Gluteeniton+laktoositon kakku
Juhlat tulossa ja allergisille pitäisi keksiä joku hyvä kakku, mielellään sellanen minkä voi tehdä etukäteen. (pakkaseen?)
Kakun pitää olla sekä gluteeniton että laktoositon. (vähälaktoosinen ei käy)
Jäätelökakku olis hyvää, mutta miten kauan säilyy juhlapöydässä?
Ehdotuksia? Ohjeita? Vinkkejä?
Kommentit (12)
Peruskakkupohja perunajauhoilla. Tee vaikka koko sakille sama pohja.
Niin, minäkin ihmettelen, miksi gluteeniton/laktoositon pitäisi tehdä erillisenä. Perunajauhoista tosiaan kakkupohja, ja kaikki maitotuotteet (kermat jne) laktoosittomina.
Juustokakunkin voi tehdä gluteenittomana ja laktoosittomana. Pohja gluteenittomista kekseistä, täyte laktoosittomana. Ohjeita löytyy googlesta ihan hakemalla 'gluteeniton laktoositon juustokakku'.
Pavlova on myös hyvä gluteeniton vaihtoehto. Kermavaahto tietysti laktoosittomasta kermasta.
Ranskalainen suklaakakku laktoosittomasta voista ja 70% suklaasta tehtynä.
Muistatte sitten jauhottaa vuoan myös gluteenittomilla tuotteilla. Moni mokaa siinä, jos ei omassa perheessä gluteenittomia. Samaan aikaan keittiössä ei saa käsitellä gluteenia sisältäviä tuotteita kun leivot gluteenitonta!
Täytekakkupohja tosiaan onnistuu oikein hyvin pelkistä perunajauhoista. Valmista taikinaa tosin ei saa seisottaa ennen paistamista sitäkään vähää kuin vehnäjauhotaikinaa. Ja muna-sokerivaahtoa kannattaa vaahdottaa vielä vähän enemmän kuin tavallista taikinaa tehdessä. Valmis pohja murenee aika herkästi, eli kovin ohuita kerroksia siitä.
Niin, ja jos ei ole tullut hankittua gluteenittomia korppujauhoja, vuokaa ei tarvitse välttämättä jauhottaa ollenkaan, voitelu riittää.
Tämä onkin hyvä aihe!
Lisää vinkkejä gluteenittomaan leivontaan. Neuvokaa aivan aloittelijaa, kiitos.
Tämä onkin hyvä aihe!
Lisää vinkkejä gluteenittomaan leivontaan. Neuvokaa aivan aloittelijaa, kiitos.
Kookoshiutaleilla voi jauhottaa vuoan korppujauhojen sijaan. Tai pähkinärouheella, mutta nämä muut eivät kestä niin kuumaa yhtä hyvin kuin korppujauhot.
Tai teet pohjan pellille leivinpaperin päälle kääretorttupohjan tapaan ja kokoat levynpalasista kakun niin ei tarvitse voidella ja jauhottaa mitään. Itse teen täytekakkupohjat irtopohjavuokaan, kun en omista muunlaista. Mutta gluteenittoman pohjan teen aina pellille koska en voi olla varma, että irtopohjavuuan kaikki kolot ovat peseytyneet gluteenista.
Teen aina kaikki kakut gluteenittomina ja laktoosittomina, koska omasta perheestä löytyy kumpaakin vaivaa. Täytekakut onnistuvat gluteenittomina jopa helpommin kuin vehnäjauhoista. Jauhoina voi käyttää gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta tai perunajauhoja. Itse laitan puolet perunajauhoa ja puolet ´glut. jauhoseosta. Varmista ettei jauhoseoksessa ole maitoa. Tällainen "allergiakakku" maistuu mainiosti myös ei-ruokarajoitteisille, yleensä kukaan ei huomaa eroa normikakkuun.
Ja vielä vinkkinä: kaikki tuntemani keliaakikot ovat onnesta soikeina, jos he saavat syödä samoja tarjottavia mitä muutkin vieraat.
Tee tavallinen täytekakku tehden pohjat kääretorttulevyistä, jotka leivot pelkällä perunajauholla. Käy kaikille vieraille (paitsi munattomille) eikä maku poikkea tavallisesta.