Kananmunien keittämisestä ja hygieniasta kysymyksiä
Pesettekö kädet sen jälkeen kun olette koskeneet raakoihin kananmuniin? Jos keitätte kananmunia vain 4 minuuttia, niin pesettekö kananmunat jollain pesuainella huolellisesti ennen kattilaan laittamista? ( 4 minuuttia ei varmaan riitä tappamaan salmonellaa kanamunan pinnalta) Mistä se keittämisaika aletaan laskea, siitä kun vesi vähän kuplii vai kun se kiehuu kunnolla?
Kommentit (20)
Kuka oikeesti käyttää kananmunien keittämiseen kylmää vettä, kun hanasta saa kuumaakin joka alkaa kiehua hetkessä ja on siten paljon energiatehokkaampaa? Äly hoi.
kanamunathan on pesty kunnolla ennen myyntiin tuloa.
Kananmunia ei saa pestä millään aineella, imeytyy kuoren läpi sisälle.
Suomen kanaloissa ei ollut salmonellaa pahemmin. Laitettuani kananmunat veteen pesen kädet.
Laitan kananmunat kiehuvaan veteen (lusikalla lasken varovasti kattilan pohjalle).
Keitän noin 7 min, en tykkää ihan löysistä munista.
Suomalaisten kananmunien kanssa on turha pelätä salmonellaa.
Hölmö. Jos salmonella ei ole munan sisällä ei sitä ole päälläkään
Salmonella on ap:n päässä jo valmiiksi.
Riittää että vesi kiehuu ja salmonella tuhoutuu
Koskaan en ole pesuaineella pessyt munia, ainoastaan huuhtonut jos ovat kanankakassa. Ei kaikki munat ole ihan puhtaita.
[quote author="Vierailija" time="18.01.2014 klo 23:55"]
kanamunathan on pesty kunnolla ennen myyntiin tuloa.
[/quote]
Miksi ne on sitten usein selvästi kakkaisia? Ainakin puolet munista on kotelossa ihan likaisen näköisiä
-aloittaja
On muuten aika usein paskakokkareita ja jopa untuvia ollut joskus munissa. Ällöä, vaikka salmonellamunien päätymiseen kauppaan asti taitaa aika pieni mahdollisuus olla Suomessa.
Pesen aina kädet hyvin munien käsittelyn jälkeen (joo, aivan), ja hiukan mietityttää joskus syödä raakana taikinaa johon on näitä likaisia munia rikkonut, kun sisällys vähän ottaa kosketusta munan ulkopintaan.
Keitän munat täysin koviksi, joten en ole ajatellut tuota keittoaikaa niin tarkkaan.
Mutta silti, vaikkei siinä salmonellaa olisi niin kakka on aina kakkaa...
[quote author="Vierailija" time="18.01.2014 klo 23:58"]
Hölmö. Jos salmonella ei ole munan sisällä ei sitä ole päälläkään
[/quote] Kananmunat kylmaan veteen niita kolhimatta. Kun vesi kiehuu ota pois hellalta ja anna seisoa 8 minuuttia, sitten huuhtelet kylmassa vedessa. Ei tule koskaan mustaa rengasta keltuaisen ymparille eika rikkoontuneita munia.
2000-luvulla broilereissa on todettu kymmentä eri salmonellaserotyyppiä, joista yleisimpiä ovat olleet S. Infantis ja S. Livingstone. Kalkkunoista on todettu kahdeksaa eri salmonellaserotyyppiä, joista yleisin on ollut S. Typhimurium.
Siipikarjan lihanäytteitä kanoista, broilereista, kalkkunoista, helmikanoista, ankoista ja hanhista on tutkittu lihaleikkaamoissa yhteensä reilusta 300 yli 1200 näytteeseen vuosittain. Vuosittain tutkituista näytteistä salmonellapositiivisia on ollut alle 0,2 %. Vuoden 2004 jälkeen ei ole todettu yhtään positiivista siipikarjan lihanäytettä. 2000-luvulla siipikarjan lihanäytteissä on todettu kolmea eri salmonellaserotyyppiä, joista yleisin on ollut S. Infantis.
