Onko muita "viljavammaisia" paikalla?
Olen nyt kaksi viikkoa syönyt 99,9% gluteenittomasti ja vehnättömästi, koska en jaksanut enää epämääräisiä suolistovaivoja (löysä, tahmea uloste, suolistokrampit, vatsan turpoaminen palloksi). Eilen illalla söin puolikkaan korvapuustin kokeeksi...ja pari tuntia myöhemmin istuin vessassa tuskanhiki päällä.
Joka kerta sama juttu: jos syön vain kauraa, vatsa ei sano mitään. Mutta lisääpä ruokavalioon ruis, vehnä tms. niin johan paska lentää!
Lisäksi ihoni kutisee, tuntuu välillä että sitä suorastaan kuumottaa. Lääkärin mukaan kyse on "ärtyneestä suolesta", niin varmaan joo..! Keliakiatestiä en ole tehnyt, pitäisikö?
Kommentit (24)
Minulle vain kaura aiheuttaa ongelmia, mitkään muut viljat eivät. On tehty kaikki testit, mutta keliakiaa ei ole löydetty. Lääkärikään ei ymmärrä, miten juuri kaura voi aiheuttaa helvetilliset vatsanväänteet ja tuskallisen ripulin, mutta niin se vain on. Nykyisin syön maissihiutaleita ja vehnäsämpylöitä ja vehnäpojaista näkkileipää, kun haluan jotain viljapitoista välipalaa. Aamupalalla menee teetä ja karjalanpiirakoita.
Tutustuin tuohon ärtyneeseen suoleen, kun lapseni sai sen lukuisien antibioottikuurien seurauksena. Meillä on tosi kiva tk-lääkäri ja hän kyllä kirjoitti heti lähetteen tuosta keliakiageenitestistä, ja negaahan se näytti. Samaten laktoosi-intoleranssigeeniä ei ole. Ei kuitenkaan kestä laktoosia ja runsas määrä vehnää aiheuttaa myös ilmavaivoja.
Itseäni olen aina pitänyt vatsaltani terveenä, mutta puolitoista vuotta sitten huvikseni laskin, paljonko kalsiumia saan, ja sain sitä tooosi paljon. Saatoin vähentää maidon juomista radikaalisti. Lopputuloksena aloin kärsiä ensimmäistä kertaa elämässäni lievästä ummetuksesta! Ilmeisesti minulla on siis noin yleensä ummetusta, mutta maito saa mahan sen verran sekaisin, että yhteisvaikutus vaikuttaa normaalilta! Sittemmin vatsavaivani ovat lisääntyneet ja olen siirtynyt nyt kokeeksi paljolti laktoosittomiin maitotuotteisiin. Niistä viljoista sitten taas: kestän kaikkea muuta paitsi vehnää! Ja olen huomannut, että kyllä sitä vehnää on tuupattu lähes jokaiseen leipään. En halua mitenkään kyttäillä terveyttäni ja hakea täydellisyyttä, mutta näille epäilijöille sanon, että esim. vohveleista (jos vehnää ja tavallista maitoa) tulen tosi kipeäksi, olen täysin toimintakyvytön. Ei ole kyse mistään hienostelusta vaan halusta elää tavallista elämää.
Minulla samanlaisia oireita, keliakia testi negatiivinen. Ruisleipää kroppa ei kestä ollenkaan, vain kauraleipä käy.
Vatsa on iltaisin kuin ilmapallo ja kipeä, varsinkin vasen alavatsa. Ripulia tulee varmaan 4 x päivässä ja se alkaa olemaan jo kiusallista.
Ärtyvä suoli sanoi lääkäri ja oireet täsmää,myös helico oli negatiivinen. Vaikea vaiva tämä suoli :/
Kaikki kannattaa selvittää, vaikka vain oman mielenterveyden vuoksi :)
Kyllä se keliakia olisi hyvä testata siinä mielessä, että sitten jos se on kyseessä, täytyy olla tosi tarkka gluteeniviljojen kanssa, välttää niitäkin ruokia joissa niitä on vain vähän. Jos ei ole keliakiaa niin ei ole niin vaarallista vetäistä joskus vaikka jotain vehnäjauhoissa leivitettyä pihviä tai jotain missä on lisäaineenomaisesti vähän viljoja mukana.
Olen kärsinyt ruoka-aineallergioista koko ikäni. Nyt kun olen ollut pari vuotta viljattomana, allergiaoireet minimissä ja iho hyvä. Viljat aiheuttivat kutinaa ja ihottumaa esim. päänahkaan, niskaan, otsaan, kämmenselkiin. Myös niveloireita. Nyt, kun olen viljattomuuden lisäksi vähentänyt maitotuotteita, perunaa ja tomaattia, pystyn syömään melkein mitä vain, sellaisiakin ruokia, jotka ennen aiheuttivat pitkäaikaisia iho-oireita. Olenpa helpottunut!
