Saako kauppa myydä sulatettua pakastelihaa?
Ostin kalkkunarullan, joka oli myynnissä tuorelihojen tiskissä.
Nyt muutama päivä myöhemmin huomasin, että siinä lukee "pakaste, säilytys alle -18C"
Eihän sulatettu pakasteliha säily kovin kauan. Mistä voin edes tietää koska kauppa on sen sulattanut?
Kommentit (4)
Pakaste on päivätty sen mukaan miten se säilyy pakasteena.
Miten asiakas voi tietää sellaisen tuotteen oikeaa säilyvyyttä?
<a href="http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2038" alt="http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2038">http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2038</a>
"Kuusi seitsemästä valmistuttajasta käyttää pakastettua lihaa
Pakastettua lihaa saa lain mukaan käyttää teollisesti valmistetussa jauhelihassa, vaikka paketin kyljessä ei lue pakastetusta lihasta sanaakaan.
Kysyimme seitsemältä eri suojakaasuun pakatun jauhelihan valmistajalta, käyttävätkö ne jauhelihassaan pakastettua lihaa. Suurimmat valmistajat Atria, Snellman ja HK Ruokatalo kertovat käyttävänsä ainakin satunnaisesti pakastettua lihaa. Snellman kertoi, että pakastetun lihan osuus voi olla jopa 20 prosenttia tuotteesta.
Vain Saarioinen vastasi, ettei käytä pakastettua jauhelihaa lainkaan.
Käyttääkö pakastettua lihaa?
Snellman - kyllä
HK - Kyllä
Järvi Suomen Portti - Kyllä
Saarioinen - EI
Atria - kyllä
Tamminen - kyllä
Pirkka - kylläTeollisuus kertoi Kuningaskuluttajalle käyttävänsä pakastettua lihaa tasaamaan kysynnän vaihteluita. Välillä jauhelihan kysyntä on pienempää kuin tuotanto, ja silloin ylijäänyt liha pakastetaan ja jauhetaan myöhemmin tuoreen jauhelihan joukkoon. Pakastettua lihaa myös käytetään tuoreen jauhelihan jäähdyttämiseen ennen pakkaamista, sillä jauheliha lämpenee helposti liikaa jauhamisprosessin aikana.
Kuinka paljon teollisuus käyttää pakastettua jauhelihaa?
- Se vaihtelee yleensä 5-10 % välillä kokonaismäärästä, kertoo Järvi-Suomen Portin Tapio Eeva.
- 5-10 prosenttia on pakastettua lihaa, vastaa HK Ruokatalon Jyrki Sukula.
Eli esimerkiksi kaupassa myytävässä suojakaasuun pakatussa HK:n nautasikajauhelihassa voi hyvinkin olla pakastettua lihaa muun jauhelihan joukossa jopa kymmenesosan.
Vaikka Atrian nautasikajauhelihasta irtosi paljon nestettä, Atria kiistä käyttävänsä pakastettua jauhelihaa paljon.
- Yleensä sitä käytetään sen takia, että jauheliha pitää jäähdyttää ennen jauhatusta, mutta pääsääntöisesti liha on aina tuoretta, Nordbolm painottaa."
"Valmistajan pakkaama, kokonaan tai osittain sulaneena myytävä elintarvike
Kaupassa voidaan myydä kokonaan tai osittain sulaneena valmistajan pakkaamia elintarvikkeita, jotka on varastoitu pakastettuna esim. mämmi ja lanttulaatikko. Valmistaja on tehnyt näihin pakkauksiin pakkausmerkintäasetuksessa sekä
erityislainsäädännössä säädetyt merkinnät. Valmistajan on tehtävä pakkaukseen muiden muassa parasta ennen -merkintä, josta käy ilmi, miten kauan elintarvike säilyy pakastettuna. Lisäksi valmistajan tulee merkitä pakkaukseen,
kuinka kauan elintarvike säilyy sulatuksen jälkeen. Ellei valmistaja ole tätä tehnyt, tulee kaupan ilmoittaa esitteessä, miten kauan elintarvike säilyy.
Esim. Lanttulaatikko, 400 g
Eines Oy, Einestie 1, 35540 Juupajoki
Ainekset: Lanttua, siirappia, korppujauhoa (vehnäjauho), mannasuurimoita,
voita, rypsiöljyä, suolaa (0.7 %), valkopippuria
Säilytys alle + 6 °C
Varastoitu pakastettuna
Säilyy sulatuksen jälkeen 5 vrk
Ei saa jäädyttää uudelleen sulatuksen jälkeen
Kuumennus:
paistinpannulla miedolla lämmöllä
uunissa ilman kantta + 175 °C
mikroaaltouunissa lautaselle annosteltuna 2 min.
Parasta ennen 31.12."
http://www.evira.fi/uploads/WebShopFiles/1232610789751.pdf
t.2
siitä miten se säilyy sulatuksen jälkeen. Eikä kaupassa ollut mitään tietoa edes siitä milloin se on sulatettu.
Taidan reklamoida.
http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2038
"Kuusi seitsemästä valmistuttajasta käyttää pakastettua lihaa
Pakastettua lihaa saa lain mukaan käyttää teollisesti valmistetussa jauhelihassa, vaikka paketin kyljessä ei lue pakastetusta lihasta sanaakaan.
Kysyimme seitsemältä eri suojakaasuun pakatun jauhelihan valmistajalta, käyttävätkö ne jauhelihassaan pakastettua lihaa. Suurimmat valmistajat Atria, Snellman ja HK Ruokatalo kertovat käyttävänsä ainakin satunnaisesti pakastettua lihaa. Snellman kertoi, että pakastetun lihan osuus voi olla jopa 20 prosenttia tuotteesta.
Vain Saarioinen vastasi, ettei käytä pakastettua jauhelihaa lainkaan.
Käyttääkö pakastettua lihaa?
Snellman - kyllä
HK - Kyllä
Järvi Suomen Portti - Kyllä
Saarioinen - EI
Atria - kyllä
Tamminen - kyllä
Pirkka - kyllä
Teollisuus kertoi Kuningaskuluttajalle käyttävänsä pakastettua lihaa tasaamaan kysynnän vaihteluita. Välillä jauhelihan kysyntä on pienempää kuin tuotanto, ja silloin ylijäänyt liha pakastetaan ja jauhetaan myöhemmin tuoreen jauhelihan joukkoon. Pakastettua lihaa myös käytetään tuoreen jauhelihan jäähdyttämiseen ennen pakkaamista, sillä jauheliha lämpenee helposti liikaa jauhamisprosessin aikana.
Kuinka paljon teollisuus käyttää pakastettua jauhelihaa?
- Se vaihtelee yleensä 5-10 % välillä kokonaismäärästä, kertoo Järvi-Suomen Portin Tapio Eeva.
- 5-10 prosenttia on pakastettua lihaa, vastaa HK Ruokatalon Jyrki Sukula.
Eli esimerkiksi kaupassa myytävässä suojakaasuun pakatussa HK:n nautasikajauhelihassa voi hyvinkin olla pakastettua lihaa muun jauhelihan joukossa jopa kymmenesosan.
Vaikka Atrian nautasikajauhelihasta irtosi paljon nestettä, Atria kiistä käyttävänsä pakastettua jauhelihaa paljon.
- Yleensä sitä käytetään sen takia, että jauheliha pitää jäähdyttää ennen jauhatusta, mutta pääsääntöisesti liha on aina tuoretta, Nordbolm painottaa."