Kahvin valmistamien jauhamattomista pavuista - ohje
Kahvista tulee tällä menetelmällä todella pehmeää ja täyteläistä. Olen nyt tehnyt kahvin lähes 4 kk tällä menetelmällä.
Ohje: Laita sama määrä vettä sekä sama määrä papuja (grammoina tai kahvimittoina) kuin valmistaessasi kahvia jauhetusta pavusta, joko vedenkeittimeen tai kahvipannuun ja anna kiehahtaa. Tee uusi kiehautus aina 20 min välein, kahden tunnin ajan. Kahden tunnin kiehauttelu on taloudellisin, papuihin ei jää juurikaan mitään liukenevaa jäljelle. Kiehauttelu aiheuttaa pavun lämpölaajenemista ja -kutistumista joka edesauttaa uuttamista. Hauduttaminen ei ole niin tehokas uuttamaan ja se haihduttaa paljon vettä ja hauduttamien on työläs mikäli käytössä ei ole nimenomaista haudutuslaitteistoa.
Kun kahvi on valmista, jätän pavut keittimeen kunnes kahvi on juotu ja sitten huuhtelen keittimen siivilän avulla. Termospulloon siivilöin kahvin. Minulla on käytössä tavallisia vedenkeittimiä, pieni kahden kupin sekä 2,5 litran keitin.
Netistä löytyy tähän hämmästyttävän paljon ohjeita, ne vaikuttavat olevan hieman muunneltuja kahdesta erilaisesta alkuperäisestä ohjeesta. Ne eivät vaikuta kovin kokemusperäisiltä, joissakin mm. ehdotetaan että 1/3 papuja ja 2/3 vettä, joka tuottaisi kohtuullisen tuhtia kahvia. Ne kuitenkin auttoivat minua hieman pääsemään jyvälle, ChatGPT oli suureksi avuksi.
Kommentit (8)
Vierailija kirjoitti:
Kahvi ei saa kiehua, muuten se palaa ja tulee kitkerää sumppia. Veden lämpötila saa olla max 96 astetta.
Pavut sekä jauhettu kahvi saavat kiehahtaa. Tämä 93 - 96 Celsiusasteen uskomus on suodatinkahvinkeittimien valmistajien mainostamaa harhaa, niitä laitteita ei ole mahdollista valmistaa siten että vesi olisi kiehuvaa. Pannukahvi, eli sumppi, on aina valmistettu ja edelleen valmistetaan kiehauttamalla porot kahvipannussa ja sekin on varsin hyvää kahvia verrattuna suodatinkahviin.
Siellä kofeiininarkkarit miettivät miten parhaiten pää sekaisin.
Aikaisin pitäisi nousta, että ehtii juoda aamukahvin ennen töihinlähtöä.
En ole huomannut kahveissa mitään makueroja koskaan, ainoastaan jos keittää liian laihaa tai liian vahvaa. Mutta jos aina keittää saman vahvuista niin kaikki maistuu samalta.
Vierailija kirjoitti:
Siellä kofeiininarkkarit miettivät miten parhaiten pää sekaisin.
Sulle riittää kusi.
Vierailija kirjoitti:
Aikaisin pitäisi nousta, että ehtii juoda aamukahvin ennen töihinlähtöä.
Aamukahvia varten: Pavusta valmistettua kahvia voi säilyttää jääkaapissa ainakin kaksi kuukautta maun kärsimättä. Minä säilytän lasipurkeissa, jotka ovat peruja 350 ml tankoparsasäilykkeistä. Panen purkkiin pavut, täytän purkit kiehuvalla vedellä, sitten kierrän kannet niihin kiinni, noin 5 minuutin päästä alipaine napsauttaa kannet kuopalle osoittamaan syntynyttä alipainetta. Kun purkit ovat jäähtyneet, panen ne jääkaappiin, jossa uuttaminen jatkuu joskin hitaasti. Purkissa on siis puolivalmista kahvia, jota on ennen käyttöä kiehauteltava papuineen, jos purkki on ollut jääkaapissa vain vuorokauden niin tarvitaan kaksi kiehautusta, parin päivän jälkeen yksi kiehautus riittää. Ehkä purkkeja (joissa on alipaine) ei tarvitsisi pitää jääkaapissa, silloin uuttaminen on nopeampaa.
Yllättävää on ollut myös se että tämä menetelmä tuottaa vain minimaalisesti kahvikarstaa astioihin. Ilmeisesti kahvipavussa olevat rasvat eivät pääse liikkeelle ehjistä pavusta. Nyt noin 4kk jälkeen pannussa jossa on joka päivä keitetty papukahvit ainakin 4 kertaa, on vain häivähdys ruskeaa.
Kahvi ei saa kiehua, muuten se palaa ja tulee kitkerää sumppia. Veden lämpötila saa olla max 96 astetta.