Haluaisin ostaa lihani paikallisesta lihakaupasta mutta en tiedä kuinka toimia
Joo voi olla tyhmä kysymys, mutta tarvitsen apua. Olen aina aiemmin ostanut lihani valmiiksi pakattuina tavallisesta kaupan kylmäkaapista, enkä edes koskaan asioinut oikealla lihatiskillä. Toiveenani on kuitenkin syödä vastuullisemmin ja puhtaammin ja ostaa lihat vastedes paikallisesta lihakaupasta jossa on pitkä lihatiski ja siellä myydään mm. nautaa, possua, karitsaa ja hevosenlihaa. Lihat tulevat lähitiloilta ja on myös vapaana kasvaneen naudan lihaa jne.
Mutta sitten siihen ongelmaan, eli en oikein tiedä mitä kaupasta pyytäisin ja mitä siitä valmistaisin. Nautaa olen ostanut vain valmiina jauhelihana ja possua valmiina pihveinä. Onko kellään enemmän kokemusta lihatiskeistä, mitä sieltä kannattaisi ostaa ja miten valmistaa?
Jos aikomuksesi on ilkkua, niin toivon ettet vaivautuisi tänne kirjoittamaan :)
Kommentit (20)
Mietit, millaista liharuokaa haluaisit tehdä, menet lihakauppaan, kysyt myyjältä, että "haluaisin tehdä tällaista, mitä lihaa siihen suosittelisit?"
Meneppä sinä kaapuniekka sandaalivarvas takaisin sinne aavikollesi...
Väärä tapa on mennä lihatiskille, hakata sitä nyrkillään ja huutaa: "Lihaa, saatana!".
Varmaan jauhaa jauhelihaksi ja leikkaa pihveiksi, jos haluat. Minusta on joskus kiva käydä kauppahallin lihakauppiaalla kun käyn torilla.
Lihatiskeillä on yleensä osaavat myyjät. Kuten joku ehdottikin, kysy myyjältä millaistsa lihaa kannattaisi ostaa ruokaan, jota haluat tehdä. Esim pataruokaan ei kannata käyttää fileetä vaan ns. halvempia ruhonosia.
Lohatiskillä yleensä tiedän mitä haluan ostaa, mutta kalatiskillä kysyn usein suosituksia.
Suomessa nyt juurikaan lihakauppoja edes ole. Ehkä muutamia halal-kauppoja mutta niistä on vastuullisuus kaukana.
Missä maassa sinä asut? Et ainakaan Suomessa löydä hevosenlihaa tavallisen kaupan lihatiskistä, mutta tuossa lienee kyse jostakin erikoisliikkeestä, kun lihakaupasta kirjoitat.
Jos puhut auttavasti paikallista kieltä, kysy myyjiltä neuvoa. Erikoisliikkeissä on yleensä ammattitaitoiset myyjät, joilta voi kysyä vinkkejä. Et nyt ole ostamassa jauhelihaa, joten kannattaa kysyä niin paistoaikaa kuin maustamisvinkkiä, jos hevospihviä ostat.
Mieti jo ennen lihatiskille menoa, millaista ruokaa haluaisit syödä. Tekisitkö perinteistä lihakeittoa luisesta lihasta, lihapataa, pihviä vai mitä?
Hei, oletko koskaan käynyt esim yallassa. Siis etninen kauppaketju pk.seudulla. Muslimit palvelevat iloisesti ja he suosivat paikallista luomulihaa. Esim koivukylän yallan naudat tulevat sastamalasta.
Lihatiskillä leikkaavat minkälaisen palan haluat ja saat varmasti pyydettäessä lyös reseptideoita.
Siinä tuet samalla suomalaista yrittäjyyttä.
Halal lihaa ei saa kuin pakkasesta, joten ne tuorelihat tiskillä on asianmukaisesti lopetettu.
Vierailija kirjoitti:
Hei, oletko koskaan käynyt esim yallassa. Siis etninen kauppaketju pk.seudulla. Muslimit palvelevat iloisesti ja he suosivat paikallista luomulihaa. Esim koivukylän yallan naudat tulevat sastamalasta.
Lihatiskillä leikkaavat minkälaisen palan haluat ja saat varmasti pyydettäessä lyös reseptideoita.
Siinä tuet samalla suomalaista yrittäjyyttä.
Halal lihaa ei saa kuin pakkasesta, joten ne tuorelihat tiskillä on asianmukaisesti lopetettu.
Kuka näistä ostaa kun eivät myy possua eivätkä alkoholia kaupoissa kun niitten.ns uskonto kieltää. Jauhelihakaan ei ole jauhelihaa jos se ei ole sika-nautaa.
