Miten valmistetaan peuran fileestä uunipata tai kastike uunissa?
Kommentit (14)
Murhaaja. Mooses käsky älä tapa rikottu.
Teet kuten mistä tahansa muustakin lihasta. Mutta sinun tulee huomioida, että liha on vähärasvaista.
Joten joudut lisämään esimerkiksi pekonia, voita, kermaa tai mikä nyt sattuu maistumaan.
Siis fileestä pata. Se filee kuuluu paistaa kiinni ja uunissa paistaa kokonaisena mittarin kanssa.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/fd27575d-8442-5ccb-9fd2-17951…
Avaat pakastimen. Ota sen fileen pois pakastimesta ja jos on pakastuspussissa (suotavaa) otat sen pois pussista. Leikkaat haluamasi kokoisiksi paloiksi, pistät pataan, johon laitat nestettä ja padan uuniin. Muista laittaa uuni lämpiämään. Anna hautua uunissa kypsäksi. Maustat suolalla ja kermalla.
Kumpaakaan noista ei kannata tehdä fileestä. Aivan väärä pala tuohon tarkoitukseen.
Muistelet mitä köksän tunnilla opetettiin ja sovellat sitä käytäntöön. Sitä varten sinä siellä koulussa olit.
Siitä fileestä ei kannata tehdä kastiketta.
Osta kaupasta pienimäärä jotain luullista lihaa ja laita isoon kattilaan sipulin, valkosipulin, porkkanan ja sellerin kanssa. Lisää mausteeksi pippuria ja esim. timjamia tai rosmariinia. Lisää vettä, punaviiniä, soijakastiketta, pieni loraus viinietikkaa sekä sokeria ja suolaa. Sokerin voi korvata esim. mustaherukkahillolla. Keittele hiljalleen useampi tunti. Mikäli kastike menee liikaa kokoon, lisää vähän vettä. Keittelyn jälkeen siivilöi kastike.
Kuumenna paistinpannu hyvin kuumaksi, lisää voita ja öljyä ja paista fileestä pinnat nopeasti kiinni. Kääri filee folioon ja uunin. Paistoaika ja lämpötila riippuvat fileen koosta ja siitä kuinka kypsästä tykkäät.
Ota filee pois uunista pois ennen kuin se on haluamasi kypsää. Kaada valuneet nesteet aiemmin tekemäsikastikepohjan sekaan ja kuumenna kastikepohja uudelleen. Lisää joukkoon kermaa ja laita sitten filee ilman foliota takaisin uunivuokaan ja kaada kastike päälle. Anna olla vielä hetki uunissa.
Voit soveltaa poron ohjeita, jos et löydä järjellistä ohjetta peuralle. Tavallaan samasta elukasta on kyse.
Jos se on vielä jäässä, tee käristystä. Sitä voi tehdä mistä hyvänsä riistalihasta sekä naudasta.
Jos sulla on peuranfileetä, niin ei sitä kannata missään padassa hauduttaa! Liian hyvää lihaa siihen! Lihoista kannattaa ruuanlaitossa ymmärtää, mikä liha sopii mihinkin tarkoitukseen! Oli sitten peura, hirvi tai nauta, niin fileet paistetaan nopeasti halutulle kypsyysasteelle. Pitkään matalassa lämmössä tapahtuvaan haudatukseen sitten paistit ja muut lihat.
Vierailija kirjoitti:
Muistelet mitä köksän tunnilla opetettiin ja sovellat sitä käytäntöön. Sitä varten sinä siellä koulussa olit.
Milloin koulujen köksäntunneilla on opetettu kokolihan ja erityisesti riistapaistin valmistamista? Jos näin on jossakin ollut, on ollut kyseessä tavallista rikkaampi kunta, että siihen on ollut varaa. Meillä opetettiin tekemään enemmän arkiruokaa, keitetty liha soppalihoista taisi olla kaikista fiineintä mitä yleensä tehtiin.
Eikö kukaan osaa auttaa? Pakastimessa peuran fileetä josta haluaisin tehdä kastikkeen tai padan. ap