesi ei ole tarkoitettu ruoanlaittoon, putkistosta irtoaa epäpuhtauksia kuuman veden joukkoon eikä se lämminvesivaraaja ole mikään ruoanlaittokattila.
Mites nelonen, kun keität haiman tai kateenkorvan?
Käytän aina kylmää vettä. Jos on kiire, esilämmitän veden vedenkeittimessä
Mites sitten, kun huuhtelee kädet lämpimällä vedellä ja laittaa ruokaa? Eikö siinäkin leviä sit metallit ja bakteerit?
Kylmää aina! Kasviksia pesen kyllä lämpimälläkin, mutta huuhtelen lopuksi kylmällä. Lämmin vesi on aina seisonut matkan varrella lämminvesivaraajassa, joten ei voi olla yhtä puhdasta kuin kylmä.
Vierailija kirjoitti:
Asialla ei ole käytännön merkitystä. Esim. pernan ja munien keittoveden otan kuumana ajan säästämiseksi.
Mistä saat ostettua pernaa? maksa ja munuista kyllä saa, mutta pernaa en ole nähnyt lihatiskissä OHIs
Laitan kuumaa vettä vaikka en olisi erikseen keittämässä. En pelkää bakteereja