Ruokien pakastettavuus? Ruokahuolto kun vauva pieni?
Ajattelin tehdä ennen vauvan syntymää itselleni ruokaa pakkaseen. Miten hyvin riisi/pasta/perunamuusi kestävät pakastamista, eli onko järkevää tehdä täysin valmiita aterioita, jotka voi vaan käyttää mikron kautta? Esim. kanakastiketta ja riisiä. Kasvikset sitten tuoreina.
Jos on jotakin hyvää vinkkiä ruokahuollon järjestämiseen ihan pikkuvauva-ajaksi, niin mielelläni otan vastaan! Varaudun nyt siihen, että vauva on suvun muidenkin vauvojen tapaan itkuinen ja valvottaa paljon, eli itsellä ei olisi juurikaan aikaa mitään laitella. Pakkaseen ajattelin laittaa valmiiksi, ja mies voi sitten tehdä parin päivän välein jääkaappiin kipollisen salaattia lisukkeeksi. Tietysti toivon, että vauva ei olisi hirmuisen itkuinen, mutta se on sitten iloinen yllätys jos niin käy.
Kommentit (23)
pakastin täyteen erilaisia vihannes-, peruna yms. pakasteita ja jääkaappiin säilyvää ruokaa, joista on helppo tehdä ruokaa.
Pizzaa, makaronilaatikkoa, jauhelihakastiketta, lihapullia voi tehdä pakkaseen ja sitten vaan keittää perunat tai pasta lisukkeeksi.
Suosi sellaista ruokaa, että voi syödä vain yhdellä kädellä haarukalla, meillä vauva halusi jostain syystä olla aina sylissä kun syötiin.
mutta peruna kestää pakastusta huonosti. Tekisin pakkaseen sinuna esim. lihapullia tai jauhelihapihvejä, joista sitten kyllä tekee nopeasti aterian keittämällä perunat ja tekemällä kastikkeen. Lasagnen ja makaroonilaatikon pakastaminen onnistuu hyvin.
Kalakeitto, johon tulee esim. lohta, simpukkamakaroonia, kasviksia ja liemeen sulatejuustoa, on hyvää ja kestää pakastuksen hyvin.
Keitä kasviksia ja soseuta ne ja pakasta sellaisenaan, soseesta teet nopeasti ja vähällä vaivalla kasvissosekeiton.
Jauhelihaa voi ruskistaa ja pakastaa, jolloin siitä tekee nopeasti kastiketta tai keittoa tai vaikka pitsaa.
Ja itsetehtyä pitsaa voi myös pakastaa.
Jos aikaa on, leivo jotain pakastimeen (esim kahvikakuja, pullaa...), vauvan syntymän jälkeen vieraita riittää ja on kiva, kun voi laittaa pakastimesta jotain kahvipöytään.
vieraat tuokoot tullessaan tai tulkoon sitten myöhemmin jos pitää tuoretta pullaa pöydässä olla!
kanakastikkeet riisin kanssa ja mielestäni se on ihan kelporuokaa pakkasestakin otettuna. Itse suosin tummaa riisiä, joten sen keittäminen kestää aika kauan, joten senkin vuoksi keitän kerralla isompia satseja.
Tuo erilaisten ruokien valmistaminen ja pakkaaminen valmiiksi kiireisiä vauvan ensiviikkoja silmällä pitäen on kyllä järkevintä, mitä ihminen voi tehdä odottaessaan vauvaa. Minä tein ruoat mulle ja miehelle, jotka riittivät noin kuukaudeksi vauvan syntymän jälkeen. Oli ihanaa, kun ei ollut pakko laittaa ruokaa, vaan pakkasessa oli mistä ottaa.
Mulla oli
perunamuusia ja lihamureketta
kanakastiketta ja täysjyväriisiä
jauhelihakasviskastiketta ja täysjyväpastaa
uunilohta ja keitettyjä perunoita
ja vaikka mitä muutakin.
Salaatit tehtiin tietysti ennen ruokailua (tai mies teki).
Itse en nirsona tasan söisi kuukausikaupalla pakasteruokaa. Toisaalta meillä toimii hyvin usean lapsen kanssa se että mies pitää tarvittaessa vauvaa kun minä teen ruokaa. Vaihtelu virkistää, on kiva tehdä muuta jos on kanniskellut itkuista vauvaa päivän.
pakastettaessa ruoka yleensä aina kärsii jonkun verran, joten ennemmin suunnittelisin helppoja ruokia, jotka valmistuvat "itsekseen" uunissa ja joissa ei ole paljon vaivaa, niitä ehtii kyllä tehdä vauvan hoidon lomassa. Näitä ovat esim.
kanaa riisipedille ja kasviksia ja lihalientä ja uuniin, keitot vaikka tarvittaessa pakaste perunoista ja vihanneksista, kiusaukset valmiista perunasuikaleista, pasta ja helppo kastike kanasta, kinkusta, pestosta, lohisuikaleista, lihapata naudan paistista... jne.
että viimeistään sillä saa vauvan kiljumaan kipua jos muuten ei onnistu...