Kananmunatuotantoon liittyvät munintakanalat tutkitaan salmonellan varalta 15 viikon välein. Salmonellaa on todettu 0 -2 munintakanaparvessa vuosittain. Yleisin 2000-luvulla munintakanaparvissa todettu salmonellaserotyyppi on ollut S . Typhimurium.Poikkeuksellisesti keväällä 2009 rehun välityksellä levinnyt S . Tennessee –tartunta todettiin 25 munintakanaparvessa.
EU -laajuisen selvityksen puitteissa, kartoitettiin vuonna 2004-5 salmonellan esiintyvyyttä munintakanaloissa. Suomesta tutkimukseen valikoituneesta 250 munintakanalasta 0,4 % todettiin salmonellaa.
Rehun välityksellä tiloille levinneen salmonellasaastutuksen selvitystyöhön liittyen tutkittiin vuonna 2009 myös kananmunia 34 munintakanalasta. Munissa ei todettu salmonellaa.
http://www.zoonoosikeskus.fi/portal/fi/zoonoosit/bakteerien_aiheuttamat_taudit/salmonella/
t9
[quote author="Vierailija" time="18.01.2014 klo 23:58"]
Hölmö. Jos salmonella ei ole munan sisällä ei sitä ole päälläkään
[/quote]
Voiko kananmunassa olla salmonellaa?
Vain jotkut salmonellat, kuten Salmonella Enteritidis, voivat päätyä kananmunan sisälle ja säilyä siellä hengissä. Suomessa kevättalvella 2009 munantuotantotiloilta on löydetty Salmonella Tennessee -tartuntoja. Salmonella Tennessee ei siirry kanasta munan sisälle. Jos kanalla on salmonellatartunta, sen tuottamien munien pinnalla voi olla salmonellabakteereita ulosteiden kautta. Tätä estetään hyvällä tuotantohygienialla ja tarkastuksilla.
En ole ikinä ikinä ikinä ajatellut salmonellariskiä kun olen suomalaisia kananmunia keitellyt. Jos joisin raakoja kananmunia säännöllisesti, miettisin hetkisen riskiä ja toteaisin sen pieneksi. Mutta siinäkään tapauksessa ei kävisi mielessäkään, että mahdollinen salmonella tarttuisi kuoria käsitellessä, vaan siitä että syö sen salmonellaa kantavan kanan muniman munan sisällön.
Eikä niitä kananmunia pestä, ei kanalassa, ei pakkaamossa eikä kotona ennen käyttöä.
Meillä syödään aika paljon munia, mutta ei ole koskaan tullut likaisia vastaan. Höyheniä aina välillä on. En pese munia (heh), elossa ollaan.
[quote author="Vierailija" time="19.01.2014 klo 00:03"]
[quote author="Vierailija" time="18.01.2014 klo 23:58"]
Hölmö. Jos salmonella ei ole munan sisällä ei sitä ole päälläkään
[/quote] Kananmunat kylmaan veteen niita kolhimatta. Kun vesi kiehuu ota pois hellalta ja anna seisoa 8 minuuttia, sitten huuhtelet kylmassa vedessa. Ei tule koskaan mustaa rengasta keltuaisen ymparille eika rikkoontuneita munia.
[/quote]En syö kovia munia. Kuka idootti syö kun löysät maistuu niin paljon paremmalle.
[quote author="Vierailija" time="19.01.2014 klo 00:03"]
On muuten aika usein paskakokkareita ja jopa untuvia ollut joskus munissa. Ällöä, vaikka salmonellamunien päätymiseen kauppaan asti taitaa aika pieni mahdollisuus olla Suomessa.
