Miksi ihmislaji kokkaa jos prosessoitu ruoka on väistämättä epäterveellistä?
Keittämällä C-vitamiini katoaa nopeasti. Alkoiko se lihan kypsentämisestä? Ehkä sillä saa paremmin hyödynnettyä enemmän raaka-aineita. Olisiko terveellisempää syödä aina vaan liha, kasvikset tuoreina mahdollisimman vähällä prosessoinnilla? Mietin, että esim. tomaattikeitto voi kuitenkin olla helpompi sulattaa kuin raa'at tomaatit.
Kommentit (19)
Prosessoitu ruoka ei todellakaan ole väistämättä epäterveellistä. Ultraprosessoitu on.
Vierailija kirjoitti:
Tyhmä
Ja sinulla onkin paljon annettavaa keskusteluun. Myönnän, olisin voinut kirjoittaa aloituksen paremminkin, mutta en nyt vaan viitsinyt.
Eli idea lähti periatteessa tästä:
"Minä en tuhoa vitamiineja keittämällä, vaan syön tomaatit sellaisenaan. Pienet helmi- ja luumutomaatit ovat herkkuani, syön niitä rasiakaupalla."
"Mutta jostain syystä ihminen on sellainen, että tarvitsee eri makuja. 🤔"
Ap
Vierailija kirjoitti:
Eli idea lähti periatteessa tästä:
"Minä en tuhoa vitamiineja keittämällä, vaan syön tomaatit sellaisenaan. Pienet helmi- ja luumutomaatit ovat herkkuani, syön niitä rasiakaupalla."
"Mutta jostain syystä ihminen on sellainen, että tarvitsee eri makuja. 🤔"
Ap
No tomaattien suhteen ainakin olet väärässä:) Tomaatit kuuluu kypsentää, silloin ne ovat terveellisimmillään. Lykopeeni pitää lämmittämisestä.
Prosessoinnilla tarkoitetaan yleensä lisäaineita esim säilyvyyden parantamiseksi tai väriaineiden lisäämistä houkuttelevuuden lisäämiseksi - ei keittämistä tai paistamista...
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Eli idea lähti periatteessa tästä:
"Minä en tuhoa vitamiineja keittämällä, vaan syön tomaatit sellaisenaan. Pienet helmi- ja luumutomaatit ovat herkkuani, syön niitä rasiakaupalla."
"Mutta jostain syystä ihminen on sellainen, että tarvitsee eri makuja. 🤔"
Ap
No tomaattien suhteen ainakin olet väärässä:) Tomaatit kuuluu kypsentää, silloin ne ovat terveellisimmillään. Lykopeeni pitää lämmittämisestä.
Prosessoinnilla tarkoitetaan yleensä lisäaineita esim säilyvyyden parantamiseksi tai väriaineiden lisäämistä houkuttelevuuden lisäämiseksi - ei keittämistä tai paistamista...
Juuri tuota prosessointi ei tarkoita. Mietipä hetki sanaa prosessi.
Voithan sinä ap vetää lihat ja kalat ja potut raakana. Ole hyvä.
Vierailija kirjoitti:
Prosessoitu ruoka ei todellakaan ole väistämättä epäterveellistä. Ultraprosessoitu on.
Muun muassa täysjyväpasta ja hedelmäjogurtit ovat ultraprosessoituja, mutta eivät erityisen epäterveellisiä.
Vierailija kirjoitti:
Voithan sinä ap vetää lihat ja kalat ja potut raakana. Ole hyvä.
Ne pitää syödä myös pesemättöminä, kuorimattomina, perkaamattomina ja pilkkomatta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Eli idea lähti periatteessa tästä:
"Minä en tuhoa vitamiineja keittämällä, vaan syön tomaatit sellaisenaan. Pienet helmi- ja luumutomaatit ovat herkkuani, syön niitä rasiakaupalla."
"Mutta jostain syystä ihminen on sellainen, että tarvitsee eri makuja. 🤔"
Ap
No tomaattien suhteen ainakin olet väärässä:) Tomaatit kuuluu kypsentää, silloin ne ovat terveellisimmillään. Lykopeeni pitää lämmittämisestä.
