Kuinka kauan säilyy avattu (kierrekorkillinen) punaviini lämpimässä?
Kommentit (16)
Pari päivää on ihan maksimi, että viitsii juoda. En keittäisi kastiketta enää pariviikkoisesta viinistä.
Kyllä sen maistaa parissa päivässä ettei ole ihan entisellään. Jos ei paha maku haittaa, voihan sitä juoda tai keittää glögit.
Maku alkaa muuttumaan heti kun pullon avaa, se milloin viini on juomakelvotonta on puhtaasti makuasia. Itse pyrin nauttimaan kahden päivän sisällä mutta kyllähän se huonommalta maistuu.
Miksi pidät sitä lämpimässä? Pane pullo jääkaappiin, niin juoma on aivan kelvollista jopa 4 vrk päästä. Riippuu tietenkin myös käyttötilanteesta. Jos viini juodaan siinä vaiheessa, kun on jo kipattu 10 olutta tai pullo viinaa, se on ihan hyvää vaikka olisi ollut korkki auki 2 viikkoa.
Parin päivän jälkeen jo varmaan maistaa että ei ole ihan just korkattu pullo. Mutta ei siitä terveydelle vaarallista ihan muutamassa päivässä tule ja ennen sitä alkaa maistua jo melko vastenmiliseltä. Glögin jatkeena menee varmaan pari viikkoa. Ei ole oikein kokemusta, kun ei tule säilöttyä avattuja pulloja päiväkausia.
Säilytä jääkaapissa. Tai tee vaikka pastakastiketta, bolognesekastike ja sinne loraus viiniä. Tai jotain pataa.
Punaviiniä ei saa laittaa jääkaappiin avattuna tai avaamattomana koska jääkaappi on liian kylmä ja viinin maku kärsii vaikka sen lämmittäisi uudelleen noin 18 asteiseksi. Tämä johtuu siitä että viini ei kestä suuria lämpötilamuutoksia. Valkoviini ja kuoharit säilyvät puolestaan hyvin jääkaapissa. Itse avaan punaviinipullon aina päivää ennen jotta se saa happea ja herää, korkki takaisin kiinni tietysti. Todella voimakkaat punaviinit voi avata jopa 3 päivää ennen tarjoilua jotta ne olisivat parhaimmillaan tarjottaessa.
Vastaukseni on että voit 3 päivää pitää punaviinipulloa avattuna viileässä, valolta suojatussa paikassa mutta ei jääkaapissa. Silloin sen maku on vielä oikein herkullinen. Tämän jälkeen viinin maku lähtee heikentymään. Mitä huonolaatuisempi viini on sitä huonommin se säilyy, se pitää toki muistaa.
Viinimaissa ei ole tapana juoda pulloa loppuun kerralla vaan siitä riittää useille aterioille. Viiniä ei säilytellä jääkaapeissa vaan viileähköissä ruokakomeroissa. Joillakin harvoilla voi olla jopa oma pieni kellari viiniä varten.
Nosto. Minä en juo viiniä, joten en voi sitä maistaa. Muistelen et tuo on ollut ehkä 3-4 viikkoa avattuna huoneenlämmössä. Olisin laittanut sitä nyt pataruokaan, mut uskallankohan, lienee pilalla jo sitten?
Ap
Pilalla on jos olet viikkoja sitä säilytellyt. Viini muuten maistuu ruoassakin joten käytä sellaista viiniä josta itse pidät. Jos et pidä viinistä niin miksi laittaisit sitä ruokaan.
Nosto. Kyllä minä syön esim punaviinikastiketta, mutta en juo viiniä (punaista) kun en siitä tykkää. Ootteko te nyt ihan varmoja et tul on pilalla?
Jos se haisee tai maistuu etikkaiselta, niin en sitä mihinkään laittaisi.
No ei haise normiviiniä kummemmalta, maistaminen on turhaa kun en juo punaviinia, samalle pilantuneelle marjamehulle ne kaikki maistuvat.