Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Pierettämätön FODMAP hernekeitto

Vierailija
29.10.2025 |

Suolikaasuja aiheuttavat herneiden sisältämät oligosakkaridit, erityisesti raffinoosi, stakyoosi ja verbaskoosi. Nämä monimutkaiset sokerit eivät hajoa ohutsuolessa (koska ihmiseltä puuttuu tarvittava -galaktosidaasi-entsyymi), vaan siirtyvät paksusuoleen, missä suolistobakteerit fermentoivat ne, tuottaen kaasua (CO2, H2, ja CH4).

Paras tapa minimoida tämä on:

Pitkä Liotus (Yli 12 tuntia):

Mekanismi: Liotusliuottaa merkittävän osan oligosakkarideista veteen.

Tekniikka: Liota herneitä kylmässä vedessä vähintään 1224 tuntia. Vaihda vesi 23 kertaa liotuksen aikana. Tämä on kriittisin vaihe oligosakkaridien poistamisessa.

Huuhtelu ja Uusi Vesi:

Periaate: Käytä kypsennykseen aina täysin uutta vettä, älä koskaan liotusvettä, joka on täynnä liuenneita oligosakkarideja. Huuhtele herneet huolellisesti ennen keittämistä.

Kypsennystavalla on suuri merkitys herneen solurakenteen hajoamiseen ja sulavuuteen:

Pitkä ja Hidas Kypsennys:

Mekanismi: Pitkäaikainen, hidas hauduttaminen hajottaa herneiden soluseinät ja monimutkaiset hiilihydraatit perusteellisesti. Mitä pehmeämpi ja sosemaisempi rakenne on, sitä helpommin keho sulattaa sen.

Vinkki: Keittoaika voi olla 1,53 tuntia liotetuille herneille.

Kuoriminen (Valinnainen mutta tehokas):

Periaate: Monet ravintokuidut, jotka voivat myös edistää kaasuja, sijaitsevat kuorissa. Jos käytät kuorellisia herneitä, ne kannattaa soseuttaa tai jopa siivilöidä kypsennyksen jälkeen, jotta kuoret (kuitujen ja FODMAP-yhdisteiden lähde) eivät päädy valmiiseen keittoon. Kuorituilla herneillä (kuten "keltaisilla linsseillä" tai kuorituilla vihreillä herneillä) ongelma on pienempi.

Kommentit (5)

Vierailija
1/5 |
29.10.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hernekeitto on ruotsalainen perinneruoka.

Vierailija
2/5 |
29.10.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pierettämätön hernekeitto on täysin turha keksintö. Hyvän hernekeitto annoksen santseineen kruunaa sen jälkeinen piereminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/5 |
29.10.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Pierettämätön hernekeitto on täysin turha keksintö. Hyvän hernekeitto annoksen santseineen kruunaa sen jälkeinen piereminen.

Onko piereskely sosiaalisesti hyväksyttävää? Entäs jos tulee lusikallinen pöksyyn?

Vierailija
4/5 |
29.10.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Pierettämätön hernekeitto on täysin turha keksintö. Hyvän hernekeitto annoksen santseineen kruunaa sen jälkeinen piereminen.

Suolensa käyttäminen fermentaattorina vaan ei ole terveydelle kovin hyvä asia.

Liotuksen aikana kun vaihtaa vesiä ja sekoittelee ja hieroskelee herneitä, kuoret alkavat irtoilla itsestään. Niitä on silloin helppo poistaa. Itse en ole tämän suhteen mitenkään neuroottinen, poistan vaan ne, jotka lähtevät itsekseen. Hernekeitossa nousevat yleensä pintaan, siitä saatan kaapia niitä myös pois. Jotenkin intuitiivistakin tämä, ei niitä kuoria tee mieli syödä. Pätee kaikkiin palkoihin

Vierailija
5/5 |
29.10.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Hernekeitto on ruotsalainen perinneruoka.

Hernekeiton jälkiseuraamukset suolistossa mahdollistavat vankiloissakin tunnetun 'lemmenkutsun'

Ihan turhaa homma alkaa prosessoimaan keittoa sen enempää!