Te jotka olette ruokakaupassa töissä, saatteko ottaa hävikkiruokaa kotiin vai onko pakko heittää roskiin?
Jos esimerkiksi kanasalaatin, kalapihvien, juuston ja maidonpäiväys on mennyt niin saako niitä ottaa kotiin vai onko pakko heittää roskiin?
Valvotaanko asiaa tai onko tarkat säännöt?
Kommentit (55)
Riippuu varmaan kaupasta. Olin nuorena yhdessä kaupassa kesätöissä, ja sai kyllä ottaa, kunhan kysyi luvan.
Meillä heitetään kaikki roskiin kauppiaan avustuksella.
Ensin laitetaan roskiksen päälle laatikko, johon sitten kasataan päiväystuotteet.. Roskia kauppias ei kiellä viemästä kotiin.
Meillä ei laputettuja tuotteita harrasteta ollenkaan.
Vierailija kirjoitti:
Saako syödä tauolla työpaikan tiloissa?
Joissain paikoissa saa.
Kaupan tuoretiskillä just katselin tänään et valtavasti erilaisia kaloja, fileinä, paistettuina, graavina, savustettuna jne. ja mietin et nuo ei varmaan tänään mene kaupaksi et mihin ne menee?
Vierailija kirjoitti:
Asiaa valvotaan ja henkilökunta saa tuollaista ruokaa ostaa, mutta ei osta. Jos se ei kelpaa ruokajakeluun, se on biojätettä. Yhdenkin vanhan maitotölkin vieminen maksamatta on varkaus.
On kyllä hölmö systeemi. Ihan hyvää ruokaa menee hukkaan, kun kauppa/kauppias on niin ahne.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Asiaa valvotaan ja henkilökunta saa tuollaista ruokaa ostaa, mutta ei osta. Jos se ei kelpaa ruokajakeluun, se on biojätettä. Yhdenkin vanhan maitotölkin vieminen maksamatta on varkaus.
On kyllä hölmö systeemi. Ihan hyvää ruokaa menee hukkaan, kun kauppa/kauppias on niin ahne.
Miksi kauppias olisi ahne? Kai ymmärrät, että jos kauppias antaa ottaa ruokaa, on se verotettava etu ja työntekijä joutuu maksajaksi. Kauppias ei saa euroakaan enempää rahaa, jos vanhentunut ruoka menee roskiin. Lisäksi ongelmaksi muodostuisi se, että vapaasti otettava vanhentunut ruoka voi päätyä kauppatavaraksi ja jos se aiheuttaa ruokamyrkytyksen, joutuu kauppias vastuuseen, vaikka ei ole edes myynyt sitä, myyjänä on ollut joku henkilökunnasta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Asiaa valvotaan ja henkilökunta saa tuollaista ruokaa ostaa, mutta ei osta. Jos se ei kelpaa ruokajakeluun, se on biojätettä. Yhdenkin vanhan maitotölkin vieminen maksamatta on varkaus.
On kyllä hölmö systeemi. Ihan hyvää ruokaa menee hukkaan, kun kauppa/kauppias on niin ahne.
Miksi kauppias olisi ahne? Kai ymmärrät, että jos kauppias antaa ottaa ruokaa, on se verotettava etu ja työntekijä joutuu maksajaksi. Kauppias ei saa euroakaan enempää rahaa, jos vanhentunut ruoka menee roskiin. Lisäksi ongelmaksi muodostuisi se, että vapaasti otettava vanhentunut ruoka voi päätyä kauppatavaraksi ja jos se aiheuttaa ruokamyrkytyksen, joutuu kauppias vastuuseen, vaikka ei ole edes myynyt sitä, myyjänä on ollut joku henkilökunnasta.
Ja sen lisäksi joku voisi ottaa uutta tavaraa ja väittää sen myöhemmin olleen päiväysvanhaa.
Ei mutta otan silti. Joskus sulkuvuorossa käyn ensin viemässä hävikin roskiin erillisessä pussissa josta haen sen pussin itselleni takaisin sulun jälkeen.
Joskus juttu kun myyjä otti roskiin menevän melonin, joutui oikeuteen.
Ei kannata ottaa, joissain kaupoissa saa henkilökunnan alennuksen ostoksista.
Riippuu kaupasta, Stockmannilla ei saa mut esmes K-marketissa saa. K-market arvostaa henkilökuntaa!
Ihmettelen tuota kieltoa...Viedään biojätteeseen ja että kauppias valvoo.
Kuvitellaan tilanne: Jos illan päätteeksi vanhentuneet ruoat pitää viedä roskiin, mitä jos siinä roskiksen vieressä on työntekijän jenkkikassi auki? Mitä jos ne vanhaksi menevät ruoat kippaakin jäteastian sijaan siihen jenkkikassiin, mitä se on keneltäkään pois? Ja toisaalta, miten se kauppias tuollaista muka valvoo?
Taitaa k-kaupassa kauppias itse harrastaa tätä ja kaikki hävikki tietenkin vähennetään kaupan verotettavasta tuloksesta. Varmaan on hiljainen hyväksyntä kohtuulliselle hävikkiruoan talteenotolle että status quo säilyy.
Olin aikoinaan Siwassa töissä. Ei saanut mitään ottaa, kaikki meni roskiin. Työkaveri antoi poikakaverilleen välillä kokonaisia kassillisia päiväysvanhaa eli varastettua tavaraa. Ummistin silmäni koska tavaran vieminen roskiin on vaan niin järjetöntä. Mutta en olisi valehdellutkaan hänen puolestaan jos oltaisiin kysytty. Kukaan ei koskaan kysynyt.
Rohkeasti kannattaa vain mennä kysymään kauppiaalta/päälliköltä, että saanko ottaa nämä vanhentuneet maidon ja juuston mukaani. Kysyä kannattaa aina. Sillä ei häviä mitään, ja saattaa se lupa jopa heruakin.
Onhan tuo nyt ihan typerää heittää ruokaa roskiin, kun sen voisi antaa työntekijöillekin. Kauppias ei siinä häviä mitään. Eikä ne palkat kaupan alalla niin isoja ole, että kenenkään tarvitsisi kateellinen olla. Joskus lukion jälkeen tein kassan töitä 6 e tuntipalkalla.
Lainsäädännöllä pitäisi estää ruoan dumppaaminen roskiin. Voi sen kaupan muullakin lailla järjestää.
Asiaa valvotaan ja henkilökunta saa tuollaista ruokaa ostaa, mutta ei osta. Jos se ei kelpaa ruokajakeluun, se on biojätettä. Yhdenkin vanhan maitotölkin vieminen maksamatta on varkaus.