Meillä alkoi operaatio ruokalaskun pienentäminen
huono satovuosi nostaa taas ruuan hintaa.
Lisäksi minulla on menossa projekti oma talous kuntoon.
Ruuan laadusta en tingi, lisäaineita meillä vältellään edelleenkin.
Pakastimeen olen haalinut jo ison kasan marjoja, itse kerättyjä, osa edullisia ostoksia torilta.
Porkkanoita, punajuuria ja sipulia on kasvamassa.
Heti aamusta käytiin leipomon myymälässä. Eilen leivottuja ruispaloja n. 4pkt (oli yhdessä isossa säkissä) maksoi 2€, ohrarieskaset 1€/kpl. Ostamani kasa riittää kuukauden ja maksoi 8€.
Ruokakaupassa sitten oli banaanit 89snt/kg, kermaa -30% laputettuna, samaten ostoskärryyn poimittiin mm. lähiteurastamon naudanlihaa, paistijauhelihaa ja maustamattomia broilerin fileitä nekin -30%
Ruokaostokset teki 35€ ja noilla pärjätään maaanantaihin asti. Laskin, että 20-30€ säästyy helposti/vko eli vuosi tasolla puhutaan jo reilusta tonnista.
Kommentit (25)
meillä menee ihan hirveästi ruokakauppaan :(. Nyt yritän alussa päästä siihen, että menisi 200e viikko mutta sekin tekee tiukkaa ja vähemmän pitäisi mennä.
oon huono raha-asioissa, tarvisin ihan konkreettista apua miten tehdä ostokset halvemmalla.
Eli jos tulee syötyä 2 pussillista sämpylöitä, kun tuli ostettua halvalla paljon, niin voikin tulla kalliimmaksi kuin normihinnalla normitahtiin kotiin kannetun leivän syömnen. :) Tarjouksia voi kytätä, mutta kannattaa tarjoustuotteen äärellä miettiä, että tuleeko oikeasti halvemmaksi (esim. herkkujuusto -30% saattaa silti olla kalliimpi kuin tavis-edami) ja tuleeko tuote käytettyä.
Jos on hyvä mielikuvitus ja osaa jo kaupan käytävällä miettiä mitä ruokia meinaa tehdä, niin on tosi helppo tehdä ostokset halvalla. Pitää huolehtia, että kaapissa on aina perustarvikkeet halpoihin kotiruokiin ja kauppareissulla lähinnä täydennetään varastoja, eikä ostella kärryllistä kaikkea mitä mieleen juolahtaa. Noin periaatteessa 100 e/nenä/kk saa ihan toimivat peruselintarvikkeet, eli jos menee reilusti tuota enemmän, voi olla ihan fiksua esim. kerätä kuukauden ajalta ruokakuitit ja käydä ne sitten läpi ja miettiä, minne sitä rahaa on "turhaan" kulunut.
meillä menee ihan hirveästi ruokakauppaan :(. Nyt yritän alussa päästä siihen, että menisi 200e viikko mutta sekin tekee tiukkaa ja vähemmän pitäisi mennä.
oon huono raha-asioissa, tarvisin ihan konkreettista apua miten tehdä ostokset halvemmalla.
Kokeile vaikka käyttää ennalta sovittua summaa käteisenä. Jos teillä menee nyt 200 viikossa, niin nosta maanantaina 150 tai 100 euroa ja päätä, että niillä hankitaan viikon ruuat. Sitten joudut miettimään kaupassa, että mihin rahat laitetaan.
Ihan muistutuksena perusasioita:
- katso kilohintaa
- lihaa ei ole pakko syödä joka päivä
- tee itse, älä osta eineksiä
- tee isoja eriä ja pakasta
- jos ruokaa menee kompostiin, niin silloin olet ostanut liikaa
en osta mitään jota kotona jo on. Jos leipää tai jugurttia tai mitä tahansa pilaantuvaa on vielä edes pienet jämät, en osta uutta. Syömme nyt joka purkin ja purnukan tyhjäksi.
Ruokaa ei mene roskiin ja tulee ostettua vähemmän mitään.
Sori vaan mutta jos ei tartte kuin nössykän niin kyllä se oleellisin on mitä itse kassalla maksaa ja joskus se kilohinnallinen on törkeän kallista jos ei tartte kuin vähän! Miksi laittaa 20 euroa jos tarttee 3 euroa maksavan?