Prosessoinnilla tarkoitetaan yleensä lisäaineita esim säilyvyyden parantamiseksi tai väriaineiden lisäämistä houkuttelevuuden lisäämiseksi - ei keittämistä tai paistamista...
Juuri tuota prosessointi ei tarkoita. Mietipä hetki sanaa prosessi.
Juu miwritään vaan.
Sanotko kotona: prosessoin tässä mureketta uuniin - vai teen mureketta/valmistan mureketta?
Prosessoin pullataikinaa vai teen pullataikinaa?
Prosessoin lettuja lapsille vai teen lettuja lapsille??
Jne jne.
Prosessointi sana ruuanvalmistuksessa/elintarviketeollisuudessa tarkoittaa ihan muuta. Useimmat meistä ymmärtävät sen
Koska laadukasta ruokaa ei riitä kaikille, eipä muuta syytä oikein ole. Metsästäjä-keräilijädieetti ei riitä kuin ihan pikkuosalle, sitten on kasvissyöjät, ja viimeiseksi teollisuusmoskan syöjät. Oikeastaan ainoastaan keräilijädieetti (marja, pähkinä, hedelmä, vihannes) ei vaadi prosessointia ja kaikki muu vaatii. Myös liha täytyy kypsentää, sekään ei ole luonnollista ihmisruokaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Prosessoitu ruoka ei todellakaan ole väistämättä epäterveellistä. Ultraprosessoitu on.
Muun muassa täysjyväpasta ja hedelmäjogurtit ovat ultraprosessoituja, mutta eivät erityisen epäterveellisiä.
Millä lodiigalla täysjyväpasta ja jugurtti ei ole epäterveellistä? :D Vai tarkoitatko nyt jotain italiassa fermentoitua ja auringonvalossa useita päiviä kypsytettyä pastaa?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Voithan sinä ap vetää lihat ja kalat ja potut raakana. Ole hyvä.
Ne pitää syödä myös pesemättöminä, kuorimattomina, perkaamattomina ja pilkkomatta.
Niin, tähän tyyliin syötäväksi sopii mustikka ja omena. :) Nälkä tulisi jos ei prosessoisi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Voithan sinä ap vetää lihat ja kalat ja potut raakana. Ole hyvä.
Ne pitää syödä myös pesemättöminä, kuorimattomina, perkaamattomina ja pilkkomatta.
Perunan pesemien ei ole ruuan prosessointia, koska multa ja muut epäpuhtaudet eivät ole osa perunaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Voithan sinä ap vetää lihat ja kalat ja potut raakana. Ole hyvä.
Ne pitää syödä myös pesemättöminä, kuorimattomina, perkaamattomina ja pilkkomatta.
Perunan pesemien ei ole ruuan prosessointia, koska multa ja muut epäpuhtaudet eivät ole osa perunaa.
Todellakin on. Jokainen ruoanvalmistuksen työvaihe on osaprosessi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Voithan sinä ap vetää lihat ja kalat ja potut raakana. Ole hyvä.
Ne pitää syödä myös pesemättöminä, kuorimattomina, perkaamattomina ja pilkkomatta.
Perunan pesemien ei ole ruuan prosessointia, koska multa ja muut epäpuhtaudet eivät ole osa perunaa.
Todellakin on. Jokainen ruoanvalmistuksen työvaihe on osaprosessi.
Kts. https://vegaanihaaste.fi/prosessointi-tekee-ruoasta-turvallisempaa/
No kun pernat on köppäästä syätävää jossei niitä keitä. Ja punajuuret.
Kasviksia voi höyryttää. Keittää mössöksi tai vedellä raakana.
Uunipataruokiin Kasviksia laitetaan lähinnä maun vuoksi. Ja porkkanaa voi raastaa kylkeen.
Ipanoiden ollessa pieniä. Syötiin paljon raakoja Kasviksia ja hedelmiä. Sekä marjoja. Jos sinä päivänä oli ruokana pottumuussi ja itsetehdyt linströminpihvit. Ei siinä sen punajuuren ja perunan c vitamiini arvoja laskeskeltu. Väli ja aamupalat oli muuta. Kuin sokerimuroja ja vanukkaita.
Prosessoitu ruoka ei välttämättä ole epäterveellistä. Siitä saa energiaa. Tärkein on syödä monipuolisesti.
Kalaakin kun on montaa sorttia.
Tyhmä