Miten tehdä oikein kuohkeita sämpylöitä?
Joissa olisi rapsakka ohut kuori?
Aina noista tulee sellaisia pesäpalloja. Paksu kova kuori ja tönkkö sisus.
Vähän niin kuin leipojansakkin. Huoh..
Kommentit (7)
Älä paista liian kauan. Pitkään matalassa lämpötilassa paistuneet on ainakin paksukuorisia.
tulee semmosia painavia ja kovia möhköjä.. pullatkin :S
kasvirasvavalmiste, kuten Raimbow, Keiju tai Flora Culinesse. Samalla terveellinen valinta. Meille ei osteta enää ikinä palamargariinia.
Löysä taikina oleellinen. Kasvirasvavalmiste vaikuttaa taikinan käsiteltävyyteen eli sitä on helppo pyöritellä, vaikka melko löysää. Meilläkin oli ennen niitä kivikovia palleroita, mutta ei ole enää.
mä olen aivan taivaallinen(!) pullanpaistaja,
mutta noi sämpylät ei onnaa koskaan, viimeistään seuraavana päivänä maistuvat hiivalle. Joku mua aikoinaan täällä neuvoi laittamaan vähemmän hiivaa, mutta aikamoisia golf-palloja niistäkin tuli.
Eli paistan jatkossakin vaan sitä mitä parhaiten osaan...
mutta sitten taas niiden muotoilu ei onnistu vaan tulee sellaisia epämääräisiä "läjiä"...
Rasva lisätään taikinaan vasta loppuvaiheessa (jostain luin vastikään, että liian aikaisin lisättynä haittaa sitkon muodostumista)
Anna taikinan kohota riittävästi sekä kulhossa että leivottuina sämpylöinä.
Rapean kuoren saa lisäämällä kosteutta uuniin. Jos ja kun kotiuunissa ei ole höyrytoimintoa, voi uunin pohjalle heittää vettä paiston alkuvaiheessa. Pieni vesikippokin voisi kai toimia, sitä en ole kokeillut. Kunhan ei muovista laita...
7.5 dl vesi
2 palaa hiivaa (100 g )
2.5 tl suolaa
1-2 rkl sokeria
10 rkl ruokaöljyä
16-18 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
1 dl leseitä ( ei pakollisia)
tee taikina, kohota, leivo sämpylöiksi, kohota , paista 225 asteessa 15-20 min.