Olen itse katsellut kauppalappujani mikä maksaa muutamia euroja ja siitä ylöspäin ja miettii onko ne tarpeellisia kuin pohtia kahden saman tuotteen kanssa ja koittaa senteissä voittaa. Mielummin tuen vaikka vapaita kanoja ja jätän ostamatta uuden paidan!
Esim. jos jättää kokonaan pois jonkun 5 euroa maksavan niin siinä on säästöä heti se 5 euroa ja kahden saman leivän välinen ero on 50 senttiä.
Kannattaa pohtia vaikka paljonko ostaa herkkuja ja ostaako joka kerta kaupassa vaatetta tai hygieniatuotteita. Pärjääkö vähemmällä?
Ruokaan ei tartte laittaa aina niitä kaikkia raaka-aineitakaan joita ohjeessa lukee.
Onko se realistista että kauppalappu on alle 200? Montako ihmistä siitä syö ja montako ruokaa päivässä?
Voihan sitä kaurapuuroakin syödä mutta onko se liikaa vaadittua ja terveydellekään hyväksi?
Meillä on 6 henkinen perhe ja tahdon pitää jonkunlaisen tason mitä syödään. Olen kotona ja teen 5 ruokailua, 3 henkilöä ei aina syö mukana.
että katson aina kauppakuitista mitkä tuotteet sillä kertaa maksoivat eniten. Se lisää hintatietoisuutta ja laittaa miettimään, että pitääkö niitä kalliita tuotteita ostaa.
Ei se silti tarkoita, että pitää aina valita kaikkein halvinta. Mutta voi kuitenkin miettiä, että onko se ostos sen hinnan arvoinen. Esimerkiksi joku Tropicana-mehu on kyllä todella hyvän makuista. Mutta se on myös hinnaltaan moninkertaisesti kalliimpaa kuin jokin halpismehu. Ja tuplahintaista Valion appelsiinimehuunkin. Joten siinä voi miettiä, että onko se makuelämys sen hinnan arvoista, vai voisiko harkita, että ostaisi Tropicanaa vain erityistapauksissa tai edes vain kerran viikossa ja muulloin tyytyisi halvempiin mehuihin.
Tosiaan niistä omista ostotottumuksista pääsee selville, kun katsoo läpi ostoskuitin joka kerta ja miettii niiden kalliimpien ostosten tarpeellisuutta.
jos se on terveellisempää. Ajatellaan vaikka appelsiinimehua: ostan tuorepuristettua mitä juodaan lasi per naama aamupalan yhteydessä. On kallista, mutta 100% tuorepuristettua appelsiinimehua ei mitään "vedellä jatkettua" tmv.
Toki jonkun mielestä toki mehut sinänsä ovat jo turhakkeita, mutta minusta lasillinen aamulla ei ole paha, saa hyvin C-vitamiinia.
Emme osta tuore- tai tiivistemehuja kuin ihan erityistilanteissa, koska mehua on omasta takaa ( omat marjapuskat).
JOS ostan leipää kaupasta, ostan halpaa tai oranssilappuista. Leivät leivotaan muuten itse kotona n. kerran viikossa.
Lihaa / Kalaa syödään max. 3x viikossa, mutta sen laatuun sit panostetaan sen verran ettei osteta valmiiksi marinoitua vaan naturellea lihaa/ kalaa.
Muuten syödään kasvisruokaa tai jotain soijapohjaista.
Olen samaa mieltä noista salaateista, aika kallista touhua ostaa verrattuna juureksiin ym. Salaattitarpeethan kerää kesäaikaan luonnosta kun hiukankin ottaa selvää mitä voi suuhun laittaa, ja sen lisäksi meillä kasvaa omat salaatit, tomaatit, kurkut y.m
Oikeastaan nyt syksyaikaan kaupasta ostetaan maitotuotteet ja kuivatarvikkeet, suola, sokeri ja pippuri ( mausteyrtit kasvaa itsellä), pesuaineet ja vessapaperi.
Kananmuniakaan ei tarvitse ostaa kun niitä tulee ihan kotipihalta :)
Joo, aikamoisia hippejä ollaan, mutta onnellisia näin :)
Sori vaan mutta jos ei tartte kuin nössykän niin kyllä se oleellisin on mitä itse kassalla maksaa ja joskus se kilohinnallinen on törkeän kallista jos ei tartte kuin vähän! Miksi laittaa 20 euroa jos tarttee 3 euroa maksavan?
Olen itse katsellut kauppalappujani mikä maksaa muutamia euroja ja siitä ylöspäin ja miettii onko ne tarpeellisia kuin pohtia kahden saman tuotteen kanssa ja koittaa senteissä voittaa. Mielummin tuen vaikka vapaita kanoja ja jätän ostamatta uuden paidan!
