Miten keltuaiset erotellaan valkuaisista?
Uusavuton kyselee. En oo ikinä tehnyt marenkia tms. Siis rikotaanko se muna käteen ja jotenkin pyöritellään? Täh?
Kommentit (11)
Luoja mitä kikkailua, geelikynnetkö esteenä?
[quote author="Vierailija" time="18.11.2013 klo 20:16"]
Tulevaa tarvetta varten osta sellainen muovinen, vähän kuin varrellinen desin mitta, mutta on siis tehty keltuaisen ja valkuaisen erotteluun. Siinä on pohja vain osittain kiinni seinämissä eli kunnon raot, joista valkuaisen voi valuttaa toiseen kippoon. Keltuainen jää siihen mitan pohjalle. Tässäkin tapauksessa keltuaisen pitää pysyä ehjänä!
[/quote]
Mistä noita saa?
Itse rikon sen munan ja avaan sen niin että keltuainen jää toiselle puolelle, ja valkuainen valuu ulos, sitten siirrän keltuaisen toiselle puolelle ja valutan samalla loput valkuaisesta pois. Vaikeaa selittää, kato jos juutuupissa olis videoo =D
Mä teen näin: rikon munan vähän varovaisesti ja sitten kaatelen keltuaisen kuorenpuolikkaasta toiseen, jolloin valkuainen valuu joko tiskialtaaseen (kun tarvitsen vain keltuaisen) tai kuppiin. Kun keltuainen on "puhtaana" kuorenpuolikkaassa, kaadan sen kuppiin. Pointti on pitää keltuainen ehjänä, ettei se sekoitu valkuaiseen.
Olen nähnyt kokkiohjelmia, jossa ammattikokki rikkoo munan kämmeneen ja antaa valkuaisen valua sormien läpi pois, mutta kun en ole kovinkaan näppärä käsistäni pidän tuota kaato&kuppi-systeemiä parempana.
Joskus erottelu menee pieleen, joten katso, että sinulla on riittävästi munia = valkuaisia. Ala vain toimeen, toimi rauhallisesti, onnistut kyllä. :)
Esim. ota kaksi astiaa. Toinen keltuaisille ja toinen valkuaisille. Riko muna varovasti, pyri siihen että saisit kaksi puolikasta eikä hajoa säpäleiksi. Siirtele keltuaista sitä rikkomatta puolikkaasta toiseen samalla antaen valkuaisen valua alla olevaan astiaan. Voit myös kaataa munan kämmenelle (taas tietenkin varottava ettei keltuainen hajoa) ja suorittaa saman siirtelyn. Onnistuu parhaiten tuoreilla munilla, niissä keltuaiset eivät hajoa niin herkästi. On myös olemassa jonkinlaisia "valuttimia" mihin muna kipataan. tossa video jossa näytetään miten toimii :)
Silkkaa rasismia tämä keltuaisten ja valkuaisten erottelu
Riko muna lautaselle. Sitten ota muovipullo, purista hieman, aseta se keltuaiselle ja imaise keltuainen pulloon. Siistiä ja helppoa!
Tulevaa tarvetta varten osta sellainen muovinen, vähän kuin varrellinen desin mitta, mutta on siis tehty keltuaisen ja valkuaisen erotteluun. Siinä on pohja vain osittain kiinni seinämissä eli kunnon raot, joista valkuaisen voi valuttaa toiseen kippoon. Keltuainen jää siihen mitan pohjalle. Tässäkin tapauksessa keltuaisen pitää pysyä ehjänä!
Tuokin opetetaan seiskaluokalla pakollisessa kotitaloudessa.
Mä oon niin tarkka kananmunan suhteen, että rikon lasiin ja teen pika-analyysin käyttökelpoisuudesta. Siitä sitten kaataa kämmenelle ja valuttaa valkuaisen sormien välistä kulhoon ja keltuainen talteen toiseen.
http://www.mtv.fi/makuja/minisaitit/artikkeli.shtml/2013/03/1715928/?hyvaa_ruokaa/ajankohtaista
Erittäin helppo ja nopea tapa, ei sotkua, tarvitset vain tyhjän limupullon. Linkissä on video.