ite olen joutunut välttämään ekat kuukaudet vaikka juuri kaalilaatikkoa, hernekeittoa, pataa, lanttua yms. ettei lisää tuskaa tulisi.
ja kukkakaali sosetta ja niihin tuli tosi kumma haju ja sivumaku,siis yök!! en tajua mitä tein väärin,purkit oli hyvin pesty ja huuhdottu ja sulatin ne jääkaapissa,eivät pakkasessakaan olleet kun pari viikkoa,
niin hyvin voi äiti syödä kaalilaatikkoa imettäessä, ei mulla ole koskaan ollut mitään ongelmaa oman ruokavalion kanssa imetyksen aikana, kun ei vauvoillakaan ole ollut mitään masuvaivoja. Sitten, jos saa allergisen lapsen, asia on tietysti eri juttu ja pannaan voi mennä paljon muutakin kuin kaali... Siihen voi olla vaikea varautua ennakolta. VAikeasti allergisen lapsen kanssa ei syödä edes kanaa eikä kalaa, ei välttämättä juuri mitää lihaa, ei mausteita, ei sipulia, ei munaa....
Minä inhoan kaikkea pakastettua (leivonnaisia ja ruokia), koska ne vaan on pahanmakuisia. Meillä pahimpaan vauva-aikaan (2. lapsen kohdalla) iltaruoka tehtiin vasta miehen tultua töistä ja kerralla niin paljon, että riitti seuraavaksi aamuksi lounaaksi.
1. lapsen kohdallahan ei ole mitään ongelmaa. Mies voi passata isyyslomallaan äitiä ja sen jälkeenkään ei ruokarytmin kanssa ole tarkkaa, koska ei ole muita lapsia ruokittavana, jotta ruoka-ajoilla olisi väliä. Syöt sitten kun se sopii... Tai jotain valmista, esim. jogurttia.
Eka lapsi tosiaan tulossa. Ajankäyttöä ajattelin tätä kysyessäni; ennen vauvan syntymää ajan käydessä pitkäksi voin ihan hyvin täyttää pakastinta, ja vauvan synnyttyä + miehen palattua isyyslomalta töihin voidaan sitten käyttää illat vauvan kanssa olemiseen tai kanniskeluun. Suhtaudun tosi pessimistisesti siihen, miten paljon saan aikaiseksi ja kuinka paljon jaksan tehdä vauvan synnyttyä, itse olen vauvana nukkunut vartin pätkissä... Isän illat voi mennä ihan huutavan vauvan kanniskeluun, jotta itse saan edes joskus nukuttua. Eli jos kokkailemalla etukäteen voin helpottaa arkea, niin sen teen.
erityiemmin ole varustauduttu. Pakkaseen ostetaan helpohkoja ruokia viikoksi ja viikonlopppuna tehdään sitten pidemmällä kaavalla . Äkkiä siihen valvomiseen tottuu.
Suosittelen riisin, pastan, muussin tekoa vasta sillä hetkellä kun syöt, koska niiden ominaismaku kärsii ja niiden tekeminen ei kauan kestä. Pasta ei kauan kiehu, muussin voi tehdä pakastemuussista, jolloin se tulee nopeasti, riisikin tulee melkein itsetään. Huomasin itse miten paljon tuli suunniteltua ennen vauvan syntymää, mutta kyllä se omalla painollaan alkaa mennä.
Musta ainakin perunalaatikko säilyy ihan hyvin. Olen kasvissyöja enkä tietty tiedä kiinnostaako sua yhtään linssit ja pavut mutta niistä saa kyllä tosi kivoja keittoja yms. joita voi pakastaa. Niitä voi pakastaa myös keittämisen jälkeen ihan siltäänkin ja sitten vaan ottaa sulamaan ja nakkaa tomaattisoseen ja mausteita sekaan niin tulee jo hyvä ruoka ja vielä parempi jos viitsii sipulinkin mukaan pilppoa (tosin voihan sen sipulin jo pakastaakin). Helppoa, hyvää ja terveellistä. Myös tofua on tosi helppo tehdä pannulla viipalaina. Tofuleivät pelastivat meillä monta hetkeä kun vauva oli ihan pieni ja kaikki uutta ja ihmeellistä. Musta ei ole mitään haittaa varautua ennen vauvan syntymää. Itselläni oli kolme ensimmäistä kuukautta aikamoinen babyblues ja vaikka meillä oli ns. helppo ja ihana vauva ja mieskin paljon kotona niin silti alku yllätti työläydellään ja vaativuudellaan. Sitä voi myös olla fyysisesti synnytyksen jälkeen aika rikki. Kaikki ei aina mene aivan niin hyvin kuin ideaalitapauksessa. Ei siitä mitään haittaa ole jos alussa edes ruokaa on pakkasessa. Kyllä itse ainakin turvauduttiin tosi paljon kaupan valmiiisiin kasvispyöryköihin, nakkeihin yms, onneksi niitä tätä nykyä hyvin saatavilla.
Ja niille jotka sanoivat, että vieraat tuokoon pullat tullessaan niin sanoisin, että niin tyhmää kuin onkin eivät kaikki kuitenkaan tuo. Kyllä ainakin itse varaisin suolaista tai makeaa vierasvaraa.