Katso tarkemmin niistä ostamistasi paketeista mitä niissä lukee, ostatko enemmän esim. possun kasleria vai filettä ja sitten niillä termeillä pyydät. Mutta jos lihatiskin myyjä on oikein perillä työssään voit kertoa, että haluat tehdä vaikka merimiesvuokaa, niin hänen pitäisi osata myydä siihen sopivin liha. Ja jos käytät reseptejä on niihin yleensä määritelty mitä ruhon osaa käytetään, jos sillä on merkitystä. Ja jauheliha on ihan jauhelihaa, toki siinäkin voi kertoa mihin käyttöön tulee esim. burgereihin saattaa löytyä oma jauhelihansa.
Missä tämä paikallinen lihakauppa sijaitsee? Suomessa, mikä kaupunki? Itse ostanut täällä Helsingissä Kauppahallista Reinin lihasta ja sitten Wotkinsilta. Nykyisin tietty löytyy pilvin pimein halal-lihakauppoja, mutta nuo kaksi siis itselleni tuttuja.
Lihamestari osaa kyllä kertoa hyvin siinä tiskillä. Osaa antaa ehdotuksia, mitä ostaa ja miten valmistaa. Tai jos olet tiettyä ruokaa tekemässä, niin kertoo mitä lihaa ja miten kannattaa laittaa. Lihassa on tärkeintä, että oikea liha oikeaan käyttöön.
Ennemmin minulla on aina itselläni kauppaan mennessä joku ajatus, mitä olen tekemässä, onko joku pata, paisti, grillaus vai pihvit. Ja sitten katsotaan siihen sopivaa lihaa. Mutta sinullako on mielessä, että lihasta jotain? Eikä sen tarkempia ajatuksia?
Muutama klassikkoehdotus:
Naudan ulkofilepihvi + joku perunalisuke
Merimiespihvit
Paahtopaisti
Pörkölt/gulassi
Vierailija kirjoitti:
Meneppä sinä kaapuniekka sandaalivarvas takaisin sinne aavikollesi...
Ap puhui, että lihakauppa myy myös possunlihaa, niin ei ole kyllä halal-lihakauppa silloin!
Porvoossa ( joo, heh heh) on tosi hyvä lihakauppa teollisuusalueella. Jos siellä asioi niin ei tarvitse stressata etukäteen miten toimia. Tiskin takana on asiallisia ja rentoja ihmisiä. Eikä tyhmää kysymystä ole. Neuvovat enemmän lun mielellään. Onkohan se Tyysterin paikka vielä? Oli ihan kiva sekin. En ole Porvoossa käynyt moneen vuoteen kun en millään tunnu ehtivän mökille.
Kiva kuulla, etten ole ainoa uuno lihatiskin /muun palvelutiskin kanssa.
Omissa ajatuksissa on mennä paikalliselle tilalle katselemaan muitakin osia kuin niitä perinteisiä (siis häntä, kieli, sydän, maksaa ja sellaista), mutta "kauppa" on auki tyyliin sunnuntaina 7-8 aamulla. Ja en tahtoisi vaikuttaa typerältä tai pihiltä, joten siksi kait aina jää käymättä.
Erikoinen ongelma. Itse olen tottunut ostamaan lihatiskiltä hallista.
Esim tähän tapaan: haluaisin ostaa noin 1,3 kg naudan sisäpaistia palana.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Meneppä sinä kaapuniekka sandaalivarvas takaisin sinne aavikollesi...
Ap puhui, että lihakauppa myy myös possunlihaa, niin ei ole kyllä halal-lihakauppa silloin!
Ellei se ollut hämäys
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Meneppä sinä kaapuniekka sandaalivarvas takaisin sinne aavikollesi...
Ap puhui, että lihakauppa myy myös possunlihaa, niin ei ole kyllä halal-lihakauppa silloin!
Jos tavoite on syödä "vastuullisemmin ja puhtaammin", niin yleisellä tasolla ei kannata. Hypermarketissa suomalaisena myytävä liha on paljon todennäköisemmin oikeasti suomalaista ja tehty kaikkia sääntöjä noudattaen, pienissä lihakaupoissa on usein isoja ongelmia valvonnan kanssa.
Pieneen lihakauppaan voi mennä jos haluaa jotain tiettyä lihaa, mutta ei kannata valehdella itselleen että se olisi vastuullisempi ja puhtaampi vaihtoehto.
Tämä siis koskee lihaa. Lähituottajan kasvikset ovat yleensä paljon luotettavampia koska niitten kanssa on paljon vähemmän taloudellista intressiä huijata.
Ylöjärven Tokmannilla/Sparissa on tällanen kattava lihatiski.
Parhaat vinkit saat varmasti niiltä myyjiltä. Rohkeesti vaan tiskille ja kysyt suosituksia lihaan ja resepteihin.