Pesen aina kädet hyvin munien käsittelyn jälkeen (joo, aivan), ja hiukan mietityttää joskus syödä raakana taikinaa johon on näitä likaisia munia rikkonut, kun sisällys vähän ottaa kosketusta munan ulkopintaan.
Keitän munat täysin koviksi, joten en ole ajatellut tuota keittoaikaa niin tarkkaan.
Mutta silti, vaikkei siinä salmonellaa olisi niin kakka on aina kakkaa...
[/quote]Syötkö koskaan ulkomaalaisia marjoja? (ihmis)ulosteperäisiä bakteereita syöt todennäköisesti myös jokaisessa pitsassa jos semmoisia syöt. Ja monessa muussa elintarvikkeessa
[quote author="Vierailija" time="19.01.2014 klo 00:38"]
[quote author="Vierailija" time="19.01.2014 klo 00:03"]
On muuten aika usein paskakokkareita ja jopa untuvia ollut joskus munissa. Ällöä, vaikka salmonellamunien päätymiseen kauppaan asti taitaa aika pieni mahdollisuus olla Suomessa.
Pesen aina kädet hyvin munien käsittelyn jälkeen (joo, aivan), ja hiukan mietityttää joskus syödä raakana taikinaa johon on näitä likaisia munia rikkonut, kun sisällys vähän ottaa kosketusta munan ulkopintaan.
Keitän munat täysin koviksi, joten en ole ajatellut tuota keittoaikaa niin tarkkaan.
Mutta silti, vaikkei siinä salmonellaa olisi niin kakka on aina kakkaa...
[/quote]Syötkö koskaan ulkomaalaisia marjoja? (ihmis)ulosteperäisiä bakteereita syöt todennäköisesti myös jokaisessa pitsassa jos semmoisia syöt. Ja monessa muussa elintarvikkeessa
[/quote]No en muuten syö niitäkään ;D Ei sun tarvi pakko-oireiselle neuvoa mitä kaikkea ajatella ;)
[quote author="Vierailija" time="19.01.2014 klo 00:31"][quote author="Vierailija" time="19.01.2014 klo 00:03"]
[quote author="Vierailija" time="18.01.2014 klo 23:58"]
Hölmö. Jos salmonella ei ole munan sisällä ei sitä ole päälläkään
[/quote] Kananmunat kylmaan veteen niita kolhimatta. Kun vesi kiehuu ota pois hellalta ja anna seisoa 8 minuuttia, sitten huuhtelet kylmassa vedessa. Ei tule koskaan mustaa rengasta keltuaisen ymparille eika rikkoontuneita munia.
[/quote]En syö kovia munia. Kuka idootti syö kun löysät maistuu niin paljon paremmalle.
[/quote]
Mä kyl tykkään enemmän kovasta kuin löysästä munasta.
[quote author="Vierailija" time="19.01.2014 klo 00:41"]
[quote author="Vierailija" time="19.01.2014 klo 00:31"][quote author="Vierailija" time="19.01.2014 klo 00:03"]
[quote author="Vierailija" time="18.01.2014 klo 23:58"]
Hölmö. Jos salmonella ei ole munan sisällä ei sitä ole päälläkään
[/quote] Kananmunat kylmaan veteen niita kolhimatta. Kun vesi kiehuu ota pois hellalta ja anna seisoa 8 minuuttia, sitten huuhtelet kylmassa vedessa. Ei tule koskaan mustaa rengasta keltuaisen ymparille eika rikkoontuneita munia.
[/quote]En syö kovia munia. Kuka idootti syö kun löysät maistuu niin paljon paremmalle.
[/quote]
Mä kyl tykkään enemmän kovasta kuin löysästä munasta.
[/quote]
Riippuu mistä munasta puhutaan, miesten nahkamunat kovana - kananmunat löysänä
Meillä ainakin tiskataan munat joka päivä ja kuivataan huolellisesti.