Puinen leikkuulauta - puhdistus
No nyt kun sitä mikromuovia irtoaa muovisista leikkuulaudoista ja pitää vaihtaa puisiin, niin millä niitä.puisia leikkuulautoja sitten puhdistetaan? Leikkaan paljon sipulia ja valkosipulia ja muovinen on kätevä sujauttaa tiskikoneeseen, mutta miten puinen? Onko teillä sitte eri lautoja sipuleille, leivälle jne?
Kommentit (20)
Ei kai puista leikkuulautaa voi laittaa tiskikoneeseen?
Minulla on eri lauta kalalle, lihalle ja kasviksille. Öljyän laudat ennen käyttöönottoa pellavaöljyllä, sitten vaan huuhtelee leikkuun jälkeen. Kun näyttää että öljy alkaa kulua pois, teen uuden öljyämisen. Jos laudan pinta kuluu huonoksi, höylää ja öljyän ja taas leikataan. Näin olen tehnyt 50 vuotta.
Ei puisia astioita voi laittaa tiskikoneeseen.
Tiskaan puisen leikkuulaudan normaalisti fairylla ja tiskiharjalla. Lopuksi huuhtelen kiehuvalla vedellä.
Vierailija kirjoitti:
Minulla on eri lauta kalalle, lihalle ja kasviksille. Öljyän laudat ennen käyttöönottoa pellavaöljyllä, sitten vaan huuhtelee leikkuun jälkeen. Kun näyttää että öljy alkaa kulua pois, teen uuden öljyämisen. Jos laudan pinta kuluu huonoksi, höylää ja öljyän ja taas leikataan. Näin olen tehnyt 50 vuotta.
Vai niin. Itse en ole koskaan leikannut raakaa lihaa tai kalaa leikkuulaudan päällä.
Luin jostain,että puinen laikkuulauta tulee pesun jälkeen lopuksi huuhdella kylmällä vedellä. Jos minä leikkaan voimakashajuisia tai värjääviä elintarvikkeita puisen leikkuulaudan päällä, niin laitan leivinpaperin suojaksi leikkuulaudalle, niin pääsen vähemmällä puhdistamisella ja kanalle sekä kalalle on omat leikkuulaudat. Keittelen silloin tällöin puukauhat ja puulastat ruokasoodavedessä joten kai se ruokasuuda käy puisen leikkuulaudankin puhdistukseen.
Käsin pesen kuumalla vedellä ja astianpesuaineella, lopuksi huuhdon kylmällä vedellä että puun syyt menevät kiinni. Näin opetettiin talouskoulussa joskus. Myös öljyäminen on oikein mutta itse en ole sitä jaksanut tehdä
Vierailija kirjoitti:
Puukuituisen leikkuulaudan voi myös sujauttaa tiskikoneeseen. On olemassa myös esim. lasisia leikkuulautoja. Puiset leikkuulaudat puhdistan kiehuvalla vedellä ja tiskiharjalla, mutta en leikkaa niissä sipulia tai muutakaan sotkevaa.
Lasinen on kaikista surkein. Hirveän liukas ja tylsyttää veitset nopeasti. Kaupan päälle pitää vielä varoa ettei riko sitä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minulla on eri lauta kalalle, lihalle ja kasviksille. Öljyän laudat ennen käyttöönottoa pellavaöljyllä, sitten vaan huuhtelee leikkuun jälkeen. Kun näyttää että öljy alkaa kulua pois, teen uuden öljyämisen. Jos laudan pinta kuluu huonoksi, höylää ja öljyän ja taas leikataan. Näin olen tehnyt 50 vuotta.
Vai niin. Itse en ole koskaan leikannut raakaa lihaa tai kalaa leikkuulaudan päällä.
Missä ne sitten leikkaat?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minulla on eri lauta kalalle, lihalle ja kasviksille. Öljyän laudat ennen käyttöönottoa pellavaöljyllä, sitten vaan huuhtelee leikkuun jälkeen. Kun näyttää että öljy alkaa kulua pois, teen uuden öljyämisen. Jos laudan pinta kuluu huonoksi, höylää ja öljyän ja taas leikataan. Näin olen tehnyt 50 vuotta.
Vai niin. Itse en ole koskaan leikannut raakaa lihaa tai kalaa leikkuulaudan päällä.
Minkä päällä sitten?
Kuka käyttää muovisia leikkuulautoja?
Silikoniset alustat erivärisinä vihreä kasvis ja punainen liha.
