Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Saako kauppa myydä sulatettua pakastelihaa?

Vierailija
26.04.2011 |

Ostin kalkkunarullan, joka oli myynnissä tuorelihojen tiskissä.

Nyt muutama päivä myöhemmin huomasin, että siinä lukee "pakaste, säilytys alle -18C"

Eihän sulatettu pakasteliha säily kovin kauan. Mistä voin edes tietää koska kauppa on sen sulattanut?

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 |
26.04.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2038



"Kuusi seitsemästä valmistuttajasta käyttää pakastettua lihaa



Pakastettua lihaa saa lain mukaan käyttää teollisesti valmistetussa jauhelihassa, vaikka paketin kyljessä ei lue pakastetusta lihasta sanaakaan.



Kysyimme seitsemältä eri suojakaasuun pakatun jauhelihan valmistajalta, käyttävätkö ne jauhelihassaan pakastettua lihaa. Suurimmat valmistajat Atria, Snellman ja HK Ruokatalo kertovat käyttävänsä ainakin satunnaisesti pakastettua lihaa. Snellman kertoi, että pakastetun lihan osuus voi olla jopa 20 prosenttia tuotteesta.



Vain Saarioinen vastasi, ettei käytä pakastettua jauhelihaa lainkaan.



Käyttääkö pakastettua lihaa?



Snellman - kyllä

HK - Kyllä

Järvi Suomen Portti - Kyllä

Saarioinen - EI

Atria - kyllä

Tamminen - kyllä

Pirkka - kyllä



Teollisuus kertoi Kuningaskuluttajalle käyttävänsä pakastettua lihaa tasaamaan kysynnän vaihteluita. Välillä jauhelihan kysyntä on pienempää kuin tuotanto, ja silloin ylijäänyt liha pakastetaan ja jauhetaan myöhemmin tuoreen jauhelihan joukkoon. Pakastettua lihaa myös käytetään tuoreen jauhelihan jäähdyttämiseen ennen pakkaamista, sillä jauheliha lämpenee helposti liikaa jauhamisprosessin aikana.



Kuinka paljon teollisuus käyttää pakastettua jauhelihaa?



- Se vaihtelee yleensä 5-10 % välillä kokonaismäärästä, kertoo Järvi-Suomen Portin Tapio Eeva.



- 5-10 prosenttia on pakastettua lihaa, vastaa HK Ruokatalon Jyrki Sukula.



Eli esimerkiksi kaupassa myytävässä suojakaasuun pakatussa HK:n nautasikajauhelihassa voi hyvinkin olla pakastettua lihaa muun jauhelihan joukossa jopa kymmenesosan.



Vaikka Atrian nautasikajauhelihasta irtosi paljon nestettä, Atria kiistä käyttävänsä pakastettua jauhelihaa paljon.



- Yleensä sitä käytetään sen takia, että jauheliha pitää jäähdyttää ennen jauhatusta, mutta pääsääntöisesti liha on aina tuoretta, Nordbolm painottaa."

Vierailija
2/4 |
26.04.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pakaste on päivätty sen mukaan miten se säilyy pakasteena.

Miten asiakas voi tietää sellaisen tuotteen oikeaa säilyvyyttä?

<a href="http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2038" alt="http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2038">http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2038</a&gt;

"Kuusi seitsemästä valmistuttajasta käyttää pakastettua lihaa

Pakastettua lihaa saa lain mukaan käyttää teollisesti valmistetussa jauhelihassa, vaikka paketin kyljessä ei lue pakastetusta lihasta sanaakaan.

Kysyimme seitsemältä eri suojakaasuun pakatun jauhelihan valmistajalta, käyttävätkö ne jauhelihassaan pakastettua lihaa. Suurimmat valmistajat Atria, Snellman ja HK Ruokatalo kertovat käyttävänsä ainakin satunnaisesti pakastettua lihaa. Snellman kertoi, että pakastetun lihan osuus voi olla jopa 20 prosenttia tuotteesta.

