70-luvulla ruoka oli 90 % perunaa ja lihakastiketta - miksi en ole vielä saanut suolistosyöpää?
Perunaa ja lihakastiketta, lautasella myös puolikas tomaatti tai muutama siivu kurkkua.
Koulussa aivan sama, paitsi porkkanaraastetta n 2 rkl.
Kommentit (26)
Nykyään kun sanot ette ole päivässä syönyt sattumalta mitään vihanneksia, joku vegaani tulee pää punaisena huutamaan että saat suolistosyövän ennen kuin täytät 35!!!
Vierailija kirjoitti:
Peruna on tosi hyvä suolistolle, ehkä siksi. Ainakin bifidobakteereja lisää, mutta muita myös. Toivottavasti syöt vieläkin runsaasti perunaa.
Ei TODELLAKAAN ole.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Peruna on tosi hyvä suolistolle, ehkä siksi. Ainakin bifidobakteereja lisää, mutta muita myös. Toivottavasti syöt vieläkin runsaasti perunaa.
Ei TODELLAKAAN ole.
LOPETA.
SIIS VIHAAN JA INHOAN SUA.
Ei ole tullut keuhkosyöpää 30 vuoden tupakoinnin aikana. Ei keuhkoputketulehduksia, ei flunssia, ei poskiontelontulehduksia.
Kun lopetan. Saatan sen syövän silti saada.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Peruna on tosi hyvä suolistolle, ehkä siksi. Ainakin bifidobakteereja lisää, mutta muita myös. Toivottavasti syöt vieläkin runsaasti perunaa.
Ei TODELLAKAAN ole.
Kyllä on. Ei ehkä sovi sinun vähähiilari-ideologialla kyllästettyyn mieleesi, mutta on se.
Meillä oli tuon lisäksi myös usein makaroonia johon laitettiin ketsuppia ja vähän margariinia. Harvinaisempi herkku oli lenkkimakkara johon tehtyihin viiltoihin oli laitettu juusto paloja. Ei ole sen ajan ruokia ikävä.
Koska se nimeomaan oli 90% perunaa.
Silloin syötiin lihaa tosi vähän nykypäivään verrattuna.
Olen miettinyt samaa. Söimme myös makaronivelliä, ja perunakeittoa, joiden ainesosat olivat siis pasta/peruna, rasva ja maito/kerma. 70-luvulla tämä. Toisaalta, silloin vihannekset saatiin kaikki omasta pellosta, myös leipä leivottiin itse. Limpparia sai ehkä kerran kuukaudessa pari desiä. Mehut ja hillot tehtiin itse, samoin kaikki sienisäilykkeet jne. Että aika luomulla mentiin muutoin. Ja liha oli omasta navetasta tai riistalintuja.
Missä osassa maatamme noin ankeaa syömistä oli? Meillä kyllä syötiin hernesoppaa, kesäkeittoa, perunasoppaa, makaronilaatikkoa, karjalanpaistia ja perunoita, kaalilaatikkoa, kaalikääryleitä, ohra-,kaura-,manna-,ruispuuroa, lättyjä ja pannaria, lanttu-, ja porkkanaraasteita, kurkkua, tomaattia, omenia, appelsiineja, ja toisinaan banaaneja, Weetabixejä ja Kellogsin maissihiutaleita. Maissihiutaleita myytiin siihen aikaan sellaisessa isossa pussissa niiden normaalien pahvirasioiden lisäksi. Tuli halvemmaksi. Maito tuli omalta tilalta, ja meijeristä tilattiin voi ja juustot, kananmunat myös tuli omasta kanalasta.
Nykyään liha on täynnä jotain antibioottipaskaa joka ei ole kuluttajan syytä. Se ei luonnollisesti ole terveellistä.
Lihan kulutus on lisääntynyt sitten 90-luvun.
https://www.lihatiedotus.fi/tilastotietoa/lihankulutus-suomessa.html
Vierailija kirjoitti:
Nykyään liha on täynnä jotain antibioottipaskaa joka ei ole kuluttajan syytä. Se ei luonnollisesti ole terveellistä.
Niin mikä liha? Jos ostat ulkomaista, niin toki antibioottipaskaa. Mutta suomalaisissa lihoissa harvemmin on mitään antibioottia.
Ottaisit asioista selvää, ennen kuin menet Lidliin saksalaista lihaa ostamaan.
Eihän peruna ole mitenkään epäterveellistä.
Vierailija kirjoitti:
Koska se nimeomaan oli 90% perunaa.
Silloin syötiin lihaa tosi vähän nykypäivään verrattuna.
Näin juuri. Lapsuuteni 6-henkisessä perheessä lihaa käytettiin yhteensä korkeintaan 200-300 g yhden aterian lihakastikkeeseen. Ja arkisin kastikkeessa ei usein ollut lihaa lainkaan.
Silloin syötiin puuroa, juureksia ja omenaa myös. Ja ruisleipää sekä viiliä ja piimää. Ei paljoa roskaruokaa. Hyötyliikuttiin päivittäin.
Vierailija kirjoitti:
Eihän peruna ole mitenkään epäterveellistä.
Hiilaria ja lisää hiilaria
Silloin syötiin kaurapuuroa aamulla ja näkkileipää kouluruokailussa, illalla kotona oli näkkileipää tai ruisleipää ruoan kanssa ja leipää syötiin enemmän kuin nykyään.
Perunaa syötiin enemmän mutta oli myös spagettia ja makaroonia myös.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Eihän peruna ole mitenkään epäterveellistä.
Hiilaria ja lisää hiilaria
Perunassa on vähemmän hiilareita kuin esim pastassa ja riisinsä, sekä sisältää paljon hyviä ravintoaineita.
Peruna on kuitua ja kurkku kosteuttaa. Liha oli ruskistettua lihaa, ei ilmeisesti mitään jauhomakkaraa.
Peruna on tosi hyvä suolistolle, ehkä siksi. Ainakin bifidobakteereja lisää, mutta muita myös. Toivottavasti syöt vieläkin runsaasti perunaa.