Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Voisitteko karppausta noudattavat selittää lääkärille seuraavan:

Vierailija
02.10.2008 |

Olen yrittänyt pysytellä edes jonkinlaisella tietoisuuden asteella erilaisista dieeteistä, sillä potilaat kyselevät niistä usein vastaanotolla. Olen siis tk-lääkäri ja olen tehnyt työtäni 18 vuotta samassa paikassa.



Karppauksessa käytetään ns kovia rasvoja, eli voita, täysmaitoa jne ja väitetään sen olevan eduksi kolesteroleille. Olen miettinyt, miksi sitten tapaan viikoittain potilaisiin, joiden LDL-kolesteroli on koholla ja jotka käyttävät voita ja täysmaitoa sekä täysrasvaisia juustoja ja muita tuotteita. Saatuaan ruokavalioneuvontaa ja vaihdettuaan rasvattomampiin tai rasvattomiin tuotteisiin laskee heidän LDL-pitoisuutensa huomattavasti. Juuri tänään minullaoli 42-v naispotilas, joka oli tehnyt em ruokavaliomuutoksen ja hänen LDL-kolesterolinsa oli laskenut 4.2:sta 3.1:een.



Mietin, mihin perustuu väite, että kovat eläinrasvat olisivat terveellisiä? Transrasvoista en ala nyt puhumaan, sillä niistä ei Suomessa ole terveellistä ruokavaliota noudattavalla suurtakaan pelkoa. Kuitenkin järjestäin tutkimukset ovat osoittaneet kovien eläinrasvojen haitallisuuden.

Kommentit (23)

Vierailija
1/23 |
02.10.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mistä laitoksesta sä olet ne lääkärinpaperit saanut?

Vierailija
2/23 |
02.10.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Konsultoippas kolleegaasi Antti Heikkilää asiasta ;)

Tai lue joitain vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta kertovia kirjoja. Eikohän se siitä ala selvetä.

t sairaanhoitaja :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/23 |
02.10.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

juurikaan käyty läpi ainakaan ennen.



ap

Vierailija
4/23 |
02.10.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

miten vaikeaa karppauksen periaatteita on selittää edes lääkärille?

Vierailija
5/23 |
02.10.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

En ole ap, enkä muutenkaan asiasta mitään tiedä. Ihmettelen kuitenkin näitä vastauksia. Jos asia on niin yksinkertainen, että tyhmempikin tietää, miksei sitä voi selittää tässä ap:lle?

Vierailija
6/23 |
02.10.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei aavistustakaan mikä mun kolesteroli on???? Ehkä pitää käydä mittauttamassa joskus.



Tuolla karppifoorumilla on pitkät ketjut aiheesta ..tässä yks:

http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=1&t=699&st=0&sk=t&sd=a



kysele siellä lisää.



: )

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/23 |
02.10.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

mutta kun joku asiallisesti kysyy neuvoja tai perusteluja, niitä ei yllättäen löydykään..... Aika läpinäkyvää mun mielestä.

Vierailija
8/23 |
02.10.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

että sitä ei voi selittää yhtään mitenkään. Aina löytyy näitä humpuukielämäntapahörhöilyitä, joissa todistusaineistoa löytyy kiihkomielisiltä usereilta, mutta vähemmän tieteellistä näyttöä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/23 |
02.10.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

mihinkään oikeaan tutkimukseen, vaan ovat hänen omia "mutu"-kokemuksia. Tämän verran olen toki asiaan perehtynyt.



ap

Vierailija
10/23 |
02.10.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuolla lähettämäni linkin ketjussa viitataan joihinkin tutkimuksiin. En jaksa sitä ite lukea kun en tajua.. : ))



Tuu kertomaan että selvensikö tuo mitenkään.



-10

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/23 |
02.10.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

alkaa tulevaisuudessa näkyä laihoina rintakipuilijoina terkkarissa. Kysele sitten lisää : )

Vierailija
12/23 |
02.10.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Karppauksessa ei esim. käytetä maitoa ollenkaan. Koska leipää ei syödä, ei sitä voitakaan leivän päällä syödä.

Joten voin osuus jää aika pieneksi. Kovat rasvat tulee siis pääasiassa lihasta. Senkin voi valita, että syö vain vaaleita lihoja ja kalaa.

Myös sen kananmuna voi paistaa öljyssä. Karppauksessa syödään myös kasviksia. Kermaa käytetään myös, mutta varmasti on aito kerma terveelisempää kuin keinoaineista valmistettu kermantapainen tuote. Sitäpaitsi sitähän ei laiteta ruokaan kuin loraus.

Väittäisin, että loppujen lopuksi niitä kovia rasvoja ei kuitenkaan syödä niin suuria määriä kuin potilaasi ovat syöneet.



On väärä luulo, että karppaaja syövät vaan makkaraa ja voita.



En kyllä itsekään pidä atkinsin dieettiä terveellisenä jatkuvasti käytettynä.

Pitää syödä myös marjoja ja vähähiilihydraattisia hedelmiä, pähkinöitä ja esim maustamatonta jogurttia. Eikä se kaurapuurokaan pahaksi ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/23 |
02.10.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Karppaaja ei vaan _välttele_ niitä. Ihan hyvin karppaaja voi paistaa sen pihvinsä kasivöljyssä, ei siinäkään niitä hiilihydraatteja ole.



