Kerro kiva halpa yleinen kala
Jos tahdon syödä kalaa. Ehkä en aina tahdo ostaa pelkkää lohen/kirjolohen/taimenen filettä. Semmonen vähintään kilogramman painoinen file eli puolikas lohi. Sen kun pistää kokonaisena uuniin niin sitten saa syödä tosi paljon lohifilettä. Ehkä en aina tahdo pelkästään uunissa valmistettua kokonaista lohifilettä, lohenpuolikasta. Ehkä tahdon syödä joskus myös jotain muuta kalaa. Mutta mitä?
Mun kokemukset... halvin kala eli pakasteesta ostettava seiti tai siis tarkemmin ilmaistuna seitifile on yllättävän hyvää. Sen valmistan paistinpannulla. Kyllä: suosittelen pakasteesta seitifilettä. Lisäksi: tonnikala suoraan purkista on yllättävän hyvää. Kunhan se ei ole "tonnikalajauhetta" tai "tonnikalamössöä" tai ei ehkä edes "tonnikalapaloja", vaan sen pitää mieluiten olla "tonnikalafilettä" purkissa. Niin, semmonen metallinen purkki, jossa myydään tonnikalafilettä. Se on yllättävän hyvää kalaa. Yhtä hyvää kuin nuo muut mainitsemani eli lohi ja seiti.
MUTTA MITÄS MUITA KALOJA, HÄH? Muita en ole löytänyt. Tai siis, onhan niitä muitakin, kuten esim suosikkini: kylmäsavustettu kirjolohi. Mutta sen ongelma on että se on yli tuplasti kalliimpaa kuin kaikki tähän mennessä mainitsemani kalat. Myös kiva: semmoset muikut tai silakat tai muut pikkukalat joissa on semmonen "jauhopäällyste"(?). Joo, nekin on kivoja, mutta myös aika kalliita.
Pakasteessa ainaskin LIDL myy jotain ihmeen trooppista kalaa joka ei ole lohi. Vaan se on jokin kala jonka nimeä en muista. Sen file on ehkä kutakuinkin puolet pienempi kuin lohen file, tai vielä sitäkin pienempi. Ja se on halvempaa kuin lohen file. Ja sen fileen voi helposti hetkessä valmistaa paistinpannulla. Joten halpaa helppoa nopeaa kalaa. Mutta ongelma: se on maailman mauttomin kala. Siinä ei ole yhtään makua, ei yhtään rasvaa, ei yhtään... ei yhtään mitään. Se koko kala on kuin pahvia söisi. Eli ihan turha syödä. Paljon parempi pakastefilevaihtoehto: seiti. Se on halvempi ja paremman makuinen ja enemmän rasvaa. Eli ihan kaikilta ominaisuuksiltaan parempi. Ilmeisesti Aasiassa ei ole seitiä. Ilmeisesti aasialaiset siksi syövät tuota jotain ihmeen muuta ihan surkeaa kalaa. Tai siis: seiti on pohjoisten merien halpa kala, se toinen kala on trooppisten merien halpa kala.
Särki, keitä sitä puoli tuntia suolavedessä niin että ruodot pehmenee ja syö perunoiden kera.