MIKSI täytekakkupohja lässähtää aina?
Kahdella eri ohjeella olen yrittänyt tehdä ja tulos on aina sama; uunissa komea kakku mutta lässähtää pois otettaessa :(
Kommentit (12)
nykyään paistan kakkupohjan 175 asteessa. Kuuden munan kakkupohja uunissa tunnin ajan. Monissa kakkuohjeissa lukee, et 200 astetta, mutta kokeileppa ens kerralla alempaa lämpötilaa ja pidempää paistoaikaa. Ainaskin meillä toimii.
Eli kunnon vaahto munista ja sokerista ja sit varovasti kuivat aineet joukkoon!
Vatkaa huoneenlämpöiset (tulee kuohkeampi vaahto) kananmunat ja sokeri kestäväksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet erillisessä kulhossa ja siivilöi ne varovasti munasokerivaahtoon samalla sekoittaen. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Ennen kun otat pohjan pois, testaa tikulla että on keskeltä kypsä. Paistamisen aikana ei uunin vieressä kannata hyppiä, pohja voi lässähtää.
Pohja:
6 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
Ja eiku leipomaan!
Jos ei ole kiertoilmauunia paistoaika on n.40 minuttia.
Vatkaa huoneenlämpöiset (tulee kuohkeampi vaahto) kananmunat ja sokeri kestäväksi, vaaleaksi vaahdoksi.
Olen paistanut kakut aina 175 asteessa joten siitä ei voi olla kyse. Leivinjauhetta olen laittanut kukkurallisen lusikallisen eli tuo voisi olla syypää.
Huoneenlämpöisiä munia olen käyttänyt, siivilöinyt jauhot sekaan ja käännellyt varovaisesti jne. Mutta, mutta käyttämissäni ohjeissa perunajauhoa on yhtä paljon kuin jauhoa eli onkohan suhteessa liikaa?!
Eli jos oikein huonosti on asiat, niin voi johtua siitä. Itsekin siis ihmettelin, että miten en enää saa kakkupohjaa onnistumaan, vaikka kuinka teen kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Vatkaan ja vatkaan, nostelen jauhot varovasti sekaan, ei liikaa leivinjauhetta, ei paukutella uunin vieressä. Silti aina lätsähti. Kunnes kävin leipomassa äitini luona... Upea pohja. Kuten vanhassa asunnossa... Uuni siis pitäisi vaihtaa.
tuloksena huipputasainen kakku, eikä varmasti lässähdä.
on edellisiltä vastaajilta jäänyt mainitsematta: uunin luukkua ei saa aukoa ensimmäisen puolen tunnin aikana! Plus vielä tää hyppimis ym muu jutut. Tysi rauha kakulle ettei kuohkeus lässähdä!
kumoa kakku pois vuuasta sokeroidulle leivinpaperille heti uunista oton jälkeen.
kun katsoin niin täti sanoi että jos PAISTAA LIIKAA niin pohja lätsähtää.
sekä toinen oli iso syy, että kun jauhot laitetaan, ei enää vatkata vaan sekoitetaan joukkoon.