Miksi suomalaiset haluaisivat mämmille nimisuojan?
Kommentit (9)
Onhan ranskalaisillakin omalle tietyllä alueella poimitulle, puristetulle ja pilaannutetulle rypälemehullekin oma nimensä. Miksi mämmille ei voisi olla?
Koska se on osa suomen kulttuurihistoriaa ja arvokasta sinänsä. Paitsi joillekin kaikki suomalaisuuteen kuuluva on pskaa.
Ranskalaiset ovat huolestuneita siksi, että rypäleitä pilaannutetaan kaikkialla maailman lauhkeilla ilmastovyöhykeillä. Mutta millä logiikalla joku luulee, että joku ulkomaalainen brändäisi mämmistä maailmanlaajuisen hitin ja veisi suomalaisten mämmimarkkinat?
Hyvähän se on, ettei täällä vaan nöyristellä ja kuvitella, ettei meillä voisi olla mitään patentoitavaa. Ei siihen tarvita, että jokainen maailman ihminen tykkäisi mämmistä.
Kalakukolle haettiin nimisuoja ja sen seurauksena ei myydä enää kalakukkoja, vaan vain muikkukukkoja tai lohikukkoja ei enää kalakukkoja.
Miksiköhän mämmiä alettaisiin kutsumaan nimisuoja jälkeen.
Vierailija kirjoitti:
Kalakukolle haettiin nimisuoja ja sen seurauksena ei myydä enää kalakukkoja, vaan vain muikkukukkoja tai lohikukkoja ei enää kalakukkoja.
Miksiköhän mämmiä alettaisiin kutsumaan nimisuoja jälkeen.
Raaka-aineen mukaan. Noin 10000 vuotta vanhoja mämmejä on mesopotamiassa valmistetut vehnämämmi ja ohramämmi. Ruista ei vielä silloin edes viljelty missään. Ruismämmiä on valmistettu muutama tuhat vuotta myöhemmin lähinnä nykyisen Syyrian ja Itäturkin alueella. Samoin tattarimämmiä tattarin viljelyalueilla.
Suojattuja nimiä voisi olla esimerkiksi; Vehnämämmi ja vehnämallasmämmi, ohramallasmämmi, ruismallasmämmi, tattarimallasmämmi, .....
Mämmiin voidaan valmistusvaiheessa lisätä pieniä määriä runsaasti tärkkelystä sisältävää perunaa edistämään imeltymistä.
Kun mämmiä valmistetaan perunoista ja muista juureksista, niin silloin mämmiä voisi nimittää juureksien mukaan, esimerkiksi perunamämmi, lanttumämmi, naurismämm, ....
Myös juuresmämmiin voidaan lisätä perunaa edistämään imeltymistä.
Vierailija kirjoitti:
Koska se on osa suomen kulttuurihistoriaa ja arvokasta sinänsä. Paitsi joillekin kaikki suomalaisuuteen kuuluva on pskaa.
Ja siksi ettei kukaan markkinoi muka mämminä kaikenmaailman "gluteenittomia" paskoja jotka on tehty jostain bataatista ja siirapista ja kvinoasta ja perunahiutaleista ja riisijauhosta yms jotka ei todellakaan kuulu mämmiin ollenkaan.
Oletko koskaan juonut Malta -juomaa? Se on erittäin suosittua Karibialla ja Lähi-Idässä - ja se maistuu nestemäiseltä mämmiltä. Voisin hyvin kuvitella että suomalainen mämmi menisi tosi hyvin kaupaksi ainakin näillä alueilla ja varmaan muuallakin.
Kumma juttu että suomalaiset häpeää ja inhoaa mämmiä, mutta melkein samoista aineksista valmistettua saaristolaisleipää kehutaan kaikille ja kakkakikkareelta näyttävä suklaamousse se suomalaisille vasta herkkua onkin. Mitenkäs sitten tuo olut, joka epäilyttävästi muistuttaa jotain muuta eritettä?...
Suomi taitaa olla maailman ainoa maa, jossa kansalaiset vähättelevät oman maan ruokakulttuuria. Kaikkialla muualla kotimaan ruoka ja vanhat reseptit on todella kunnioitettuja.
Ettei vaan joku ranskalainen tai italialainen nimeäisi omia gurmee-ruokiaan mämmiksi.