Sun ruokavaliopotilaasi ovat varmasti tehneet muutakin remonttia kuin vaihtaneet eläinrasvat kasvirasvoihin? Eli jättäneet toivottavasti pois nopeita hiilihydraatteja (vaihtaneet ainakin leivät kokojyvään ja jättäneet sokerinmässytyksen pois). Painon pudotus jo laskee kolesterolia.

Vierailija
14/23 |
02.10.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

terveellistä? Olen ymmärtänyt että sitä harrastetaan vain laihtumisen toivossa.



Ja laihduttamisen voi suorittaa joko terveellisesti ja epäterveellisesti ja tämä on yksi niistä epäterveellisistä vaihtoehdoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/23 |
02.10.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Siis että hienoa kun ei juo maitoa, mutta kermaa voi latkia????



Mistä karput saavat kalsiumia?





Luin muuten kerran lehtijutun lapsiperheestä joka karppasi, ja siellä nimenomaan sanottiin, että äiti kaatoi lapsille reilusti punaista maitoa.

Vierailija
16/23 |
02.10.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

karppaajat eivät edes käytä kermaa ja voita paljoa.



Paljon kasviksia, marjoja, pähkinöitä, öjlyä.

Maitotuotteissa ja lihassa ei suosita vähärasvaisia vaihtoehtoja.

Kermaa ja voita saa käyttää, mutta tuskin kukaan niillä joka päivä lotraa.

Vierailija
17/23 |
02.10.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nimenomaan siksi, että lääkäritkään eivät osaa päättää mitä mieltä tuloksista ja väitteistä ovat, emme me maallikotkaan käytännössä voi väittää tietävämme jotain varmaksi.



Kovien rasvojen syömisen (siis sen ettei karteta) perusteena on käytännössä se, että sitä olemme satojen tuhansien vuosien ajan syöneet ja siihen täytyy elimistömme olla tottunut. Mutta itse ainakin ajattelen, että riista on melko rasvatonta, joten rasvalla lotraamiseen en ala. Kaikki kova rasva on epäilemättä entisaikoina hyödynnetty viimeistä tippaa myöden.



Toinen ajatus on se, että rasva kuin rasva käsittelemättömänä ja luonnollisena passaa ihmiselle. Samoin passaavat muut käsittelemättömät ainekset.



Ja viime kädessä vakuuttaa tietysti se, mitä oma keho kertoo olosta. Me laihdumme, voimme hyvin, jaksamme paljon - ja jos omakohtaisia kertomuksia on uskominen, myös monien veriarvot paranevat.

Vierailija
18/23 |
02.10.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Maitoa juodaan paljon, mutta kermaahan laitetaan vain joskus joihin ruokiin loraus.

Vierailija
19/23 |
02.10.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sekasyöpön LDL-arvoa kohottanee usein nimenomaan runsas hiilareiden syönti. Mieti, mitä roskaruoka usein on: Se on sekoitus rasvaa ja huonolaatuista hiilihydraattia, kuten pizzat, ranskalaiset, pulla, suklaa... Hiilihydraattien ylitarjonta johtaa etenkin triglyseridimuodostukseen. Ei ole pitkäkään aika, olisiko vuosi, kun Duodecimkin kolumnoi hyväkarppiruokavaliosta sangen suopeaan sävyyn. Katsopas, löytyisikö numero.



Laihduttaja usein vähentää sekä rasvan että hiilihydraattien saantia. Jos söi aikaisemmin kymmenen juusto-makkara-voileipää, ja nyt enää kolme, vähenee kokonaisrasvansaannin lisäksi myös hiilihydraattien saanti. Painonhallinnan kannalta katastrofaalisinta on runsas hiilihydraattien ja rasvojen käyttö yhdistettynä niukkaan kasvisten (suojaravinteet!) ja proteiinin saantiin.



Uudet tutkimukset alkavat antaa periksi "koville" rasvoille. Margariini, joka on kovetettu, on samanlaista kovaa rasvaa kuin voikin, paitsi että margariinin kova rasva ei ole luonnonmukaista. Ja rasvan kovuus on vain suhteellinen käsite: kyllä meillä huoneenlämmössä voi on pehmeää ja oliiviöljy alkaa jähmettymään jääkaappilämpötilassa.



Karppauksessa usein kokonaisenergiamäärä pienenee, eikä rasvan saanti ruokavaliossa välttämättä lisäänny. Eikä karppaukseen kuulu mikään "kovien rasvojen suosiminen" vaan rasvojen monipuolinen käyttö, unohtamatta öljyjä.



Suosittelen lämpimästi tutustumaan karppaus.info -sivustoon. Jos olet valmis kysymään asiasta av:lta, olet varmaan valmis tutustumaan myös tuohon sivustoon. Sieltä löytyy mm. artikkeleita (vaikkeivat nyt aivan tieteellisiä olekaan) aiheesta, ja taatusti innokkaita ihmisiä väittelemään aiheesta.

Vierailija
20/23 |
02.10.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ns. hyväkarppaus on takuulla terveellistä ja tekisi hyvää ihan jokaiselle. Siinä siis hiilihydraatteja ei yritetä puristaa minimiin vaan ne vaihdetaan "hyviksi" hiilareiksi. Eli nopeat hiilarit kuten sokeri, peruna, valkoinen riisi, makaroni ja leipä vaihdetaan kokojyvätuotteisiin ja kasviksiin.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: seitsemän kolme yksi