Miksi hautajaisissa on aina kylmiä ruokia?
Pitkän ja raskaan elämäni aikana olen saatellut kolmisenkymmentä sukulaista maan poveen. Koskaan ei hautajaisvieraille ole tarjottu lämmintä ruokaa, vaan tarjolla on aina ollut kylmiä ruokia kuten voileipäkakkua, kinkkuvoileipiä, lohivoileipiä ja täytekakkua.
Näitä on tarjoiltu kahvin kanssa. Nämä hautajaiset on pidetty Turun ympäristössä sekä Länsi-Uudellamaalla ja Etelä-Hämeessä. Ja vainajat ovat olleet pääasiassa Karjalasta tulleita evakkoja, sekä heidän jälkeläisiään. Itsekin olen evakon poika.
Käsittämätöntä, että jotkut voivat syödä hautajaisten yhteydessä lämpimän aterian. Silloinhan ruokailu nousee tapahtuman keskeiseksi asiaksi, vaikka tilaisuuden tarkoituksena on muistella vainajan elämää kevyen, välipalanomaisen ruokailun myötä.
Kommentit (25)
Haluatko tietää, miksi hautajaisissa on aina kylmiä ruokia, vai vastasitko itse viestilläsi kysymykseen?
Meillä varsinaissuomalaisilla talonpoikaissukujen jälkeläisillä on tapana tarjota hautajaisissa kunnon ruokaa ja jälkiruoka päälle. Meillä kun riittää vainajan muistelemista paljon pitempään kuin kahvittelun ajan. Evakot on aina halunneet selvitä kaikesta vähällä, vainajaakin muistellaan vain hetkinen.
Vaikutti alkuun, että haluaisit lämmintä ja lopuksi et.
Olen ollut hautajaisissa, joissa oli sisäfilepihviä hienossa ravintolassa. Sai paistoasteen määrätä.
[quote author="Vierailija" time="25.01.2015 klo 21:43"]
Meilläpäin on aina ollut lämmin ruoka hautajaisissa. Vaikea kuvitella että se lohikeitto tai karjalanpaisti saisi ihmiset niin suunniltaan että edesmennyt läheinen unohtuisi.
[/quote]
Käyttikö joku muu kun sinä sanontaa "saada suunniltaan"? Ap.
[quote author="Vierailija" time="25.01.2015 klo 21:43"]
Haluatko tietää, miksi hautajaisissa on aina kylmiä ruokia, vai vastasitko itse viestilläsi kysymykseen?
[/quote]
Haluan. Kerro minulle. Kulttuurikysymys se ei voi olla, koska karjalaiset. Ap.
Itse en ole ollut sellaisissa hautajaisissa joissa ei olisi ollut lämmintä ruokaa. Pitkänmatkalaiset ei oo useinkaan syöneet kokompäivänä niin ne perinteiset lohikeitto tai karjalanpaisti kyllä maistuu.
[quote author="Vierailija" time="25.01.2015 klo 21:45"]
koska ruumiskin on kylmä.
[/quote]
Loogista. Paras tähänastisista vastauksista. Ap
[quote author="Vierailija" time="25.01.2015 klo 21:46"]
[quote author="Vierailija" time="25.01.2015 klo 21:43"]
Meilläpäin on aina ollut lämmin ruoka hautajaisissa. Vaikea kuvitella että se lohikeitto tai karjalanpaisti saisi ihmiset niin suunniltaan että edesmennyt läheinen unohtuisi.
[/quote]
Käyttikö joku muu kun sinä sanontaa "saada suunniltaan"? Ap.
[/quote]
Oletko ihan tosissasi sitä mieltä, että lämpimänä tarjoiltu ruoka nostaa sen ruoan keskeisemmäksi kuin sen kuolleen ihmisen jonka hautajaisia vietetään? Etkö voi muistella vainajaa jos ruoka on lämmintä?
Nuuka perikunta ei ole halunnut syöttää nälkäisiä sukulaisia
Minäkin olen evakkojen jälkeläinen ja kaikissa suvun hautajaisissa joissa minä olen käynyt on ollut lämmin ruoka eikä todellakaan keitto tai karjalanpaisti vaan alku-, pää-ja jälkiruoat. Käsittämättömän rasistinen kommentti evakoista numerolla 4, mutta niihin on saanut tottua myös todellisessa elämässä.
Minustakin on jotenkin kieroitunutta, että hautajaisissa herkutellaan. Ihan kuin juhlittaisiin, että olipa hyvä kun kuoli.
[quote author="Vierailija" time="25.01.2015 klo 21:59"]
Minäkin olen evakkojen jälkeläinen ja kaikissa suvun hautajaisissa joissa minä olen käynyt on ollut lämmin ruoka eikä todellakaan keitto tai karjalanpaisti vaan alku-, pää-ja jälkiruoat. Käsittämättömän rasistinen kommentti evakoista numerolla 4, mutta niihin on saanut tottua myös todellisessa elämässä.
[/quote]
Rasistinen... Siis: rotua sortava... Oletteko te eri rotua kuin muut suomalaiset?!?
[quote author="Vierailija" time="25.01.2015 klo 22:00"]
Minustakin on jotenkin kieroitunutta, että hautajaisissa herkutellaan. Ihan kuin juhlittaisiin, että olipa hyvä kun kuoli.
[/quote]
Minusta sinun ajattelusi on todella kieroutunutta.
Niinkuin joku jo mainitsi niin usein hautajaisiin tullaan pitkän matkan takaa, olisi vain tyhmää jossei vieraille tarjottaisi kunnon ruokaa.
Voileipäkakku vs. Lihakeitto
kumpi onkaan kevyempää?
Itse olemme asuneet/eläneet eteläisessä Suomessa, mutta sukua on Pohjamaalla, Lapissa ja Kainuussa. Aina, ihan aina on ollut lämmin ruoka: keitto, karjalanpaisti, lihapata tms. mitä milloinkin. Toki on myös alkupalaksi salaattia, jotain kylmää savulohta tms. ja kahvin kanssa täytekakku. En ole osannut edes kyseenalaistaa asiaa. Eihän se ruoka siinä sitä muistoa pois vie tai pääosaa hae. Sen ääressä rupatellaan ja muistellaan.
Viimeisimmät hautajaiset olivat vain niin pitkät kaavan mukaan, että mietin, että omieni aikanaan ei tarvitisi ihan niin pitkäpiimäiset olla. Koko ajanoli jotain ohjelmaa, muisteloa, sana vapaata tms, sille rupattelulle jäi kovin huonosti aikaa. En itse ainakaan jaksa kovin paljoa muutenkaan kuunnella ihmisten muisteloita, en edes hautajaisissa. Jokaisella on ne omat muistot kyseisestä henkilöstä.
[quote author="Vierailija" time="25.01.2015 klo 21:45"]
koska ruumiskin on kylmä.
[/quote]
Ikävä aihe mutta hemmetti repesin tälle. :D
Meilläpäin on aina ollut lämmin ruoka hautajaisissa. Vaikea kuvitella että se lohikeitto tai karjalanpaisti saisi ihmiset niin suunniltaan että edesmennyt läheinen unohtuisi.