Esim. jos jättää kokonaan pois jonkun 5 euroa maksavan niin siinä on säästöä heti se 5 euroa ja kahden saman leivän välinen ero on 50 senttiä.
Kannattaa pohtia vaikka paljonko ostaa herkkuja ja ostaako joka kerta kaupassa vaatetta tai hygieniatuotteita. Pärjääkö vähemmällä?
Ruokaan ei tartte laittaa aina niitä kaikkia raaka-aineitakaan joita ohjeessa lukee.Onko se realistista että kauppalappu on alle 200? Montako ihmistä siitä syö ja montako ruokaa päivässä?
Voihan sitä kaurapuuroakin syödä mutta onko se liikaa vaadittua ja terveydellekään hyväksi?
Meillä on 6 henkinen perhe ja tahdon pitää jonkunlaisen tason mitä syödään. Olen kotona ja teen 5 ruokailua, 3 henkilöä ei aina syö mukana.
ruokakauppaaan menisi 200e, ennen on mennyt n 1200e kk. 6h perhe.
aamupala 5h, lounas 2h, välipala 5h, päivällinen 6h, iltapala 6h.
herkut on mulla ongelma ja ylipäänsä ravaan päivittäin kaupassa, jolloin mukaan tarttuu kaikenlaista.
meillä menee ihan hirveästi ruokakauppaan :(. Nyt yritän alussa päästä siihen, että menisi 200e viikko mutta sekin tekee tiukkaa ja vähemmän pitäisi mennä.
oon huono raha-asioissa, tarvisin ihan konkreettista apua miten tehdä ostokset halvemmalla.Kokeile vaikka käyttää ennalta sovittua summaa käteisenä. Jos teillä menee nyt 200 viikossa, niin nosta maanantaina 150 tai 100 euroa ja päätä, että niillä hankitaan viikon ruuat. Sitten joudut miettimään kaupassa, että mihin rahat laitetaan.
Ihan muistutuksena perusasioita:
- katso kilohintaa
- lihaa ei ole pakko syödä joka päivä
- tee itse, älä osta eineksiä
- tee isoja eriä ja pakasta
- jos ruokaa menee kompostiin, niin silloin olet ostanut liikaa
mutta tarkoitus siis tuostakin päästä pienempiin summiin.
en katso juuri koskaan kilohintaa "nolona myöntää".
lihaa ei syödä ollenkaan, ainoastaan kissa syö sitä.
teen suurimman osan ruokia itse, einestä syödään max kerta viikossa tyyliin kalapuikot.
tässä oon kans huono, en pakasta mitään :(.
kyllä menee ruokaa kompostiin :(
oon yrittänyt käteisenä mut vaikeaa, kun kaksi ihmistä käy kaupassa.
leivon leivän että pullan/kakut
En osta mitään mehuja enkä yksittäisiä jugurtteja
itse tehdyistä mehuista teen kiisseleitä ja vanilijakastikkeen teen joskus myös itse
jauheliha tarjouksesta vaikka normaali hinta onkin 3e/400g (kannattaa vähän katsoa mistä ostaa ja tuo on Snellmannin paistijauhelihaa)
Kana on yleensä kallista
Kalapuikot 1,97e/15 kpl Lidl (halpaa)
Perunat omasta maasta
Ja jos yhteenvetoa tekee niin leipomuksissa säästää eniten sekä noissa jugurteissa
En mäkään koe kilohinnan tarkkailua aina tärkeäksi. Esimerkiksi juustoissa kilohinta on halvempi, mitä isomman mötikän ostaa. Mutta jos sitä juusta ei käytetä kuin sen pienen palan verran, ja loput homehtuu ja laitetaan roskiin, niin ei varmasti tullut halvemmaksi.
Eli laadi joka päivälle oma ruokansa. Silloin tietää mitä kunakin päivänä on ruuaksi ja helppo käydä kaupassa ostamassa ko. ruokien tuotteet, ei mitään muuta.
Esimerkiksi tälläinen järjestys:
-Maanantaina pasta (voit tehdä mitä tahansa pastaa: sienistä, pekonista, lohesta, jauhelihasta, kanasta, pinaatista jne.)
-Tiistaina kiusaus (janssonin, lohi, kana, liha, kinkku jne.)
-Keskiviikkona keitto (taas valinnan mukaan tomaatti, pinaatti, kala, liha, minestro, hernekeitto jne.)