Vain Saarioinen vastasi, ettei käytä pakastettua jauhelihaa lainkaan.

Käyttääkö pakastettua lihaa?

Snellman - kyllä

HK - Kyllä

Järvi Suomen Portti - Kyllä

Saarioinen - EI

Atria - kyllä

Tamminen - kyllä

Pirkka - kyllä

Teollisuus kertoi Kuningaskuluttajalle käyttävänsä pakastettua lihaa tasaamaan kysynnän vaihteluita. Välillä jauhelihan kysyntä on pienempää kuin tuotanto, ja silloin ylijäänyt liha pakastetaan ja jauhetaan myöhemmin tuoreen jauhelihan joukkoon. Pakastettua lihaa myös käytetään tuoreen jauhelihan jäähdyttämiseen ennen pakkaamista, sillä jauheliha lämpenee helposti liikaa jauhamisprosessin aikana.

Kuinka paljon teollisuus käyttää pakastettua jauhelihaa?

- Se vaihtelee yleensä 5-10 % välillä kokonaismäärästä, kertoo Järvi-Suomen Portin Tapio Eeva.

- 5-10 prosenttia on pakastettua lihaa, vastaa HK Ruokatalon Jyrki Sukula.

Eli esimerkiksi kaupassa myytävässä suojakaasuun pakatussa HK:n nautasikajauhelihassa voi hyvinkin olla pakastettua lihaa muun jauhelihan joukossa jopa kymmenesosan.

Vaikka Atrian nautasikajauhelihasta irtosi paljon nestettä, Atria kiistä käyttävänsä pakastettua jauhelihaa paljon.

- Yleensä sitä käytetään sen takia, että jauheliha pitää jäähdyttää ennen jauhatusta, mutta pääsääntöisesti liha on aina tuoretta, Nordbolm painottaa."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/4 |
26.04.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

"Valmistajan pakkaama, kokonaan tai osittain sulaneena myytävä elintarvike

Kaupassa voidaan myydä kokonaan tai osittain sulaneena valmistajan pakkaamia elintarvikkeita, jotka on varastoitu pakastettuna esim. mämmi ja lanttulaatikko. Valmistaja on tehnyt näihin pakkauksiin pakkausmerkintäasetuksessa sekä

erityislainsäädännössä säädetyt merkinnät. Valmistajan on tehtävä pakkaukseen muiden muassa parasta ennen -merkintä, josta käy ilmi, miten kauan elintarvike säilyy pakastettuna. Lisäksi valmistajan tulee merkitä pakkaukseen,

kuinka kauan elintarvike säilyy sulatuksen jälkeen. Ellei valmistaja ole tätä tehnyt, tulee kaupan ilmoittaa esitteessä, miten kauan elintarvike säilyy.

Esim. Lanttulaatikko, 400 g

Eines Oy, Einestie 1, 35540 Juupajoki

Ainekset: Lanttua, siirappia, korppujauhoa (vehnäjauho), mannasuurimoita,

voita, rypsiöljyä, suolaa (0.7 %), valkopippuria

Säilytys alle + 6 °C

Varastoitu pakastettuna

Säilyy sulatuksen jälkeen 5 vrk

Ei saa jäädyttää uudelleen sulatuksen jälkeen

Kuumennus:

paistinpannulla miedolla lämmöllä

uunissa ilman kantta + 175 °C

mikroaaltouunissa lautaselle annosteltuna 2 min.

Parasta ennen 31.12."





http://www.evira.fi/uploads/WebShopFiles/1232610789751.pdf

t.2

Vierailija
4/4 |
26.04.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

siitä miten se säilyy sulatuksen jälkeen. Eikä kaupassa ollut mitään tietoa edes siitä milloin se on sulatettu.



Taidan reklamoida.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: viisi kahdeksan yksi