mitä omenasoseesta?
vielä edellisvuotista omenasosetta pakkasessa, mitäköhän siitä voisi tehdä, ehdotuksia?
Kommentit (4)
Omenadyyni -
Taikina: 2 dl maitoa, ½ palaa tuorehiivaa tai 1 pussi kotileipojan kuivahiivaa, 1 kananmuna, 3/4 tl suolaa, 3/4 dl sokeria, 1 tl kardemummaa, 5-6 dl vehnäjauhoja, 75 g margariinia, ripaus sahramia, 2 rkl mantelirouhetta, kourallinen rusinoita
Täyte: 8 pientä omenaa tai valmista 200 g omenasosetta ja säilykekirsikoita.
Voiteluun: kananmunaa
Koristeluun: säilykekirsikoita, sokerivesikuorrutus
Tee näin:
¿ Sekoita kädenlämpöiseen maitoon tuorehiiva, mausteet ja vatkattu kananmuna. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Lisää 3 dl vehnäjauhoja ja vatkaa seosta vatkaimella. Lisää loput jauhoista ja alusta taikinaa käsin. Lisää lopuksi pehmeä margariini. Nostata taikina leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
¿ Keitä odottaessa omenapuolikkaat sokeriliemessä ja soseuta omenat.
¿ Jaa noussut taikina kahteen osaan. Kauli pohjalevy ja nosta vuokaan. Levitä omenasose pohjalle. Kauli kansi ja nosta se pohjan päälle. Koristele kirsikoilla. Nostata leivonnainen. Voitele kananmunalla. Paista omenadyyniä uunin alaosassa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Koristele jäähtynyt omenadyyni sokerivesikuorrutuksella.
Resepti: Parikkala-Saaren Yläaste 1994
2 dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa
2 dl omenasosetta (makeaa)
0,75 tl suolaa
1 rkl rouhittua anista
7-8 dl sämpyläjauhoja
0,5 dl öljyä
tee kuin tavalliset sämpsät ja paista 225 asteessa.
syömme sitä raastetta puuron kanssa, lettujen kanssa tms...
Siitä voi tehdä myös omena-kaurapaistosta tai piirakkaa.
Voitaikinapohja, esipaistettuna
Omenapiirakan täyte
puoli litraa omppuraastetta, muna, 1 dl sokeria, 2 rkl vehnäjauhoja ja 100 g sulaa voita sekoitetaan ja lisätään piirakantäytteeksi. Namia!
Tai tee omenapullia: pyöreä pulla tavallisesta pullataikinasta, paina lasilla tai sopivan kokoisella ympyrällä piirakkapohjaksi: Koloon omenasosetta.