vinkkejä vauvan soseisiin! ja muihin ruokajuttuihin..
eli mitä makuja kasviksista,hedelmistä,marjoista? koska voi aloittaa lihat,mitä lihaa ensin? entäs puurot,millainen puuro on hyvä,käykö joku ihan tavis puuro,siis mitä aikuisetkin syö?
Kommentit (8)
voi aloittaa ihan omien mieltymystenne mukaan. Neuvot aloitusiästä yms. vaihtelevat ilmeisesti kunnittain, neuvoloittain ja jopa terveydehoitajittain, mutta näin minä olen toiminut:
Lihaa 6 kk iästä, aloitimme broilerilla (joidenkin lähteiden mukaan se on lihoista helpoimmin sulavaa. En ole asiaa itse tutkinut.)
Puuron aloitimme 5 kk iässä. Kokeilimme ihan tavallista aikuisten puuroa, mutta se oli vauvan mielestä niin karkeaa, että häntä yökötti ja joskus puuro tulikin sitten saman tien ylös :(. Pidimme pidemmän tauon ja kokeilimme sitten tehdä puuroa lasten puurojauheista. Niistä vauva tykkäsi kovasti.
Aloitimme Semperin jauheella, sillä siitä saa ihan sosemaista puuroa. Sitten vaihdoimme hivenen karkeampaan Piltti-puurojauheeseen. Se oli täysjyväkauraa, mikä mielestäni on plussaa. Jauheissa on se etu, että niillä pystyy tavallista puuroa helpommin määrittelemään sakeusasteen.
Nuo yökkimiset yms. ovat titenkin vauvakohtaisia. Voihan olla, että joku tykkää heti syödä tavallista puuroa.
keitin jauheesta puuroa vauvalle. Hyvin maistui. Sitten kun suun motoriikka oli hiukan kehittynyt, niin jätin soseuttamisen pois. Nyt syödään tavallista kaurapuuroa ja neljän viljan puuroa. Lihan kanssa kannattaa olla maltillinen, sitä vauva ei tarvitse yhdellä aterialla kuin n. ruokalusikallisen.
Minä tein aina kaikenlaisia yhdistelmiä. Keittelin lihat ja kasvikset yhdessä, niin pääsi helpommalla. Sitten vain soseeksi.
Tässä joitain ohjeita, jotka olen löytänyt netistä. Itse en hirmu tarkasti mittaillut määriä, mutta näissä nekin on hyvin. Enemmän hain erilaisia yhdistelmiä ja vaihtelua makuihin.
Spagetti Bolognese
- 400 g paistijauhelihaa
- 1/2 pussia raketti-spagettia
- 4 tomaattia
- 1 pieni kesäkurpitsa
- 2 pientä paprikaa
- 1 pussillinen babyporkkanoita (vaihtoehtoisesti 3 tavallista porkkanaa)
- mausteet: pizzamauste, mustapippuri, basilika, provencen yrtit,
Keitä koko komeus isossa kattilassa, vettä sen verran että ainekset melkein peittyvät. Keittele hiljaisella lämmöllä reilut puoli tuntia, jotta vesi haihtuu lähes kokonaan. Halutessasti spagettia voi hiukan hienontaa sauvasekoittimella.
Kalapata
- 1 paketti pakasteseitä
- 2-3 bataattia
- 1 parsakaali
- mausteet: tilli, mustapippuri, timjami, provencen yrtit
Lisää kattilaan vettä niin että ainekset melkein peittyvät. Keitä kevyellä lämmöllä kunnes vesi on lähes kokonaan haihtunut ja kasvikset pehmeitä.
Kanarisotto
- paketti broilerin paistisuikaleita
- 2 pussia pakastekasviksia (riisi, herne, maissi, paprika, porkkana, kesäkurpitsa)
- riisiä 2 dl (jos pakastepussi ei sitä valmiiksi sisällä)
- mausteet: mustapippuri, paprika, persilja, provencen yrtit, timjami
Keitä aineksia pienessä määrässä vettä, kunnes broileri on kypsää ja vesi haihtunut. Halutessasi voit soseuttaa risottoa hiukan sauvasekoittimella.