Itse en nirsona tasan söisi kuukausikaupalla pakasteruokaa. Toisaalta meillä toimii hyvin usean lapsen kanssa se että mies pitää tarvittaessa vauvaa kun minä teen ruokaa. Vaihtelu virkistää, on kiva tehdä muuta jos on kanniskellut itkuista vauvaa päivän.
ja sen verran on mulla aina aikaa, että saan ruuan pöytään. Perunat kiehumaan, ei siinä hellan vieressä tarvi vahtia, kyllä ne perunat ilman vahtimistakin kypsyvät.
Jauhelihakastike on niin nopeaa homma, tai hernekeitto, herneet likoavat yön yli ilman valvomistakin.
Meillä on käytössä 5 vkon ruokalista ja se on tosi hyvä juttu. Se on täynnä ruokia, joita me tykätään syödä, ei kerkee kyllästyä ja kaikki on nopeita, esim siellä ei ole kaalikääryleitä tai vastaavaa.
Meillä ei ole pakkasessa yhtään ruokaa, koska maku kärsii siitä paljon. Sun pitää ajatella mikä on tärkeintä, se että vatsa tulee täyteen tai ruoka on hyvää. Jos kannatat ekaa, syö vauvan ekat hetket puuroa. Aikuinen voi syödä vaikka kuukauden puuroa ettei tule mitään haittoja.
Ajattelin otsikon perusteella että kysellään vinkkejä vauvan ruokahuoltoon johon oli vastaus mielessä että pakasta lihaa/kanaa/kalaa jääpalarasioissa.
Mutta varsinaiseen asiaasi. Älä opeta lasta siihen että hänen seurassaan ollaan 24/7.
Vauva nukkuu paljon ja silloin on aikaa tehdä kotityöt ja myös äidin ottaa päiväunet.
Jos jollain sukulaisella on vaikeuksia vauvan kanssa ei sinulla välttämättä ole.
Älä turhaan stressaa kaikki sujuu luonnostaan.
Kaalia, herneitä ja lanttua kannattaa välttää äidin jos imettää vauvaa.
Siskoni on ollut töissä vauvalassa ja on sanonut että kyllä seuraavana yönä kuuli että oli ollut kaali tai hernekeittoa potilaille.
Ihmettelen että synnyttäneiden osastolla tarjotaan kyseisiä ruokia.
Toki vauva tarvitsee myös seuraa mutta älä opeta että sitä on koko ajan vaikka nyytti on suloista suloisempi.
Vaativat vauvat kasvatetaan sellaisiksi.
mina ensimmaisesta vauvasta viisastuneena tein paljon ruokaa pakkaseen toista odottaessani ja aion tehda samoin kolmannen kohdalla.
Ihan faktahan se on etta elamasta tulee hektisempaa kun uusi vauva tulee taloon, vaikka sita ei opettaisikaan olemaan koko ajan sylissa yms. Eikohan tuo ruoanlaitto ole yksi harvoista jokapaivaisista kotihommista, jonka voi tehda etukateen, joten miksi niin ei tekisi?
Pahapa se on pyykata tai siivota kuukaudeksi eteenpain.
Vierailija kirjoitti:
"Vauva nukkuu paljon ja silloin on aikaa tehdä kotityöt ja myös äidin ottaa päiväunet."
Kaikki vauvat ei tosiaan ole helppoja, meidän poju valvotti ekat 2,5 kk useimmat yöt ja nukkui päivälläkin vain parit päikkärit, jotka nekin katkonaisesti vatsavaivojen vuoksi. Ja silloin kun vauva nukkui, tarvitsi sitten kyllä jo unta itsekin!
Olen aivan samaa mieltä siinä, että kaalia, herneitä ja lanttua kannattaa vältellä - samoin itsellä aiheutti ongelmia sipuli ja suklaa.
Omasta vauvasta ei tietenkään voi tietää varmaksi, mutta miksei voisi varautua ennalta jotta pääsee helpommalla sitten vauvan synnyttyä. Itse en päässyt yli kolmeen viikkoon tolpilleni kuin vartiksi kerrallaan kohtutulehduksen aiheuttamien kipujen vuoksi, joten miehen isyysloma meni minua ja vauvaa hoitaessa.
Hyvää loppuodotusta kysyjälle! =)
Puttaalaisäiti
aina ennen vauvan syntymää. Viimeisin tosin syntyi yli kaksi viikkoa aikaisemmin kuin oletettiin, joten ei oltu ehditty varautua.
Ihan perusruokaa: keittoja, makaroonilaatikkoa, kiusauksia, pihvejä, lihapullia, risottoa, lihakastikkeita..
Perunamuusi kestää paremmin pakastamista jos siihen ei laita maitoa, vaan pelkkää perunan keitinvettä.
Kutakuinkin kaikkea voi pakastaa, myös mokkapaloja kuorrutteineen - pitää vain sulattaa hitaasti.
Juuston rakenne kärsii pakastuksessa, joten raasteena kannattaa pakastaa.
eikös ole ihan sama laittaako mikroon vai liedelle?!