Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

säästövinkkejä ruoanlaitossa tähän pinoon

Vierailija
22.02.2009 |

Kun laitan hellalla muuta ruokaa, käytän levyn jälkilämmön iltapuuron hauduttamiseen. teen puuroa, laitan riisin kolme desiä puuroriisiä (valkoista ja tummaa riisiä sekaisin) likoon kolmeen desiin vettä. kun se on imeytynyt, laitan kattilan levylle, lisään litran maitoa ja pari desiä vettä (se millä maitopurkin huuhtelen). Haudutan kypsäksi haudutuskattilassa. Siitä riittää kuudelle iltapuuro, tai kahdeksi illaksi kolmelle.

Kommentit (14)

Vierailija
1/14 |
22.02.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Niillä mennään jo pitkälle, ennen kuin ruokakaupassa tarvitsee eväitten totaalisen loppumisen takia käydä.

Vierailija
2/14 |
22.02.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos teillä jää usein kaappiin ruokaa, joka heitetään vähän päästä homehtuneena pois... Mieti jo etukäteen, mitä voisit tehdä mahdollisesti ylijäävästä ruoasta.

Pyttipannu ja lämpimät leivät ovat hyviä ruokia jääkaapin tyhjennykseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/14 |
22.02.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

SE,SE vasta maksaakin,kun alat ne täyttämään.

Minusta on typerää syödä kaapit tyhjäksi säästämismielessä.

Vierailija
4/14 |
22.02.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

ruoka maksaa. jos ostaa kerralla enemmän, esimerkiksi kaurahiutaleita 2 kg pussi puolen kilon lootan sijaan. ostaa peruselintarvikkeet ne halvimmat isoissa pakkauksissa, hiutaleet, ryynit, riisit, makaroonit, jotka ei mee kaapissa miksikään. sitten ostaa aina lihat -50prosentin alesta viimeisenä käyttöpäivänä, ja valmistaa ruuaksi sen päivän ja seuraavan ruoan ja pakkaseen loput. (lammasta ei kannata pakastaa raakana, sillä ainakin täkäläisissä on aina pakkauksessa merkintä: varastoitu pakasteena, ja sitten ne on lihatiskissä tuoreiden seassa sulamassa - eli se pitää kypsentää heti.) kananmunat ei mee viimeisen myyntipäivän jälkeen miksikään - vielä kuukauden vanhoja olen käyttänyt.

sitä kaappien tyhjentämistä käyttäisin vain siinä tapauksessa että käteistä ei olisi ruoan ostoon - peruselintarvikkeet kannattaa pitää kaapissa aina hätävarana, sillä niistä saa ne lisukkeet mitä pääruoka-aineen lisäksi tarvitsee.

Vierailija
5/14 |
22.02.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

se on kuulemma lasten lempiruokaa päiväkodissa, mutten ole koskaan sitä itse tehnyt.

Vierailija
6/14 |
22.02.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suunnittele ostokset, käytä jämät muihin ruokiin, pakasta tai syö muutama päivä samaa ruokaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/14 |
22.02.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

ja metsien marjat ja sienet kannattaa hyödyntää tarkkaan.



Jos ei ole omaa puutarhaa, niin kunnan alueella voi olla paikkoja, joissa kasvaa esim. vadelmaa. No sitä kyllä löytyy metsästäkin.

Vierailija
8/14 |
22.02.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Riisistä saa maistuvaa vielä huomennakin kun paistaa sen pannulla. Tapoja on monia, mutta yksi lempparini tässä:



1. Pilko ja paista sipulia öljyn ja voin sekoituksessa pannulla

2. Paista lihaa/kasviksia (esim. paprikasuikaleita), mitä nyt haluatkaan lisäksi

3. Kippaa jämäriisi jääkaapista pannulle, paista ja pyörittele hetki

4. Sekaan purkki jotain maustettua ruoanlaittokermaa tai miksei vaikkapa ranskankermaa+jotain tahnaa (thai yms. mitä niitä nyt on purkissa)

5. Lämpö pienemmälle, anna muhia kymmenisen minuuttia ja tarkista maku.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/14 |
22.02.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

se on kuulemma lasten lempiruokaa päiväkodissa, mutten ole koskaan sitä itse tehnyt.

