Lue keskustelun säännöt.
Ultraprosessoitujen ruokien syöjät sairastuvat parkinsonin tautiin ja alzheimeriin
02.12.2025 |
Paljon ultraprosessoituja ruokia syöneillä oli myös yli kolminkertainen riski kuolla Parkinsonin tautiin ultraprosessoituja ruokia vähiten syöneisiin verrattuna.
Kommentit (4)
Ultraprosessoidut ruuat sisältävät runsaasti sokeria, suolaa ja lisäaineita, jotka voivat häiritä suolistomikrobistoa, lisätä tulehdusta ja oksidatiivista stressiä elimistössä. Nämä voivat vahingoittaa hermosoluja ja lisätä neurodegeneratiivisten sairauksien riskiä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ei yllätä. Etenkin emulgointiaineet on yhdistetty mikrobiston ongelmiin.
Juuri näin, mieluummin kannattaa syödä täysin prosessoimatonta ruokaa kuten raakamaitoa yms. luomua.
Tutkimuksessa havaittiin, että paljon ultraprosessoituja ruokia syöneillä oli 65 prosenttia suurempi riski saada Parkinsonin taudin kehittymisestä kertovia varhaisia eli prodromaalisia oireita. Yhteys havaittiin erityisesti masennukseen, ummetukseen, virtsankarkailuun, ahdistukseen ja ortostaattiseen hypotensioon eli verenpaineen laskuun ylös noustaessa.