Listerian pelko..
Taidan olla vähän pöhkö,mutta mulla on koko ajan pieni pelko päällä listeriasta. Mitään kiellettyä en ole syönyt,mutta voihan sen saada muustakin,eikö? Kolmatta odotan,ja ihmettelen tätä hysteerisyyttä, Jotenkin se on niin salakavala,mutta kai sen jostain huomaa,jos siihen on sairastunut? Risteilylle olen lähdössä ja jo mietin mitä voin seisovasta pöydästä syödä... Huokaus..
Kukka rv 17
Kommentit (3)
...varoituksena kuitenkin, että tuttu sai juuri pahan vatsataudin risteilylaivan (sen sinivalkoisen) seisovastapöydästä - luultavasti kaviaarista.
Listeriaa voi esiintyä väärän säilytyksen tuloksena seuraavissa ruoka-aineissa:
- pehmeät pastöroimattomat juustot (brie, homejuustot)
- graavi kala, mäti, tuore tonnikala
- huonosti pestyt salaatit ja vihannekset (siis jos on multaa näkyvissä)
Periaatteessa kaikki bakteerit kuolevat kun ruoka kypsennetään kunnolla (kuumennus yli 70 asteeseen) eli esim graavilohtakin voisi syödä jos se kuumennettaisiin.
Kyllähän nuo ruokajutut mietityttää varmasti meitä kaikkia, mutta jos syö "normaalia ruokaa", jättää eksoottiset jutut maistamatta ja katsoo että liha ym. on hyvin kypsennettyä, niin todennäköisyys listerian saamiseen on lähes olematon.
Verticia: tarkoitat varmaan toksoplasmaa.
[http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hy...|http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopak…]
Listeria on eri juttu:
[http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydes...|http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/terveys_ja_sairaudet/…]
eikös se oo sama minkä voi saaha kissanhiekast.. tai kissankakoist.. tjn..??
Verticia