-Tostaina kasvisruoka (falafelit, kasvispihvit, moussaka, kasviskeitto, punajuurivuoka jne.)
-Perjantaina herkkupäivä (pitsaa, tortilloja, mistä pidättekin)
-Lauantaina pataruoka tai risotto (karjalanpaisti, burgundinpata, meksikolainen pata, katkarapurisotto, sienirisotto jne.)
-Sunnuntaina jotain hyvää, ehkä vähän kalliimpaakin, omien mieltymysten mukaan esim. pihvit ja kermaperunat, uunilohi ja muusi, lohkoperunat ja lihapullat, lasagne jne.
Noin on se perusrunko kunnossa, ja tarjouksia voi hyödyntää. Jos lohi tarjouksessa, tee ensin siitä pasta ja sitten kiusaus lopuista jne.
Ja toki vuodenajan mukaan voi vaihdella, esim. grillausta jonakin päivänä jne. Ja mitenkään orjallinen ei tarvitse olla :) mutta pääpiirteittäin noin.
On helppoa mennä kauppaan, kun tietää mitä tekee. Jos menee "mitähän sitä ostais" tyylillä niin kärry on kohta täynnä ruokaa. Moni miettii vasta kaupassa mitä tekee, on helppoa kun tietää sen ruuan mitä tekee ja pitää vain päättää tekeekö kanapastan vai sienipastan.
osta ruukku salaattia, kun salaatti siitä on syöty laitat ruukun multaan ja valoon- saat vielä reilut 8 kertaa sitä salaattia lisää! ;)
250g lihaa/kalaa/sieniä/soijarouhetta
500g kasviksia sesongin mukaan
1 tlk tomaattimurskaa
3 dl ohrasuurimoita
mausteita
7 dl vettä
Paista liha ja kasvikset, lisää ohrasuurimot, tomaatti,mausteet ja vesi. Anna kiehua hiljalleen 30 min.
Toi on niin valtava satsi että siitä syö pienempi perhe monta päivää, ja isompikin päivän.
se jauheliha pitää aina olla paistijauhelihaa, kun sika-nauta on paitsi edullisempaa myös paljon parempaa jauheliharuuissa.
Me asutaan Keski-Euroopassa eikä ruokalasku tuota päänvaivaa, mutta kyllä me aina ostetaan sika-nautaa - ei naudan paistijauhelihaa edes yleensä löydy paitsi pyytämällä jauhamaan sitä. Valmiiksi jauhettuna tai pakattuna löytyy sika-nautaa, nautaa (hieman vähärasvaisempaa mahdollisesti), sekä 100 % porsasjauhelihaa.
Ylipäänsä lihoista kannattaa hyödyntää muutakin kuin paistia ja fileitä, halvemmistakin ruhonosista saa hyvää, kunhan osaa kokata.
Tropicana-mehu on kyllä todella hyvän makuista. Mutta se on myös hinnaltaan moninkertaisesti kalliimpaa kuin jokin halpismehu. Ja tuplahintaista Valion appelsiinimehuunkin. Joten siinä voi miettiä, että onko se makuelämys sen hinnan arvoista, vai voisiko harkita, että ostaisi Tropicanaa vain erityistapauksissa tai edes vain kerran viikossa ja muulloin tyytyisi halvempiin mehuihin.
Me tehdään niin, että viikon aterioista pitää täyttyä nämä ehdot
1) kerran viikossa sisäelimiä (käytännössä veri tai maksa) tai halpaa kalaa (muikku, hauki)
2) kerran viikossa ruoan pääruoka-aine herneet, pavut tai linssit
3) kerran viikossa keittoruoka
4)kokolihaa vain kerran viikossa
5) talvella ja keväällä kasvikset juureksia, kaalia jne.
Samaa ruokaa syödään parilla eri aterialla ja/tai laitetaan pakkaseen.
Pointti on se, että monesti aika hyvät/terveelliset ainekset ovat melko edullisia. Joku vuodenjuustosalaatti on hyvää, mutta tammikuussa syötynä aika kallista.
Edellyttää tietenkin osaa laittaa ruokaa.
ja paljon paremman makuista kuin nauta-sika tai pelkkä sian jauheliha - Siis Suomessa
Kun ei käytä eineksiä, leipoo leivät itse säästää jo paljon.
Itse olen lopettanut myös salaatin ostamisen lähes kokonaan, sillä yhdellä n. 1€ maksavan salaatin hinnalla saa esim. juureksia paljon. Ja unnijuurekset, porkkanavuoka, kaalilaatikko hyviä ruokia, myös vitamiineja saa paljon.