Miten tonnikalaa (ei säilyke) voisi laittaa vähän paremmaksi ruuaksi
Kommentit (14)
Huom! Aina roseena, läpikypsästä tulee kuivaa kengänpohjaa.
Ja vaikka riisiä, salaattia ja majoneesikastiketta?
Tonnikalapihvit ja tulinen majoneesi
2 dl majoneesia
2 valkosipulinkynttä murskattuna
3 tl chilitahnaa
2 rkl ketsuppia
1 tl jauhettua anista
2 tl tomaattipyreetä
4 tonnikalafileetä
½dl tuokaöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 tl suolaa
½tl pippuria
1 sitruuna
1. Sekoita majoneesiin valkosipuli, chilitahna, ketsuppi, jauhettu anis ja tomaattipyree.
2. Sekoita öljyyn myrskattu valkosipuli, suola ja pippuri
3. Hiero öljyseos tonnikalafileiden pintaan.
4. Paista tonnikala öljyssä paistinpannulla reilu minuutti kummaltakin puolelta. (tällöin pihvi jää sisältä punaiseksi)
3. Koristele sitruunaviipaleilla ja nauti chilimajoneesin kera.
paistaa näin nopsaa ja jättää sisältä punaiseksi? Eikö ole vaarallista syö´dä kypsentämätöntä raakaa kalaa?
vähemmän on mitään. eikä tonnikalaan tule matoja. vrt. naudanfile, senkin voi jättää raa' aksi.
Sushissa se syödään raakana, tosin sushin tonnarikin on ensin pakastettu.
Toki voi paistaa läpikypsäksi, mutta on taatusti sitten rutikuiva kengänpohja.
ennen sushin tekoa, maku kärsii.
Paitsi tietty, jos tekee sashimia ja täytyy saada seitinohuita siivuja.
Joissakuissa tällainen lähes tuoreena syöty kala tuntuu herättävän ennakkoluulon alkuja. Tonnikalaa voi kuitenkin syödä turvallisin mielin vaikka täysin raakana, kunhan varmistaa, että kaupan myymä tuote on tuoretta ja kala pysyy kylmässä siihen asti, kunnes grillin ritilä piirtää sen pintaan herkulliset viirunsa. Mikään ei tietenkään estä grillaamasta kalaansa kypsäksi asti. Herkullista (ja jännästi mureaa) se on silloinkin!
Tonnikala on siinä mielessä kanan toveri, että sen oma maku on mieto ja taipuisa. Kummastakin voi nautiskella joko sellaisenaan tai ohjastaa aromia mausteilla haluamaansa suuntaan. Tonnikala ryhtyy nöyrästi monenlaisen maun kantajaksi. Mm. Thai-keittiö on siihen mieltynyt.
ja sopii niille, jotka pelkäävät herrrrkullista roseetonnaria...
Ohje:
pilko 2 valkosipulinkynttä ja lohko 3 isoa tomaattia ja pilko sipuli isoiksi paloiksi, silppua pätkä tuoretta chiliä ja puoli ruukullista basilikaa. Viipaloi 10 oliivia.
kuullota sipuli reilussa öljyssä, lisää valkosipuli, tomaattilohkot, 1 dl valkoviiniä ja yhden sitruunan mehu. Mausta chilillä, suolalla ja pippurilla. KUn alkaa näyttää kastikkeelta, heitä joukkoon tonnikalapihvit kannen alle ja hauduta noin 5 -8 minuuttia pakasteita, tuoreita vähemmän.
Nosta pannulta, lisää vielä limetin/sitruunan mehua, 1 dl basilikasilppua sekä viipaloituja kalamataoliiveja. Tarjoa riisin tai lohkoperunoiden ja raikkaan salaatin. Tiedän, että jotkut väittää yvän kalan menevän pilalle, mutta kannattaa kerran kokeilla ...
Vielä kysyn, näis siis kaupan pakastealtaassa jonkun pirkkatonnikala-paketin, kannattaako sellainen ostaa vai onko tuore parempaa. Saako sitä tuoretta edes mistään, en olen nähnyt-enkä edes kyllä etsinyt. Tämä tonnikalaunelmointini alkoi, kun olin yksissä juhlissa ja seisovassa pöydässä oli kylmää tonnikalaa aivan kertakaikkisen ihanaa, siinä oli ehkä limelohkoja, öljyä ja ainakin valkosipulia. Se oli niiin hyvää......
Päälle ripaus suolaa. Keskeltä saa jäädä hieman vaaleanpunaiseksi.
Tosin saataapi olla isojen kaupunkien juttu? Mutta siis ainakin Stockalta ja S-marketeista saa Hki ja Tre. Muista en tiedä.
Tuore tonnikala on paljon parempaa kuin pakastettu.
Suomessa " tuore" on eri asia kuin siellä missä tonnari kalastetaan. Söin Balilla useasti aivan jumalaista tuoretta tonnikalaa.
Itse syön tonnikalan sushissa raakana tai pikaisesti paistettuina pihveinä salaatin kera.
se on nopeasti kuumalla pannulla paistettuna pihvinä, mausteeksi vain suolaa ja mustapippuria.
Lisäkkeeksi vaikka pala hyvää juustoa ja iso salaatti.