Mitä ruokaa tekisin linsseistä? (maistuvaa)
Ruoka ei saa sisältää soijaa eikä maitoproteiinia eikä munaa. Olisko jollain ihan antaa hyvää reseptiä kun en ole oikein tottunut käyttämään linssejä, mutta haluaisin oppia.
Kommentit (16)
Aloita helposta eli muhennoksesta. Ensin kuullotat sipulisilppua öljyssä. Sitten lisäät vettä noin 1,5 kertaa sen määrän, mitä aiot käyttää linssejä. Hiukan suolaa sekaan ja anna kunnolla kiehahtaa. Huuhtele linssit ja lisää ne kattilaan, keitä ohjeen mukainen aika. Sitten lisäät tomaattipyreetä, yrttejä ja pippuria. Anna vielä hiljaa porista muutama minuutti, niin siinä se on.
Tämä on ainakin oma lempparini linssiruoista, eli kookos-curry-bataatti-linssikeitto. :) Kuumenna öljyä kattilassa, lisää punainen currytahna ja muita mausteita (paprika, juustokumina, chili...), kuullota pilkottu sipuli ja valkosipuli öljyssä, lisää linssit ja pilkottu bataatti, halutessasi myös porkkanaa/muita kasviksia. Lisää vettä niin että kasvikset just ja just peittyy, halutessasi myös kasvisliemikuutio, keittele. Lisää keittämisen loppuvaiheessa purkillinen tomaattimurskaa, mustapippuria, sokeria, maistele ja maustele. Aivan viimeisenä lisää purkillinen kookoskermaa ja anna pulpahtaa, mutta älä kuumenna enää pitkään. Tarkista maku ja lisäile mausteita ja suolaa halutessasi. HY-VÄÄ! :)
Kiitti paljon!! Mulla on kaapissa kilo punaisia linssejä, voinko siis käyttää tätä lajiketta näihin?
ap
Kookos-curry-keittoon ainakin käy punaiset linssit just passelisti! :)
Googleta erilaisia dal /dahl -ohjeita. Meillä valmistetut daalit on usein(aina?) jo valmiiksi ilman mainitsemiasi raaka-aineita. Joissakin resepteissä voi olla erikoisempia mausteita, joita ei normiruokakaupasta saa. Eri tavalla maustettuna saakin kivasti vaihtelua, vaikka perusraaka-aineet olisi samoja.
Punaisista linsseistä saa tosiaan herkullista keittoa. Laitan yleensä juureksia mitä kaapissa on ja tomaattimurskaa. Aiemmin mainittu kookos sopii erinomaisesti sekaan.
täällä myös pari hyväksi todettua linssikeitto-ohjetta:
[quote author="Vierailija" time="19.09.2013 klo 11:55"]
Kiitti paljon!! Mulla on kaapissa kilo punaisia linssejä, voinko siis käyttää tätä lajiketta näihin?
ap
[/quote]
Toki voit. Niissä onkin todella lyhyt keittoaika. Kymmenen minuuttia riittää. Ruskeita/vihreitä linssejä pitää keittää yli puoli tuntia.
Linssejä voi tosiaan livauttaa keittoihin mukaan. Sellaisiin, missä on lientä: lihakeitto, makkarakeitto, hernekeitto...
Itse keittelen myös ihan lisukelinssiä, joka on hyvin lähellä täällä neuvottua muhennoksen ohjetta. Lientä on tietenkin vähemmän. Teen sitä varsinkin talvella ja lisään paljon valkosipulia ja tuoretta persiljaa. Käytän sitä siis vitamiinpaukkuna.
Kokeile hauduttaa linssejä appelsiinimehussa. Kuulostaa ehkä oudolta, mutta sopii todella hyvin. Lisukkeeksi tuoremakkaralle vaikka.
Hyviä ohjeita olet saanut. Muista aina huuhdella tosi hyvin linssit ennen keittämistä. Monella vedellä! Vaikuttaa makuun ja ruoan sulavuuteen.
Jos punaiset linssit ei maistukaan, niin vihreät on todella herkullisia.
Itse suosin just punaisia linssejä, musta ovat parhaan makuisia mutta käytän muitakin. Ravintosisältö taitaa olla vihreissä ja ruskeissa vähän parempi
Musta kaikkein ihanin linssikeitto tulee kun linssejä liottaa yön yli ja huuhtelee hyvin vaikka tämä ei ole pakollista linsseissä niin liotus vaan parantaa makua ja sulavuutta. Linssikeittoa kanattaa myös keittää pitkään.
Mun linssikeittosuosikit on tämän tyyppisiä
linssejä, sipulia, tomaattikastiketta, jeeraa, kookosmaitoa
Linssejä, porkkanaa, palsternakkaa, yrttejä ym.
yleensä soseutan muttei ole pakollista.
Mustat linssit ovat ihania keitettyinä lisäkkeenä melkein minkä vaan kanssa. Niihin kannattaa laittaa vähän jotain keijua tai öljyä (itse laitan yleensä ihan voita mutta sitähän et voinut käyttää.
Vihreistä linsseistä ja raakamakkarasta (chorizo) saa taivaallista muhennosta!
4 dl vihreitä linssejä, 2 porkkanaa, 2 kuorittua valkosipulinkynttä, öljyä, tomaattipyreetä, (pari desiä valkoviiniä) kuivattua timjamia, pari laakerinkehteä, lihalientä, suolaa, mustapippuria, persiljaa! AIJAI!
Tykkään tehdä dalia:
sulata voita pannulla, pane siihen sipuli pilkottuna, sekä teelusikallinen jeeraa (juustokuminaa), teelusikallinen kurkumaa, teelusikallinen raastettua tuoretta inkivääriä, teelusikallinen korianteria (siis jauhetta), teelusikallinen chilimurskaa, esim. Sambal Oelekia.
Kuullota pari minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää kolme desia huuhdottuja linssejä, pyörittele minuutti ja lisää 4 dl vettä. Kiehuta kypsäksi, lisää lopussa pari rkl sitruunamehua, hiukan suolaa. Siinä se, ei ole vaikeaa - maistuu sellaisenaan riisin kera tai lisukkeena.
Tai tee vaikkapa tällainen:
TUHTI LINSSIKEITTO
3 dl punaisia linssejä
1 sipuli
3 porkkanaa
1 palsternakka
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
2 rkl currya
n. 1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
1 prk tomaattimurskaa
1 tl suolaa (itse en laita välttämättä lainkaan)
100 g sulatejuustoa, Koskenlaskija on hyvää
Kuori ja kuutioi sipuli ja juurekset. Kuullota niitä öljyssä kattilassa, lisää curry ja murskattu valkosipuli. Lisää vesi, kasvisliemikuutio ja tomaattimurska. Kiehauta. Lisää linssit (ja suola). Keitä noin 15 minuuttia, kunnes ainekset tuntuvat kypsiltä. Lisää sulatejuusto ja anna sen sulaa sekaan. Nauti vaikkapa hyvän leivän kanssa.
Nam.
Lapsia ja miehiä voi totuttaa sekoittamalla linssejä kasvissosekeittoon. Sinne survoo muiden mukana ja laittaa ensin vain vähän jos ei makua halua.
Idätetyt linssit on myös hyviä! Mutta niitä punaisia valmiiksi halkaistuja ei voi idättää.
Linssikeittoa, linssicurryä, linssimuhennosta... Kaikki ovat minusta hyviä, joten rohkeasti kuuklaileen!