Kotimaisten viljojen sijaan käytän kvinoaa ja hirssiä, kauraakin vähän.
Tosi monimutkainen asia tuo ärtyvä suoli ja ruoansulatus yleensä. Itselläni oli samantapaista, tuntui ettei vatsa kestänyt viljaa. Pahin oli ruisleipä ja kaikki täysjyväinen, mutta kyllä jonkinlaisia oireita tuli valkoisesta vehnästäkin.
Sitten luin jostain ravitsemusjutun, että runsas rasva ja eläinproteiini lisäävät suolen läpäisevyyttä niin että suoli "vuotaa", mikä voi tehdä sen yliherkäksi erilaisille ruoka-aineille. Päätin kokeilla olisiko tuosta apua, ja vähensin lihansyöntiä ja rasvan määärää. Muutama viikko kun oli kulunut, alkoi vatsani kestää viljoja! Ruisleivästä tulee vieläkin lievä ripuli, mutta muista ei mitään.
En olisi ikinä ennen uskonut että ongelma voisi olla lihansyönnissä tai rasvassa, koska eihän liha ja rasva minulle oireita tehneet. Mutta epäsuorasti yhteys siis ihan tutkitusti voi olla. Ja epälilen että tällaisia yhteyksiä voi olla paljon ja muidenkin ruoka-aineiden välillä.
Kannattaa olla syömättä viljaa, jos se aiheuttaa vaivoja. Ei ole vaikeaa!
Ensinnäkin, ennen kun teet mitään keliakiatestejä, niin sinun PITÄÄ syödä sitä viljaa. Eihän se testi muuten mitään näytä. Toisaalta keliakia ei ole kovinkaan yleinen, kyse voi myös olla ihan vilja allergiasta tai vilja yliherkyydestä. Ne ovatkin paljon lievempi juttu kuin keliakia. Keliakia tuntuu nyt olevan vähän muoti juttu ja jokatoinen uskottelee itselleen sairastavansa keliakiaa. Se ei kuitenkaan ole mikään leikin asia, voi pahimmillaan aiheuttaa syövän. Eli kyse on jo paljon muustakin kuin pikku turvotuksesta.
Minusta ihmiset nykyään jotenkin ylireagoi nykyään kaikkeen mitä elimistössä tapahtuu. Tottahan toki vatsa turpoaa kun syö, eikös se ole selvä kun vatsaan menee sitä ruokaa. Välillä vatsa on myös kuralla ja välillä ei. ihmisen elimistö voi reagoida erilaisiin ruokiin, ilman mitään sen kummempaa syytäkään. Mutta sitten tietysti jos oikeasti epäilee keliakiaa, niin kannattaahan se käydä lääkärissä tutkimassa. Muistat vaan sitä ennen syödä pitkään sitä viljaa.
No kertokaa nyt sitten että mitä tässä voi syödä jos kerran suurin osa makroravinteista kielletään? Ei saa syödä sitä eikä saa syödä tätä. Mitä sitten? Pelkillä vihreillä ei elä.
[quote author="Vierailija" time="19.09.2014 klo 11:36"]
Tosi monimutkainen asia tuo ärtyvä suoli ja ruoansulatus yleensä. Itselläni oli samantapaista, tuntui ettei vatsa kestänyt viljaa. Pahin oli ruisleipä ja kaikki täysjyväinen, mutta kyllä jonkinlaisia oireita tuli valkoisesta vehnästäkin.
Sitten luin jostain ravitsemusjutun, että runsas rasva ja eläinproteiini lisäävät suolen läpäisevyyttä niin että suoli "vuotaa", mikä voi tehdä sen yliherkäksi erilaisille ruoka-aineille. Päätin kokeilla olisiko tuosta apua, ja vähensin lihansyöntiä ja rasvan määärää. Muutama viikko kun oli kulunut, alkoi vatsani kestää viljoja! Ruisleivästä tulee vieläkin lievä ripuli, mutta muista ei mitään.
En olisi ikinä ennen uskonut että ongelma voisi olla lihansyönnissä tai rasvassa, koska eihän liha ja rasva minulle oireita tehneet. Mutta epäsuorasti yhteys siis ihan tutkitusti voi olla. Ja epälilen että tällaisia yhteyksiä voi olla paljon ja muidenkin ruoka-aineiden välillä.
[/quote]
Vau, tämä oli uusi tieto ja selittäisi kyllä paljon. Omissa tuttavissani nimenomaan ne jotka tarkkailevat hulluna ruokavaliotaan ovat näitä "vatsani ei kestä viljaa" tyyppejä. Ehkä syy onkin siis se kun syövät niin paljon sitä lihaa (proteiinia olla pitää) niin vatsa alkaa reagoimaan tuohon viljaan väärällä tavalla.
[quote author="Vierailija" time="19.09.2014 klo 11:42"]
No kertokaa nyt sitten että mitä tässä voi syödä jos kerran suurin osa makroravinteista kielletään? Ei saa syödä sitä eikä saa syödä tätä. Mitä sitten? Pelkillä vihreillä ei elä.