POSSUSOSE
30-75g possun paistia tai filettä
100g porkkanoita
2 kivetöntä luumua
100g kesäkurpitsaa tai kukkakaalia
lohko omenaa
(1/4 tl rosmariinia)
3 dl vettä
Poista lihasta mahd. rasva ja kalvot. Kuutio liha ja kiehauta miedolla lämmöllä. Lisää puolikypsien lihojen joukkoon porkkanat ja luumut. Keitä noin 5min. lisää sitten kesäkurpitsa/kukkakaali ja omena. Mausta rosmariinilla. keitä kypsiksi. Soseuta.
JAUHELIHA- KASVISSOSE
100g porkkanoita
100g perunoita
50g parsa- tai kukkakaalia
10g purjoa tai sipulia
30-75g jauhettua naudanpaistia
1 tl persiljaa
3dl vettä
Pese, kuori ja paloittele kasvikset ja perunat. Keitä luettelon mukaisessa järjestyksessä. Jauhelihan lisäämisen jälkeen keitä vielä noin 5 min. Mausta persiljalla. Soseuta.
BROILERISOSE
30-75g broilerin filettä
100g porkkanoita
100g perunaa
75g kukkakaalia
(1/4 tl rosmariinia)
(isommalle lapselle 1/2tl currya)
3dl vettä
Leikkaa broileri pieniksi kuutioiksi. Pese ja kuori kasvikset. Keittele miedolla lämmöllä ensin broilerit puoli kypsiksi ja sitten vihannekset luettelon järjestyksessä kypsiksi. Soseuta.
POSSUPATA
100–150 g possun suikaleita
3-4 perunaa
2-3 porkkanaa
puolikas palsternakka
kaksi laakerinlehteä
muutama kokonainen pippuri
Keitä kaikki vähässä vedessä. Poista pippurit ja laakerinlehdet. Soseuta.
NOPEA BROILERISOSE
2-3 broilerin rintafilettä
1litra vettä
10 keskikokoista perunaa
(tai 5 perunaa ja 300g riisiä)
1 pussi herne-maissi-paprikapakastetta
Siisti ja paloittele broileri. Laita kiehumaan veteen. Pese ja kuori perunat. Laita lohkoina veteen.
Keitä noin 10 min. Lisää pakastevihannekset. Keitä kypsäksi. Soseuta. Ohjeesta tulee noin 2l sosetta.
Makua voi muutella esim. korvaamalla osan tai kokonaan perunan palsternakalla, bataatilla tai riisillä.
ITALIANPASTA
1 kesäkurpitsa
6 tomaattia
4 porkkanaa
2dl jyväpastaa
1 rkl kalaa, broileria tai muuta hyvää
Kesäkurpitsa kuutioidaan pieniksi paloiksi ja haudutetaan pannulla kuorittujen tomaattien kanssa pehmeiksi. Porkkanat keitetään makaronin kanssa ja soseutetaan perunasurvimella. Ainekset yhdistetään ja mausteeksi basilikaa + paprikajauhetta.
SYYSPATA
1 kukkakaali
6 porkkanaa
1 sipuli
1prk maissisose
1 rkl kalaa, broileria tai muuta hyvää
Kukkakaali, porkkana ja sipuli kuutioidaan ja keitetään kypsäksi, jonka jälkeen soseutetaan perunasurvimella. Sekaan lisätään valmis maissisose ja mausteeksi valkopippuria.
VAUVAN KESÄKURPITSANYYTTI
20 g vähärasvaista jauhelihaa
30-50 g kesäkurpitsaa tai kesäkurpitsan sisusta
1 keskikokoinen peruna
n. 2 rkl vettä
Pese, kuori ja raasta peruna. Raasta pesty kesäkurpitsa tai hienonna kesäkurpitsan sisus hienoksi. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään ja nosta ne foliolle. Tee foliosta nyytti ja lisää vesi. Kypsennä nyyttiä uunissa 180 asteessa noin 25-30 minuuttia uunista riippuen. Tarkista ruuan kypsyys ja soseuta tarvittaessa ruokaa vielä vauvalle sopivaksi.
HEDELMÄINEN KASVISPATA
1 kesäkurpitsa
1 paprika
3 porkkanaa
1 persikka
1 rkl kalaa, broileria tms
Kesäkurpitsa ja paprika kuutioidaan ja keitetään kypsäksi, jonka jälkeen soseutetaan sauvasekoittimella sileäksi. Porkkanat kuutioidaan pieniksi paloiksi ja keitetään kypsäksi, samoin persikka kuoritaan ja kuutioidaan. Sekoitetaan aineet keskenään ja maustetaan currylla ja paprikajauheella.
