miten tehdään HYVIÄ sämpylöitä? sillä kaikkihan kyllä osaa leipoa mutta...
miten niistä sais sellasia tosi hyvän makusia, ja peeehmeitä!
käytättekö nesteenä vettä vai maitoa, ja mitkä jauhot rulettaa?
haluaisin tehä jotain erilaisia ku tavallisesti. ja mielummin jostain ruis-sekoituksesta kuin kaurasta...
kiitollisena otan vinkit vastaan!
Kommentit (24)
Helsingin myllyn Sämpyläjauhot on huippuja, saa ainakin meidän lähi-Salestakin.
Kotiruokaa-keittokirjan ohjeella teen, veteen ensin juuri (5dl vettä, 5dl jauhoja + hiiva. Kuplutellaan 30min, lisätään suola ja n.6dl jauhoja ja pari rkl öljyä vaivaamisen loppuvaiheessa. Nostatus pellillä ja uunissa vajaa 15min 200 astetta.
Kehutaan joka kerta :)
Sanoisin monet sämpylät leiponeena, että pehkeiden sämpylöiden salaisuus on riittävä vaivaaminen ja kohottaminen. Itse teen pienet sämpyläerät vatkaimen taikinakoukuilla kun käsin ei jaksa riittävästi vaivata. Yleiskone olisi varmaan vielä parempi... Jauhoja ei passaa laittaa liikaa, mielummin liian vähän jos tahtoo pehmeitä sämpylöitä. Näillä useimmiten itse ainakin onnistun.
Jauhot, kohotus ja uunin lämpö ratkaisevat. Pidän rouheisesta sämpyläjauhosta ja pussin ohjeen mukaan onnistuu. Liika jauhomäärä turmelee sämpylät.
parhaita tulee kun laitat joka pussista vähäsen jauhoja, ja hiutaleitakin!
jos puuroa jää niin tulee hyviä myös.
porkkanaraate on hyvää taikinassa.
teen aina veteen taikinan.
taikinaan voi laittaa valkosipulia ja/tai yrttejä.
kohota hyvin!
voitele vaikka piimällä tai vedellä ja koristele siemenillä..
Sitten rouheita/leseitä mukaan, niin on hyvää!
5 dl vettä
ripaus suolaa
n. 1 rkl siirappia
perunasosejauhetta tai porkkanaraastetta
sämpyläjauhosekoitusta
vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
n. 50 g margariinia
Kuumenna vesi hieman kuumemmaksi kuin kädenlämpöinen. Lisää suola ja siirappi. Sekoita joukkoon perunasosejauhetta tai porkkanaraastetta sen verran, että tulee löysä vellimäinen seos. Sitten lisää hieman sämpyläjauhosekoitusta, ja lopuksi vehnäjauhoja joihin sekoitettu kuivahiiva. Viimeiseksi sitten vaivaa joukkoon margariini.
AINA myös vehnäjauhoja joukkoon, muuten ei tule pehmeitä sämpylöitä! Siirappi antaa hyvän maun. Porkkanaraaste pitää sämpylät pitkään tuoreen oloisina. Onnea leivontaan!
mies sano et olispa kiva tulla kotiin jos porraskäytävässä tuoksuis sämpylät ja tuoksu tulis meiltä. eipä täs jää vaihtoehtoja ;)
mutta itselläni oli huonon kohoamisen syy joskus liian huonossa vaivaamisessa. Sämpylä- tai pullataikinassa ei riitä, että aineet sekoittaa keskenään, vaan jauhojen lisäämisen jälkeen vaivataan taikinaa niin että muodostuu hyvä sitko.
Kun taikinassa on hyvä sitko, eivät kohoamisessa syntyvät ilmakuplat pääse taikinasta karkuun vaan rakenne on paistamisen jälkeen kuohkea.