[/quote]
Se täytyy vaan etsiä kunkin vatsavammaisen henkilökohtaisesti mikä juuri itselle sopii. Jos vatsa toimii hyvin ja olo on hyvä, on silloin ruokavalio itselle sopiva. Jos vatsa on sekaisin ja on nuutunut olo, ei syö itselleen hyvin vaikka kuinka noudattaisi tarkkaan suosituksia tai jotain hyvänä pidettyä ruokavaliota.
Viljaton ruokavalio sinänsä ei ole niin kauhean vaikea kyllä toteuttaa. Itse uteliaisuudesta kokeilin tuossa kuukauden verran paleota, eikä se ollut ainakaan kauhean hankalaa mitenkään. Aamupalaksi vaikka pähkinöitä ja marjoja tai hedelmiä, tai munaa ja leikkelettä ja vihanneksia. Lounaaksi ja päivälliseksi lihaa tai kalaa ja vihanneksia kypsinä ja/tai raakoina. Paleossahan on viljojen lisäksi kielletty maitotuotteet, eikä tuo silti minusta ollut kovin haastavaa. En kyllä itse jatkanut niin syömistä koska en kokenut ruokavaliosta itselleni hyötyjä. Mutta jos olisi vatsavaivoja jotka sillä helpottaisivat niin olisin jatkanut.
Ap: Googlaa "fodmap". Sulla lienee kanssa.
Samat oireet kun mulla oli mutta nyt jo noin kuukausi takana gluteenitonta elämää ja ai että mikä ihana olo ja samalla painokin laskenut jo n.7kg
Noh, mitäs sanotte mulle? Mä syön viljaa ja hyvin vähän rasvaa ja proteiinia. Silti vatsa ei kestä viljaa vaan on ripulilla joka päivä. Eli mun pitäisi jättää vilja pois ja siirtyä lihaan, jotta saisin suolistoni kuntoon. Maitotuotteita en käytä ja keliakiaa ei ole, on testattu.
Jos olet viljattomalla, niin testi ei näytä totuutta. Tai jos sulla ei ole allergiaa, niin sitten totuuden.
Gluteenitonta täälläkin. Ainoa miinuspuoli on se, että syöminen tulee kamalan kalliiksi.
Olen käynyt keliakiakokeissa, sekä verikokeissa että tähystyksessä. Keliakiaa ei ole, mutta itse epäilen ärtynyttä suolta ja aijon siirtyä fodmap-ruokavalioon. Olen niin kyllästynyt näihin vatsavaivoihin, että niinkin rajoittava ruokavalio on alkanut kuulostaa houkuttelevalta...
[quote author="Vierailija" time="19.09.2014 klo 11:54"]
Noh, mitäs sanotte mulle? Mä syön viljaa ja hyvin vähän rasvaa ja proteiinia. Silti vatsa ei kestä viljaa vaan on ripulilla joka päivä. Eli mun pitäisi jättää vilja pois ja siirtyä lihaan, jotta saisin suolistoni kuntoon. Maitotuotteita en käytä ja keliakiaa ei ole, on testattu.
[/quote]
[quote author="Vierailija" time="19.09.2014 klo 11:43"]
Vau, tämä oli uusi tieto ja selittäisi kyllä paljon. Omissa tuttavissani nimenomaan ne jotka tarkkailevat hulluna ruokavaliotaan ovat näitä "vatsani ei kestä viljaa" tyyppejä. Ehkä syy onkin siis se kun syövät niin paljon sitä lihaa (proteiinia olla pitää) niin vatsa alkaa reagoimaan tuohon viljaan väärällä tavalla.
[/quote]
Itsellenikiin oli ihan uusi tieto. Biolääketieteen tohtori Lotta Stenman oli se jota oli haastateltu ja tällaisesta kertoi. Se runsaslihainen ja rasvainen ruoka aiheuttaa myös matala-asteista tulehdusta koska siitä vuotavasta suolesta menee verenkiertoon myös bakteereita, joita toki suolen sisällä aina on. Tässä mielessä ei tunnu kauhean järkevältä nämä tietyt ruokavaliot joissa syödään paljon rasvaa ja lihaa...
"Tulehdustila liittyy suoliston bakteerikantaan. Rasvapitoinen ja eläinperäinen ruokavalio lisää bakteereiden vuotoa suolistosta verenkiertoon ja siten matala-asteista tulehdusta, joka syntyy vasteena bakteereille. Sen sijaan kuitupitoinen ja kohtuurasvainen ruokavalio ehkäisee ongelmaa. "
[quote author="Vierailija" time="19.09.2014 klo 11:55"]
Gluteenitonta täälläkin. Ainoa miinuspuoli on se, että syöminen tulee kamalan kalliiksi.
[/quote]
Jätä viljat kokonaan pois, ei ole kallista.