Toksoplasmoosi raskausaikana?
Mä olen ihan paniikissa. Olen pari kertaa erehtynyt syömään alkuraskaudessa lihaa, joka ei ole ihan täysin kypsennettyä. Nyt on kamala paniikki, että jos olenkin saanut tokson ja aiheuttanut sikiölle elinikäisen sairauden. Mitä mä teen? Kuinka helposti tokson saa?
Itkettää ja pelottaa...
Kommentit (9)
Taudinaiheuttajat säilyvät eläinten kudoksissa pseudokystoina vuosikausia elossa ja tartuttamiskykyisinä. Sen vuoksi ihminen voi saada toksoplasmoosin syödessään raakana tai huonosti kypsennettynä lehmän, sian, vuohen tai lampaan lihaa, jossa on taudinaiheuttajia, tai niiden lihasta kuumentamatta valmistettuja lihajalosteita.
Kyllä mediumit kannattaa unohtaa raskausaikana!
on kuitenkin syönyt härkää mediumina raskausaikana? Kuinka suuri todennäköisyys on saada siitä tokso?
Kuinka pian se keskenmeno tulee...??
ja sianlihasta. Huonosti kypsennetyssä lihassa taitaa suurempi riski olla se listeria.
Toksoplasmoosi ei ole edes vaarallinen sikiölle, jos ei ole ensimmäinen kerta kun sinulla on se.
Soita neuvolaan ja pyydä lähete labraan. Voit saada sillä mielenrauhan. Suurin todennäköisyys on että sulle ei ole tullut tuosta yhtikäs mitään, listeriaa, toksoplasmaa tai muutakaan.
# Raskauden alkuvaiheessa vastasyntyneen tartuntariski äidin ensi-infektiossa on 1-10 %, mutta seuraamukset ovat silloin vakavampia kuin loppuraskaudessa sairastetun toksoplasmoosin.
# Mitä myöhemmässä raskauden vaiheessa äidin ensi-infektio tapahtuu, sitä todennäköisemmin vastasyntynyt saa tartunnan, mutta seuraamukset sikiölle ovat lievempiä.
Kun odotin tyttöäni yli kymmenen vuotta sitten ei toksoplasmoosista mainittu kuin kissoihin liittyvänä asiana.
Paniikkiin on saatettu näköjään naispolot.