Puinen taas sitten leipä sun muut mistä ei lähde nesteitä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minulla on eri lauta kalalle, lihalle ja kasviksille. Öljyän laudat ennen käyttöönottoa pellavaöljyllä, sitten vaan huuhtelee leikkuun jälkeen. Kun näyttää että öljy alkaa kulua pois, teen uuden öljyämisen. Jos laudan pinta kuluu huonoksi, höylää ja öljyän ja taas leikataan. Näin olen tehnyt 50 vuotta.
Vai niin. Itse en ole koskaan leikannut raakaa lihaa tai kalaa leikkuulaudan päällä.
Minkä päällä sitten?
Silikonialustan päällä.
Sujahdatko myös iltaisin lakanoiden väliin?
Vierailija kirjoitti:
Puukuituisen leikkuulaudan voi myös sujauttaa tiskikoneeseen. On olemassa myös esim. lasisia leikkuulautoja. Puiset leikkuulaudat puhdistan kiehuvalla vedellä ja tiskiharjalla, mutta en leikkaa niissä sipulia tai muutakaan sotkevaa.
No missä leikataan sotkevat?
sipulit, valkosipulit, lihat, broikut, kalat
On olemassa kahdenlaisia ihmisiä. Niitä jotka sujauttavat ja niitä jotka lipittävät.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minulla on eri lauta kalalle, lihalle ja kasviksille. Öljyän laudat ennen käyttöönottoa pellavaöljyllä, sitten vaan huuhtelee leikkuun jälkeen. Kun näyttää että öljy alkaa kulua pois, teen uuden öljyämisen. Jos laudan pinta kuluu huonoksi, höylää ja öljyän ja taas leikataan. Näin olen tehnyt 50 vuotta.
Vai niin. Itse en ole koskaan leikannut raakaa lihaa tai kalaa leikkuulaudan päällä.
Minkä päällä sitten?
En minkään päällä. En leikkaa niitä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Puukuituisen leikkuulaudan voi myös sujauttaa tiskikoneeseen. On olemassa myös esim. lasisia leikkuulautoja. Puiset leikkuulaudat puhdistan kiehuvalla vedellä ja tiskiharjalla, mutta en leikkaa niissä sipulia tai muutakaan sotkevaa.
No missä leikataan sotkevat?
sipulit, valkosipulit, lihat, broikut, kalat
Puukuituisen leikkuulaudan päällä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minulla on eri lauta kalalle, lihalle ja kasviksille. Öljyän laudat ennen käyttöönottoa pellavaöljyllä, sitten vaan huuhtelee leikkuun jälkeen. Kun näyttää että öljy alkaa kulua pois, teen uuden öljyämisen. Jos laudan pinta kuluu huonoksi, höylää ja öljyän ja taas leikataan. Näin olen tehnyt 50 vuotta.
Vai niin. Itse en ole koskaan leikannut raakaa lihaa tai kalaa leikkuulaudan päällä.
Minkä päällä sitten?
Lautasen. Sen voi laittaa tiskikoneeseen.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Puukuituisen leikkuulaudan voi myös sujauttaa tiskikoneeseen. On olemassa myös esim. lasisia leikkuulautoja. Puiset leikkuulaudat puhdistan kiehuvalla vedellä ja tiskiharjalla, mutta en leikkaa niissä sipulia tai muutakaan sotkevaa.
Lasinen on kaikista surkein. Hirveän liukas ja tylsyttää veitset nopeasti. Kaupan päälle pitää vielä varoa ettei riko sitä.
Täytyy kyllä olla elämäänsä väsynyt jos käyttää lasista leikkuulautaa. Muovinenkin on perseestä.
Puinen leikkuulauta pestiin ennen ihan varpusudilla ja suolalla. Lopuksi huuhtelu kylmällä vedellä, että puun syyt menevät kiinni.
Puisen leikkuulaudan pintaa voi hioa hiekkapaperilla ja hienoimman hiomisen jälkeen vaikka käsitellä ensin mustalla teellä jos haluaa pinnasta tummemman ruskean. Sen jälkeen pellavaöljyllä öljyäminen ja antaa laudan imeä öljyä pari päivää. Kohtuudella siis sitä öljyä.
Minulla ovat erikseen leikkuulaudat eri tuotteille ja käytän myös leivinpaperia voimakkaiden hajujen ja lihan sekä kalan alla ihan tiskin määrän vähentämisen vuoksi.
Puukuituisen leikkuulaudan voi myös sujauttaa tiskikoneeseen. On olemassa myös esim. lasisia leikkuulautoja. Puiset leikkuulaudat puhdistan kiehuvalla vedellä ja tiskiharjalla, mutta en leikkaa niissä sipulia tai muutakaan sotkevaa.