Eipä se nyt ole sen kummempi kun keittää ne makaronit maidossa ja mausteeksi suolaa. Maitoa sen verran että sitä on liemenäkin, jotta voi kutsua velliksi

Mutta varsinaiseen aiheeseen.. Kun muistaa verrata kilohintaa pakettihinnan sijaan säästää isoja rahoja

Vierailija
10/14 |
22.02.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Riisistä saa maistuvaa vielä huomennakin kun paistaa sen pannulla. Tapoja on monia, mutta yksi lempparini tässä:

1. Pilko ja paista sipulia öljyn ja voin sekoituksessa pannulla

2. Paista lihaa/kasviksia (esim. paprikasuikaleita), mitä nyt haluatkaan lisäksi

3. Kippaa jämäriisi jääkaapista pannulle, paista ja pyörittele hetki

4. Sekaan purkki jotain maustettua ruoanlaittokermaa tai miksei vaikkapa ranskankermaa+jotain tahnaa (thai yms. mitä niitä nyt on purkissa)

5. Lämpö pienemmälle, anna muhia kymmenisen minuuttia ja tarkista maku.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/14 |
22.02.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillapain tulee esim.2 kg.n elovenapussi kalliimmaks,kuin jos ostat pienina paketteina..valitettavaa,mutta totta.

Vierailija
12/14 |
22.02.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

heräteostoksia. Ei mene myöskään ruokaa roskiin.



Jatka ruokia esim. pakastevihanneksilla (tai kesällä tuoreilla vihann).



Noudata lautasmallia, eli puolet lautasesta kasviksia, vaikka niitä pakastevihanneksia.



Tee keittoja, laatikoita, patoja yms.



Älä käytä eineksiä tai puolivalmiita.



Vertaile kilohintoja, kokemukseni mukaan vain muutama halvempi vastaava tuote on merkittävästi huonompi kuin kallis, brändituote.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/14 |
22.02.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Rakastan ruokaa ja haluan, että se maistuu hyvälle ja on tehty hyvistä raaka-aineista - toisaalta rahaa on aika vähän käytettävissä ja säästänkin ruuassa niin paljon kuin pystyn.

Tässä muutamia omia vinkkejä:

- ostan tarkasti, ettei ruokaa tarvitse heittää pois

- pakastan, jos tuli tehtyä iso satsi -> kiireisiin päiviin ruoka pakkasessa valmiina

- käytän kaappien sisältöä jatkuvasti tyhjäksi - muuten käy niin, että vaan hankin lisää ja vanhimmat jo vanhenee. Täytänkin kaappeja toki tarpeen mukaan, ja ainahan riisipaketista jne jää seuraaviin kertoihin.

- tykkään itämaisista ruuista ja hankinkin etno-ruokakaupasta kaappeihin säilykkeitä ja mausteita, edullisia, ja aina löytyy tarvikkeet ruokaan, esim. jos kananmunia löytyy, saa tehdyksi ihanan kananmunacurryn

- jämät käytetään aina hyödyksi, pari päivää usein syödään samaa, mutta lisäksi teen jämistä uusia ruokia (mm. se paistettu riisi, itse teen niin, että paistan öljyssä kasviksia tai mitä nyt onkaan, lisään soijaa ja seesamöljyä ja paistan riisin nopeasti lämpimäksi, kananmunan paistan erikseen ja lisään suikaleina joukkoon. helppoa ja hyvää)

- talvella kasvatan ituja, kasviksena syödään myös paljon juureksia mm. raasteina, uunijuureksina, padoissa

- kesällä kasvamassa yrttejä ja salaatteja

- käytän kauden tuotteita, kesällä tomaatit ja kurkut halpoja jne

- pakastan paljon marjoja, säilön ja kuivatan sieniä, teen hilloja, omenasosetta, nokkosia löytyy myös pakkasesta

- kaupassa käyn useamman kerran viikossa, en oikein osaa arvioida viikon annoksia oikein (tuppaa menemään osa huonoksi) ja kun käyn useammin, ostan aina vain tarpeellisen (lista mukana, eikä lipsuta, ellei osu supertarjouksia kohdalle!!)

- alusta asti tehdessä tulee halvaksi, esim. perunamuusi: perunat 0,60e/kg, pakasteperunahiutale kai n 4e/kg

- aamu- ja iltapalaksi keitän puuroja, kiisseleitä jne itse



Tämä tietysti vaatii sitä, että viihtyy keittiössä. Välillä tietysti minuakin kyllästyttää, mutta silloin on ihanaa kaivaa pakastimesta jotain aikaisemmin tehtyä! Ja toki mieskin osallistuu, mutta enemmän minä teen ja tykkäänkin ruuanlaitosta.

Vierailija
14/14 |
23.02.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

:)



Lisäisin vielä että kannattaa suosia kasvisruokaa.

Ja etenkin kasvisproteiinin lähteinä linssejä, papuja, tofua (sitäkin on helppo tehdä itse litrasta soijamaitoa!) sekä herneitä.

Edullista ja terveellistä.



Lisäksi suosimme runsaan rasvan käyttöä sekä rajoitamme hiilareiden käyttöä, ts. käytämme vain ns. hyviä hiilareita.

Raavas miehenikin elää ja jaksaa hyvin kasvisruoalla, sekä runsas rasvankäyttö on hyvää aivoille ja muutenkin. Voita, kermaa sekä oliivi- ja rypsiöljyä säästelemättä.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kuusi kaksi kuusi