Oleellista on myös hyvä kohotus. Kannattaa ensin nostattaa taikinaa kulhossa esim. kaksinkertaiseksi, sitten leipoa sämpylät ja kohottaa uudestaan ennen paistamista. Hiiva taitaa lisääntyä kohotusvaiheessa, minkä takia pidempi kohoamisaika parissakin osassa on parempi.
En tiedä, onko näissä selityksissä perää, mutta vaivausta ja kohotusaikaa lisättyäni sain paremmat pullat ja sämpylät. Kohotus onnistuu muuten myös jääkaapissa. Tee sämpylät illalla kohoamaan jääkaappiin ja paista aamulla. Taikinan on ehkä syytä olla kylmää, jotteivat kohoa liikaa!
meillä samasta taikinasta voi tulla kahdenlaisia sämpylöitä:
minun ei niin pehmeitä(olen hätäinen, tuhat rataa tulessa en jaksa enää kovin pyöritellä)
mies ja lapset tekee parhaita kun vaivaavat niitä vielä leipoessa(ilman jauhoja) niinovat paljon pehmeämpiä. :)
Hei, miten sen leipominen onnistuu kun taikina on löysää? Mulla menee aina hermo ku se tarttuu pöytään kiinni ja laitan sitten (liikaa?) jauhoja viimeistään leipomisvaihessa? Pehmeitä ja kuohkeita en ole saanut vielä koskaan tehtyä..
Googleta ohje hampurilaissämpylöihin Myllyn parhaan sivuilla. Sillä olen leiponut veteen ihan parhaat sämpylät.
Taikinaa pitää sekoittaa kunnolla siinä vaiheessa kun sitä voi pyörittää kulhossa puuhaarukalla. Ihan reilusti. Ja kohotusajan pitää olla ainakin tunti. ja löysähö taikina johon lisätään lopuksi ehtaa voita. Tulee takuulla pehmeitä!
6 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl tummaa siirappia
50-100 g voisulaa (lisää viimeisenä taikinaan)
kaurahiutaleita
neljän viljan hiutaleita
porkkanaraastetta halutessaan
vehnäjauhoja
Kun jätät taikinan pehmeäksi, käsiin tarttuvaksi
ja kohotat hyvin kaksi kertaa, taikinavaiheessa ja sitten valmiit leivotut sämpylät,
niin et voi kuin onnistua!
200-225 asteessa paistan.
Löysän taikinan leipominen onnistuu helposti, nostelet kokkareita pellille ja sitten vähällä venhäjauholla tasottelet pintaa, jos tarvetta on. :)
-kokki-
Voi että alkoi tehdä mieli itsetehtyjä sämpylöitä, varmaan pakko alkaa leipomaan
Brioche-taikina. Siinä salaisuus.
[quote author="Vierailija" time="20.09.2014 klo 17:15"]Hei, miten sen leipominen onnistuu kun taikina on löysää? Mulla menee aina hermo ku se tarttuu pöytään kiinni ja laitan sitten (liikaa?) jauhoja viimeistään leipomisvaihessa? Pehmeitä ja kuohkeita en ole saanut vielä koskaan tehtyä..
[/quote]
Tahtoisin myös tietää.
Teen niin että sekoitan vatkaajalla koneessa aluksi aineet ja vaihdan taikinakoukkuun. Taikina on ok kun se alkaa irtoamaan kulhosta. Jätä pyörimään vartiksi (syntyy SITKO). Sitten lepoa, riittää että taikina kohoaa kaksinkertaiseksi. Sitten taikina pois kulhosta ja pyörittelyä ja kunnolla ilmat pihalle. Taikina puoliksi, möyhi. Puolita puolikkaat ja möyhi kaikkia osia ja sitten lopulliset pullat vasta leivontaa varten. Valmiit pullat kohotetaan. Sitten paistetaan ehkä ne. 8min. Ei liikaa.
Voit voidella pullia vedellä, maustaa veden siirapilla tai voita
Nainen keittiössä....