Miten teet karjalanpaistin?
Se olisi kiva ruokalaji ainaisen jauhelihan sijaan. Viimeksi kun yritin tehdä, lihat olivat mauttomia ja sitkeitä, vaikka haudutin varmaan 3 h.
Kommentit (17)
Illalla laitan kulhoon vettä, suolaa ja lihat. Ja yöksi peitettynä jääkaappiin.
Seuraavana päivänä sitten siirrän kattilaan, laitan hieman suolaa, mustapippuria ja tietenkin sipulia.
Uuniin 200 asteeseen ensimmäiseksi puoleksi tunniksi, jonka jälkeen tiputan aseteen 125 ja annan hautua 4-5h ja oikein hyvää tulee.
lihat pataan, joskus ruskistan ne ensin, joskus en. Vettä, pippuria 10-20 kpl, suolaa, laakerinlehtiä pari kappaletta. Lisäksi porkkanaa, lanttua, sipulia. Joskus ostan pakkastuotteena juureskuutioita ja laitan niitä pussillisen tai pari ja joskus saatan lorauttaa jotain fondia vähän, mutta en aina. Laita mausteita reippaalla kädellä.
paistan ne pikaisesti pannulla
kokoan lihaa sipulia mausteita, lihaliemijauhetta kerroksittain pataan.
lisään vettä niin, että lihat peittyvät kunnolla.
uuniin 100-150 asteta ja kahdeksan tuntia uunissa (tai yön yli)
Pistin isoon pataa kokonaisia kuorittuja perunoita, porkkanoita, sipuleita, lihat, vähän vettä ja suolaa. Haudutin pitkään matalalla lämmöllä ja tuli ihan sairaan hyvää.
Mausteita päälle. TÄSSÄ KIKKA, JOLLA SAAT NE MAISTUVIKSI: kaada pelkän veden sijaan LIHALIENTÄ niin että kaikki juuri ja juuri peittyy!! :)
Itse en koskaan käytä valmiita kaupan karjalanpaistisekoituksia, vaan ostan naudan ja possun paistia ja paloittelen ne. Niissä valmiissa on käytetty huonompia ruhonosia ja niissä on mun makuun liikaa läskiä ja jänteitä.
otan ensin edellisenä päivänä hirvenlihaa sulamaan..
paloittelen lihan noin 4-5cm kuutioiksi ja laitan uunipataan, mukaan sipulia reiluina paloina/suikaleina, kokonaisia mustapippureita ja suolaa (joskus laitan lihaliemikuution) sekä porkkanoita paloina. Vettä sen verran, että lihat just peittyvät.
Sitten ensin pidän yleensä sähköuunissa kovassa noin 250 asteessa puolisen tuntia ja sitten laitan leivinuuniin miedolle lämmölle, noin 2-3 tuntia niin ovat hyviä! =)
1 kg lihaa, yhtä paljon nautaa ja sikaa
1 rkl suolaa
20-30 kokonaista maustepippuria
3-4 sipulia
laakerinlehtiä
vettä
Ainekset ruskistamatta pataan, vettä niin, että 2/3 lihapaloista peittyy. Alussa uuni 200 astetta, pata ilman kantta niin kauan, että päällimmäiset palat hiukan ruskistuu. Sitten kansi päälle, lämpö 125 ja haudutus 5 h.
Ja vie kielen mennessään!
saamasi versioit.
Lihoiksi varaan naudan lapaa ja mieluusti luutakin mukaan, lisänä possun lapaa ja palat saa olla reilun kokoisia sellaista 4-6 cm palaa. Hirvestä saa maukkaan paistin mutta harvalla siihen on mahdollisuus. Leikataan näkyvät rasvat pois.
1. Lämmitän uunin 250 asteen lämpöiseksi.
2. Lihat uunivuokaan ilman nestettä, odotetaan että ruskistuu ja käännetään ja ruskistetaan edelleen. Lihoista irtoaa nestettä.
