Gluteenittomat arkisapuskat - suosituksia
Kommentit (2)
Ihan perusruokaa. Jos halpaa hakee, pitää ehkä jättää pastaruoat tekemättä, koska gluteeniton pasta on kalliimpaa kuin tavallinen, mutta perusruokaa jossa HH-lähteenä peruna, kasvikset ja riisi. Keittoja, patoja. Jos pitää suurustaa niin perunajauhoilla tai gluteenittomilla leivontajauhoilla (meillä on ns perusjauhona Semperin Fin Mix) samaaan tapaan kuin vehnäjauhoilla tekisi. Wokkeja yms itämaisia tehdessä pitää huomioida että tavallisessa soijakastikkeessa on gluteenia ja hommata tilalle gluteeniton. Myös monet ateriakastikkeet ja valmiit mausteseokset kannattaa tsekata. Lihapullat tms ei tarvitse jauhoja ollenkaan. Ainoa, mitä en ole oikein saanut toimimaan on leivitykset, mutta ne nyt on helppo jättää tekemättä.
Meillä ei ole keliakiaa, välttelemme gluteenia muuten vatsaoireiden vuoksi, joten noiden kontaminaatiotason ja vähäisten gluteenien esim. mausteseoksissa kanssa ei tarvitse olla ihan niin tarkkana, kunhan pasta ja leipä on gluteenitonta. Mutta keliaakikon kannattaa tutustua esim keliakialiiton sivuihin, siellä on tuotevinkkejä.
Keittoja, laatikkoruokia, patoja, salaatteja, munakkaita, luontaisesti gluteenitonta ja yksinkertaista.