KALASTAJAN HERKKU
Pakasteseitä tai muuta kalaa
perunaa
porkkanaa
herneitä
hieman kalan keitinlientä
pippuria ja tilliä maun mukaan
Keitä ensin kuutioidut perunat, porkkanat ja herneet + mausteet vähässä vedessä lähes kypsiksi, lisää kala ja anna kiehua 10 minuuttia eli kunnes kala on kypsää.
TILLILIHA
50 g naudanlihaa (paistijauhelihaa tai paistipaloja tms)
100 g perunoita
100 g porkkanoita
2 tl tilliä
vettä
LOHI-KASVISSOSE
30 g lohta (tai kuhaa)
100 g perunaa
80 g porkkanaa
20 g palsternakkaa
vettä
POSSUINEN PATA
50 g possunlihaa (esim. ulkofilettä, suikalelihaa)
2 porkkanaa (100g)
pala kukkakaalia (100g)
1/4 tl oreganoa
vettä
BROILERIRISOTTO
broilerin rintafile
4 porkkanaa
pala palsternakkaa
1 dl täysjyväriisiä
1 dl pakastemaissia (lisätään ihan lopuksi, kun kypsyy nopsaan)
Mausteeksi persiljaa ja hiukan currya
UUNIPOSSU
perunaa
bataattia
possua
Suikaloi ainekset. Hauduta paistopussissa uunissa 150 asteessa 1½ tuntia.
KEVÄINEN KALKKUNASOSE
(2-4 annosta)
30-50 g kalkkunan lihaa
2 dl (120 g) kuutioitua bataattia
1 dl pakastemaissia
1 kpl porkkanaa
n. 2 1/2 dl vettä
Hauduta maustamatonta kalkkunan lihaa pienessä vesimäärässä noin 10 minuuttia.
Lisää pestyt, kuoritut ja paloitellut kasvikset, esimerkiksi porkkana, bataatti ja maissi. Kypsennä ruokaa, kunnes kasvikset ovat kypsiä (noin 10 minuuttia). Soseuta kypsä liha ja kasvikset.
ERILAISIA YHDISTELMIÄ:
kana/kalkkuna
maissi
riisi
banaani
naudan/possunjauheliha
porkkana
bataatti
Aloitusikä vaihtelee tuossa 5-6 kk. Pyritään ilmeisesti katsomaan vauvan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Joissain kaupungeissahan neuvotaan täysimettämään 6 kk ikään saakka.
Kiitos myös 10 hyvistä resepteistä. Tässä onkin ajankohtaista, kun on perunaa ja porkkanaa lihan kera keitellyt. Että mitä sitä muuta alkais itse laittaa. Lapseen kyllä uppoaa kaupan valmiit, mutta mielestäni ne maistuvat ihan hirveiltä. Kyllä kotitekoinen on aina kotitekoinen.
Ihanaa, aurinkoista pakkaspäivää pohjoisen perukoilta!
on helppo keittää puuroa. Itse keitin veteen ja sitten valmiiseen puuroon lisäsin joko Nan-jauhetta tai sitten keitin jänkimpää puuroa ja ohensin äidinmaidolla sopivan paksuiseksi.
Keitin yksittäin eri kasviksia, niistä oli helppo sekoittaa eri variaatioita. Kasvisten keitinliemissä keitin lihat ja kalat, sai makua enemmän kuin olisi kasvislientä lisännyt.
Mausteita laitoin vähitellen. Erilaisia yrttejä, ruohosipuli ja persilja oli tosi hyviä, ja myös pippuria, laakerinlehtiä... Mitä tahansa suolatonta.
Alun maistelukauden jälkeen aloin tekemään "oikeita ruokia", kalakeittoa, lihakeittoa, karjalanpaistia yms. maustoin vain vauvalle sopivilla mausteilla.
banaani persikka mango
lihaa 6 kk eteenpäin, samoin viljatuotteita
puurona kaurapuuroa, neljänviljan puuroa
ei kaikkia jaksa edes luetella mutta kaupan valmispurkeistakin saa vihjeitä mitä vois pistää...