3. Lisään vuokaan vettä niin että lihat peittyy ja laitan suolaa sekä kokonaisia pippureita (mauste ja musta) ja lasken uuninlämpötilan 150-160 asteeseen.
4. Annan paistin olla uunissa 6 tuntia tarkkaillen välillä ettei nestettä haihdu liikaa ja tarvittaessa lisään vettä
Takaan että maukasta tulee.
Jos haluan käyttää paistissa porkkanalohkoja ja sipuleita laitan ne kippoon kun paisti on ollut uunissa neljä tuntia. Aitoon karjalanpaistiin ei kasvikset mielestäni kuulu. Kyseisestä ruoasta on monia versioita.
Maku syvenee pitkän uuniajan myötä, kolmessa tunnissa se ei tapahdu. Jossain vaiheessa kannattaa maistaa suola että sitä on riittävästi.
Sitten laitan ne pataan. Mausteeksi vain suolaa ja maustepippuria, vettä sen verran, että lihat peittyvät. Pitkä haudutus uunissa matalassa lämmössä. Ohjeen olen saanut karjalaiselta papalta ja hyvää tulee. En ole ikinä laittanut liemikuutiota karjalanpaistiin. Jos laitan porkkanaa, niin se imee suolaa paljon, että liha jää minusta mauttomaksi.
Suurin osa tarjoaa ohjetta jonka lopputulos ei ole maukas karjalanpaisti.
Kaikkien ohjeissa on liian lyhyt uuniaika. Lihaliemi ei kuulu karjalanpaistiin, maku tulee kyllä jos malttia riittää pitämään paistia uunissa riittävän kauan.
Lisäksi perunat paistissa on kauhistuttava juttu sekä tietty ne kasviksetkin närästää.
Niin kuin sanoin niin porkkana ja sipulit menee muttei ne muut.
Karjalanpaistin kanssa tarjotaan yleensä laatikoita ja silloin niitä kasviksia ei kuulu olla siellä paistin joukossa, se olisi gastronominen virhe.
Karjalaiset sukujuuret omaavana teki tuskaa kun ravintolakoulun reseptissä käskettiin laittamaan paistiin porkkanaa ja sipulia, en ollut moisesta aiemmin kuullutkaan. Mummoni ja äitini valmistama karjalanpaisti ei niitä sisältänyt.
Mummoni tapa oli valmistaa karjalanpaisti näin. Hän kiehautti lihat liedellä ja keräsi verivaahdon pois, sen jälkeen lisäsi maustepippurit ja suolan ja laittoi paistin leivinuuniin. Paisti oli todella maukasta ja leivinuunissa se sai väriä ja pitkä uuniaika takasi mahtavan maun.
Tulee paljon maukkaampaa eikä tarvitse uunissakaan niin kauan pitää. Ja tietysti laakerinlehtiä, pippuria, porkkanaa, sipulia. Välillä laitan myös perunakuutiot sekaan, mutta sehän ei tietenkään ole karjalanpaistia. Tuo perunoihin kuitenkin hyvän maun.
Terveisin ravintolakokki joka ei jaksa säätään yhden liharuoan parissa ja siksipä käyttää sitä lihalientä, vaikkei se sinne kuuluisikaan.
Aika ammattitaidottomalta vaikuttaa, jos laittaa karjalanpaistiin lihalientä.
lihat pataan, sekaan suolaa, mustapippureita, laakerinlehtiä ja sipulinlohkoja. Päälle vettä sen verran että lihat peittyvät. Panen uunin aluksi kuumemmalle ja padan uuniin ilman kantta. Sitten haudutan kannen alla miedolla max 150 asteen lämmöllä useamman tunnin. Ei kyllä ikinä ole ollut sitkeää. Lihat kannattaa kyllä ottaa huoneenlämpöön ainakin puoleksi tunniksi ennen valmistamista.
2 pakettia lihoja, 4 isoa sipulia, suolaa ja kokonaisia mustapippureita.
Vettä niin paljon, että lihat just ja just peittyvät.
200-asteeseen 3ksi tunniksi.