Miksi Suomessa syödään vanhaa leipää?
Monissa paikoin maailmaa leivän tulee olla samana päivänä tehtyä. Täällä mussutetaan viikkojen vanhaa pussileipää.
Mistähän johtuu?
Kommentit (23)
Markettiin ajetaan vain kerran viikossa.
Leipäteollisuuden trolli liikenteessä. Kato kun kaikki suuret ketjut teettävät ne leipänsä Virossa ja tuovat pakasteena tänne. Tosin tuoreemmalta se vastapaistettu pakasteleipä maistuu kuin se muovipussiin lähileipomolla pakattu. Oikeasti leivän iällä ei ole väliä jos maussa ei ole eroa verrattuna samana aamuna leivottuun.
[quote author="Vierailija" time="28.09.2015 klo 20:04"]
Monissa paikoin maailmaa leivän tulee olla samana päivänä tehtyä. Täällä mussutetaan viikkojen vanhaa pussileipää. Mistähän johtuu?
[/quote]
Täällä syöminen ei ole nautintoa vaan se on stigmatisoitunut. Ruoasta nauttimista ei saa näyttää mudien nähden. Elämä ei voi olla pieniä nautintoja. Suomalainen syö huonolaatuista ja vanhaa ruokaa ja lihoo.
Koska kepu. Suomalaisen maataloustuottajan ahneudella ei vaan ole rajoja.
Täällä syödään paljon ruisleipää, joka säilyy maukkaana muutaman päivän ajan. Etelä-Euroopassa syödään taas paljon vaaleaa vehnäleipää, joka ei maistu hyvältä enää leipomista seuraavana päivänä.
Koska meillä on köyhän ja pihin identiteetti. Mitään ei saa heittää hukkaan, ja oikeastaan vanhan ruuan syömisestä saa jopa luterilaista mielihyvää. Kunnon ihminen syö aina kaiken eikä heitä mitään pois. Kyllä se ihan hyvää vielä on.
Helpompaa ostaa kerralla isompi pussillinen leipää kuin käydä joka päivä kaupassa hakemassa sitä vastaleivottua. Enkä mä ainakaan syö kokonaista leipää päivässä (paitsi noh sämpylöitä), eikä tee mieli heittää loppuja roskiinkaan eteläeurooppalaiseen tyyliin.
Koska en ole löytänyt leipomoa, josta saa ostaa aamulla klo 7.00 tuoretta leipää. Vien silloin lapset hoitoon ja ärsyttää todella, että leipomot ei tajua pitää myymälöitään silloin auki. Iltapäivällä kaupassa ei ole koskaan tuoretta leipää ja leipomon puoti on jo suljettu.
Kun syö homeista leipää, saa kauniin lauluäänen.
[quote author="Vierailija" time="28.09.2015 klo 20:21"]
Kun syö homeista leipää, saa kauniin lauluäänen.
[/quote]Ja peräsuolisyövän.
[quote author="Vierailija" time="28.09.2015 klo 20:17"]
Täällä syödään paljon ruisleipää, joka säilyy maukkaana muutaman päivän ajan. Etelä-Euroopassa syödään taas paljon vaaleaa vehnäleipää, joka ei maistu hyvältä enää leipomista seuraavana päivänä.
[/quote]
Kuinkahan moni syö ruisleipää?
Miksi leipomot menevät kiinni niin aikaisin? Jokaisessa kaupungin korttelissa pitäisi olla oma leipomo.
Vehnäsämpylä jonka päälle kinkku/juusto, tomaattia. Tai makea: päälle marmeladi tai Nutella.
Maitokahvi ja tuoremehu.
Ei kiitos puuroille ja velleille, kuka sellasia syö.
[quote author="Vierailija" time="28.09.2015 klo 20:23"]
[quote author="Vierailija" time="28.09.2015 klo 20:17"]
Täällä syödään paljon ruisleipää, joka säilyy maukkaana muutaman päivän ajan. Etelä-Euroopassa syödään taas paljon vaaleaa vehnäleipää, joka ei maistu hyvältä enää leipomista seuraavana päivänä.
[/quote]
Kuinkahan moni syö ruisleipää?
[/quote]
Meidän perheessä ainakin kaikki. Vai saivarteletko nyt siitä, että jos leivässä on 72 % jauhoista ruista ja loput vehnää! niin sitä ei saisi sinusta sanoa ruisleiväksi? Joka tapauksessa myös tällainen sekaruisleipä säilyy hyvänmakuisena muutaman päivän toisin kuin jokin vehnäpatonki.
Saksassa ei syödä mitään vehnäpatonkeja vaan monenlaisia (täys)jyväleipiä, myös paljon ruisleipää. Ostavat leivän tuoreena leipomosta. Suomalainen pussileipä ei enää maistunutkaan kun takaisin tulin.
Eurooppalaisia aamiaisia:
Nam, Espanjan churrot ja suklaakaakao
tai Italian brioche <3
[quote author="Vierailija" time="28.09.2015 klo 20:23"]
[quote author="Vierailija" time="28.09.2015 klo 20:17"]
Täällä syödään paljon ruisleipää, joka säilyy maukkaana muutaman päivän ajan. Etelä-Euroopassa syödään taas paljon vaaleaa vehnäleipää, joka ei maistu hyvältä enää leipomista seuraavana päivänä.
[/quote]
Kuinkahan moni syö ruisleipää?
[/quote]
Aika harva.
Suomessa melkein kaikki leivät on ämpätty täyteen lisäaineita, niin kyllähän ne säilyvät päivätolkulla. Melkein mieluummin ostaisin lähileipomosta lisäaineetonta vehnäleipää joka päivä kuin krt viikkoon E-koodeilla kyllästettyä ruisleipää, vaikka jälkimmäinen on terkkarin mielestä terveellisempää.
Jännä, että mulla menee siitä terveellisestä suoli ihan mutkalle..
[quote author="Vierailija" time="28.09.2015 klo 20:38"]
Suomessa melkein kaikki leivät on ämpätty täyteen lisäaineita, niin kyllähän ne säilyvät päivätolkulla. Melkein mieluummin ostaisin lähileipomosta lisäaineetonta vehnäleipää joka päivä kuin krt viikkoon E-koodeilla kyllästettyä ruisleipää, vaikka jälkimmäinen on terkkarin mielestä terveellisempää. Jännä, että mulla menee siitä terveellisestä suoli ihan mutkalle..
[/quote]Mua ärsyttäis jos joku terkkari alkais neuvomaan mua miten pitää syödä. Ihan kuin ei itse tajuaisi ottaa asioista selvää. Puhua nyt kuin lapselle :D
Ymmärrys hyvästä ruuasta puuttuu.