Vinkkejä kaivataan! Mitä tehdä puolukoista?
Sain anopilta ison ämpärillisen puolukoita. Puolukkasurvoksesta tykkään ja mies tykkää pyhäpiirakasta, mutta mehumaijaa mulla ei ole.
Mitä muuta voi tehdä vielä puolukoista? Puuroa emme syö missään muodossa.
Kommentit (6)
PUOLUKKA-RUISVAAHTO
(4 annosta, à 120 g) Ainekset:
1 1/2 dl sihtiruisjauhoja
2 dl kiehuvaa vettä
3-4 dl (200 g) Pirkka-puolukoita (pakaste)
1/2-3/4 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1. Mittaa ruisjauhot kulhoon ja sekoita joukkoon kiehuva vesi. Lisää jäiset puolukat, sokeri ja vanilliinisokeri. 2. Vatkaa sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. (Jos käytät tuoreita tai sulaneita puolukoita, jäähdytä ruisseos hyvin ennen vaahdottamista.) Tarjoa välipalaksi tai jälkiruoaksi.
****
Puolukka-kaurapannari
4:lle
3 dl maitoa
2 munaa
½ dl Myllyn Paras Kauraleseitä
n. 1½ dl Myllyn Paras Hiivaleipä- tai Erikoisvehnäjauhoja
ripaus suolaa
3-4 dl pakastepuolukoita
n. ½ dl (ruskeaa) sokeria
2-4 keksiä murustettuna
Laita uuni kuumenemaan 225-asteeseen. Voitele keraaminen matala vuoka (halkaisija 24-28 cm) tai 4 annosvuokaa. Jos käytät metallivuokaa, vuoraa se leivinpaperilla.
Sekoita kauraleseet ja jauhot maidon joukkoon ja anna turvota hetken aikaa.
Vatkaa sekaan munat sekä ripaus suolaa. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja ripottele päälle vähän survotut ja sokerilla makeutetut puolukat ja niiden päälle keksinmurut.
Kypsennä 225-asteessa uunin ala- (keraaminen vuoka) tai keskiosassa 15-20 minuuttia vuoasta riippuen. herkuttele lämpimänä.
************
Puolukka-kinuskiomenat
Ainekset
¿ 8 omenaa
¿ 1/2 tl kanelia
¿ 1/2 tl kardemummaa
¿ 1 dl kinuskikastiketta
¿ 2 dl puolukoita
¿ 1 rkl sokeri
Tarjoiluun:
¿ vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä
Valmistus
1. Pese omenat hyvin ja poista siemenkodat omenaporalla.
2. Asettele omenat voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle mausteet ja valuta kinuskikastike omenoiden päälle.
3. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia. Valele omenoita paistamisen aikana kinuskilla.
4. Sokeroi puolukat ja täytä omenoiden kolot puolukoilla.
5. Pidä vielä muutama minuutti uunissa, jotta puolukat lämpenevät ja pehmenevät.
6. Tarjoa hiukan jäähtyneenä vaahdotetun vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.
****
puolukka-yllätys
1dl hapankorpun jauhe tai rouhittuja
1prk -puolukkasosetta
Kastike:
1/2dl kuohukermaa
½ dl rahkaa
1rkl juoksevaa hunajaa
Hienonna hapankorput esimerkiksi kaulimella tai tehosekoittimella. Paahda jauhe pannulla ruskeaksi. Sekoita juuri ennen tarjoilua korppujauhe ja puolukkasose. Jaa 3-4 tarjoilulasiin. Sekoita kastikkeen ainekset vatkaimella ja nosta lusikalla pinnalle. Voit koristella myös pursottimella.
************'
RUKIINEN PUOLUKKA-RAHKAHERKKU
Raaka-aineet:
¿ Reissumies
¿ 5 dl puolukoita
¿ 250 g maitorahkaa
¿ vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
¿ vaniljasokeria
¿ 1 dl makeutusainetta
Murenna Reissumiehet monitoimikoneessa, sauvasekoittimella tai käsin. Paahda muruset rapeiksi kuumassa, pinnoitetussa pannussa ilman rasvaa.
Sekoita maitorahkaan puolukat, makeutusjauhe sekä vaniljasokeri. Vaahdota vaniljakastike ja lisää joukkoon.
Annostele paahdetut leivänmurut ja puolukkarahka kerroksittain jälkiruokamaljoihin.
*********
Kuivakakku puolukoista
¿ 1 ½dl sulatettua Hyla-voita
¿ 4dl vehnäjauhoja
¿ 3dl sokeria
¿ 2tl inkivääriä
¿ 2tl neilikkaa
¿ 2tl kanelia
¿ 1 ½tl soodaa
¿ 3 ½dl Hyla-maitoa
¿ 1 ½ dl soseutettua puolukkaa
Sulata ja jäähdytä voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vesi, voisula ja puolukkasose. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.
