Miten mä en saa perusruoista ikinä hyvänmakuista?
Esimerkiksi jauhelihakastike. Ihan syötävää tulee, mutta ei niin hyvää kuin poikaystävän tekemä.
Jotain erikoisempia ruokia oon sitten tosi hyvä tekemään ja ne on aina tosi maukkaita.
Kommentit (10)
Opettele käyttämään kuivattuja yrttejä, eli yrttimausteita. Mun ehdoton suosikki on basilika, tuoreena tai kuivattuna. Lue purkin kyljestä, mihin käy, ja siitä vaan hyppynen sitä ja toinen tätä. Jauhelihakastikkeeseen sopii myös soijakastike, esim Kickoman, jota itse käytän. Terveellisyydestä en tiedä ... Mutta yriti ovat terveellisiä! Nykyisin on aivan ihania tuoreita yrttejä myytävänä ruukuissa, ja kun siitä tuoreena osan käyttää, voi uuniritilälle laittaa talouspapetia pari arkkia ja siihen silputa sen lopun yrtin kuivamaan johonkin pimeähköön huoneenlämpöön muutamaksi päiväksi.
No katso joskus vierestä kun poikaystävä tekee. Itse tykkään, että juustokumina antaa tosi moneen ruokaan hyvää makua, samoin soija. Aina laotan jh- kastikkeeseen myös noiden lisäksi mustapippuria ja vähän ketsuppia makeudeksi.
Yritä sisäistää 5 perusmaun sääntö. Jokaisessa ruoassa tulisi olla väitä kaikkia, tai vähintään neljää. Joitain vain hyvin vähän, mutta silti. Perusmaut ovat hapan, suolainen, karvas, makea ja umami (=lihaisuus).
Kun alat tehdä jauhelihakastiketta, aloitat varmaankin sipulin ja valkosipulin kuullottamisella. Se on ok, koska sipulista tulee ruokaan umamia ja valkosipulista karvautta. Sitten laitat sinne lihat, siitäkin tulee umamia. Sitten laitat ehkä tomaattimurskaa, siitä tulee happamuutta ja makeutta. Laitat suolan, siitä tulee suolaisuus. Mustapippuria eli karvautta ja rippunen sokeria, makeutta lisää. Viimeistely yrteillä ja ehkä vielä tilkkasella sitruunamehua (eli umamia, karvautta, happamuutta). Säädät näitä makukomponentteja eri suhteisiin niin kauan, että lopputulos on hyvä.
Tämä pätee keikkii ruokiin paitsi makeisiin jälkkäreihin joihin ei yleensä tule umamia. Mutta esim suolaa laitetaan kaikkiin makeisiin juttuihin edes hiukan.
Minusta ne perusruoat on helppoja, oikeastaan ainoa tärkeä on että käyttää aitoja täysrasvaisia raaka-aineita ja suolan ja pippurin määrä. Suolaa nykyään ihmiset tuppaa laittamaan liian vähän terveysinnossaan ja eihän joku vaikka perus makaronilaatikko hyvää ole vähäsuolaisena.
Ja nuo soijakastikkeiden, yrttien tms sötköttämiset minusta pilaa ne yksinkertaiset perusruoat täysin.
[quote author="Vierailija" time="10.10.2014 klo 14:43"]No katso joskus vierestä kun poikaystävä tekee. Itse tykkään, että juustokumina antaa tosi moneen ruokaan hyvää makua, samoin soija. Aina laotan jh- kastikkeeseen myös noiden lisäksi mustapippuria ja vähän ketsuppia makeudeksi.
[/quote]
Oon tehny ja samoja aineitakin käytetään. :D tekeekö tuo sit niin rakkaudella mulle ruokaa :D tosiaan käristykset yms hienommat ruoat onnistuu. :D
Paistatko jauhelihan vai keität? Eli tarkoitan että pannun pitää olla todella kuuma ja lihan hyvälaatuista, niin saa parhaanmakuisen lopputuloksen.
Jotkut jauhelihat sisältää tosi paljon vettä (en tiedä miksi?), jolloin liian viileä pannu vaan irrottaa sen veden ja sitten ne jauhelihat lilluu siinä vedessä keittyen.
Kuuma pannu + hyvä jauheliha, kunnon paistopinta antaa hyvää makua kastikkeeseen. Maustamisessa sanoisin että vähemmän on enemmän, suolalla ja pippurilla pääsee pitkälle.
Umamin 'luominen' kuulostaa aika säädöltä, miten yksinkertaisesta asiasta voidaan tehdä noin vaikean kuuloinen?
Kuuma pannu, oikeanlainen rasva, riittävän hidas kypsymisaika ja suolaa sen verran että maut pääsevät esiin.
Itsekään en kauhean hyvää ruokaa osaa tehdä, mutta perusruuat paranivat paljon kun opin sipulin kuullottamisen sekä suolan lisäämisen. Ei sitä suolaa hirveästi tarvitse, mutta sen verran, että maut tulevat esille. Lisäksi asia, jota opettelen vielä, on mausteiden käyttö. Kun suolalla tuo ensin maut esiin, niin maustella voi hienosäätää sitä, että mihin suuntaan se kokonaisuus sitten vie.
Liian vähän kuullotettua sipulia, suolaa, mustapippuria, happoa ja öljyä tai voita. Valkosipulikin auttaa.
Käytätä ehkä vääränlaisia paistotapoja tai liikaa mausteita? Opetin omat poikalapseni maustamaan ruuan 5 mausteen säännöllä: mieti 5 tärkeintä makua, jotka ruokaan mielestäsi parhaiten sopivat, vähemmän on enemmän. Ei mitään muuta.