Paista kakku korppujauhotetussa vuoassa 175 asteessa 45-60 minuuttia, kunnes taikinaa ei tartu tulitikkuun. Kakku maistuu parhaimmalle tuoreena, mutta säilyy viileässä jopa muutaman viikon
*************'
PUOLUKKA-PORKKANAKIISSELI
2 l vettä
3 dl puolukkasurvosta
2 dl porkkanaraastetta
1 dl sokeria
1,5 dl perunajauhoja
Keitä puolukkasurvosta ja porkkanaraastetta vedessä noin 10 minuuttia. Mausta liemi sokerilla ja saosta perunajauho- vesiseoksella. Ripottele sokeria päälle kuorettumisen estämiseksi.
*********
Puolukkainen pikarieska
7 dl karkeita ruisjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 tl yrttisuolaa
2 rkl siirappia
1 dl puolukkasurvosta
4 dl jogurttia
Kaulimiseen vehnäjauhoja
Sekoita jauhot, leivinjauho ja suola kulhossa. Lisää siirappi, puolukkasurvos ja jugurtti ja alusta taikinaksi. Jaa taikina välittömästi leivinpöydälle 8 osaan ja kauli ne hyvin ohuiksi ja pyöreiksi muodoltaan. Käytä vehnäjauhoja runsaasti kaulimiseen. Paista rieskat kuivassa paistinpannussa noin 2 minuuttia molemmilta puolilta niin, että ne tulevat kauniin ruskeiksi. Tarjoile lämpimänä.
******************
Puolukka-kauralastut
25 kpl
125 g kasvimargariinia
2 1/2 dl kaurahiutaleita
1 1/4 dl sokeria
1 kananmuna
3 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl puolukkaa
Sulata rasva ja kaada se kulhossa olevien kaurahiutaleiden päälle, sekoita ja anna turvota hetki. Sekoita joukkoon puolukat, sokeri, kananmuna ja jauho-leivinjauheseos.
Nosta taikinasta teelusikalla nokareita öljytylle leivinpaperille ja paista uunissa 170 °C:n lämpötilassa 6-8 minuuttia. Lastut leviävät paistuessaan reilusti, joten jätä tilaa.
Anna pikkuleipien jäähtyä pellillä hetki, nosta paistolastalla kaulimen päälle ja taivuta lastuksi.
**********
Tässä resepti puolukkapiirakalle, josta ainakin meillä tykätään kovasti.
Pohja:
100 g margariinia
1 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl kauraleseitä
1,5 dl jauhoja
1 tl vaniljasokeria
3/4 dl maitoa
Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muna. Sekoita jauhot keskenään ja lisää taikinaan maidon kanssa.
Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle jauhoja apuna käyttäen.
Paista pohjaa noin 10 min. 200 asteessa. Tee sillä välin muruseos, sekoita keskenään:
50 g sulatettua margariinia
3/4 dl sokeria
2 dl kauraleseitä
Levitä puolukkasurvosta (sokeroitua) esipaistetun pohjan päälle, ja ripottele muruseos pinnalle.
Paista vielä noin 15 minuuttia.
Tämä ohje on peräisin muistaakseni Myllyn Paras-sivuilta. Itse teen piirakan niin että kauraleseiden sijaan käytän vehnäleseitä ja mitä puurohiutaleita kaapista sattuu löytymään. Pohjataikinaan olen käyttänyt hiivaleipäjauhoja, mielestäni puolukan kanssa sopii hyvin tuollainen " rukiisempi" vaihtoehto. Puolukkasurvosta laitan näppituntumalla sen verran että pohja on reilusti peitossa.
Vaniljakastike kruunaa kaiken, mutta ilmankin on tosi hyvää.
Mutta näköjään joltain sekin onnistuu
tee normaali kääretorttupohja, täytteeksi joko survottua puolukkaa tai kokonaisia sekä kermaa, kääri rullalle ja päälle tee kinuskikastike ja ripottele siihen päälle kokonaisia puolukoita. Syksyisen hyvää!!
2,5 kg puolukoita tai 2,5 l puolukkasurvosta
2 l vettä
25 g viinihappoa
500 g sokeria / litra mehua
Puhdistetaan ja survotaan puolukat. Liuotetaan viinihappo puoleen litraan vettä. Lisätään seos ja loput vedestä puolukoiden joukkoon. Sekoitetaan hyvin. Jätetään mehustumaan 1 - 2 vuorokaudeksi. Mehustumisen jälkeen siivilöidään puolukoista irronnut mehu kaksinkertaisen sideharsokankaan läpi sekoittamatta. Lisätään sokeri ja pullotetaan mehu. Säilytys viileässä. Sopii ruoka- ja janojuomaksi vedellä laimennettuna.
Tuhat kertaa parempaa kuin mehumaijamehu.