Broilerin liha
Uusien ravitsemussuositusten mukaan broilerin lihaakaan ei suositella ylenmäärin syötäväksi punaisen lihan sijaan, vaan punaisen lihan syöntiä tulisi ensisijaisesti korvata kalalla ja palkokasveilla.
Onko joku onnistunut löytämään selkokielistä lähdettä sille, miksi näin? Yritin etsiä, mutta keskittymiskyvyttömyys vaivaa. Jos broileria syö esim. joka toinen päivä, onko sillä haitallisia vaikutuksia terveydelle? Ja tarkoitan nyt käsittelemätöntä broileria, en prosessoitua. Vai perustuuko suositus puhtaasti ekologisiin ja eettisiin syihin?
Anyone?
Kommentit (16)
Vierailija kirjoitti:
Se olis toi ilmastonmuutoksen torjuminen
Joo ymmärrän tän. Mut olen yrittänyt etsiä nimenomaan ravitsemussuosituksiin linkittyvää lähdettä tälle.
Ap
Lähinnä sitä, että onko broilerin runsas syönti oikeasti epäterveellistä? Jos syö prosessoimatonta broileria?
Avaan hiukan enemmän. Eli käytännön syistä syön aika paljon prosessoimatonta broileria. Olen allerginen kalalle, siis anafylaksiatasoisesti allerginen, eli sitä en voi syödä. Palkokasveista tulee myös vatsaoireita, siedän niitä vähän. Haluaisin kyllä käyttää niitä enemmän. Vöneriä vatsa sietää, ja se on mielestäni hyvää. Punaista lihaa en paljon syö, koska ilmasto- ja terveysvaikutukset. Lähinnä riistaa joskus.
Tiedän, että broilerintuotanto on ympäristölle kuormittavaa, eikä kovin eettistäkään. Mutta onko broilerin syönti todettu terveydellekin haitalliseksi? Mistä sitä proteiinia nyt vois sitte saada jatkossa?
Ap
Broilerit on nykyään tuotettu tehokanaloissa, missä niille ei ole riittävästi liikkumatilaa ja ne on geenimanipuloitu tuottamaan isot rintalihakset, jotta saadaan sitä filettä. Kuka haluaa oikeasti syödä muuntogeenistä lihaa? Lisäksi kyseiset tipuparat ruokitaan niin että eivät sairastuisi (antibiootteja rehussa) ja samalla kehittyy antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantojen, mitä voi saada kun syö broileria. Vieläkö haluat syödä broileria, joka päivä?
Vierailija kirjoitti:
Broilerit on nykyään tuotettu tehokanaloissa, missä niille ei ole riittävästi liikkumatilaa ja ne on geenimanipuloitu tuottamaan isot rintalihakset, jotta saadaan sitä filettä. Kuka haluaa oikeasti syödä muuntogeenistä lihaa? Lisäksi kyseiset tipuparat ruokitaan niin että eivät sairastuisi (antibiootteja rehussa) ja samalla kehittyy antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantojen, mitä voi saada kun syö broileria. Vieläkö haluat syödä broileria, joka päivä?
No en todellakaan halua, enkä syö. Mutta mietin lähinnä korvaavia proteiinin lähteitä. Katso toi vastaukseni nro 5.
Tänne on näköjään täysin turha kirjoittaa mitään järkevää tai kysyä mitään. Vastataan ihan muuhun, kuin mitä kysyy.
Kaikki mitä tänne on vastattu, on tiedossa. Kysyin, onko broileri todettu terveydelle haitalliseksi, kun joudun sitä käytännön syistä syömään. Ostan aina antibioottivapaata. Ymmärrän eettiset ja ekologiset haitat. Proteiinia jostain saatava kuitenkin.
Mutta joo, jatkan aiheen tutkimista ja korvaavia vaihtoehtoja itsekseni. Ehkä vauva-palsta ei tosiaan ole järkevin paikka kysyä ja pohtia tämmösiä.
Ap
No vähintään se kannattaa kypsyttää, muuten on salmonellan vaara. Höyhennys lienee myös paikallaan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Broilerit on nykyään tuotettu tehokanaloissa, missä niille ei ole riittävästi liikkumatilaa ja ne on geenimanipuloitu tuottamaan isot rintalihakset, jotta saadaan sitä filettä. Kuka haluaa oikeasti syödä muuntogeenistä lihaa? Lisäksi kyseiset tipuparat ruokitaan niin että eivät sairastuisi (antibiootteja rehussa) ja samalla kehittyy antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantojen, mitä voi saada kun syö broileria. Vieläkö haluat syödä broileria, joka päivä?
No en todellakaan halua, enkä syö. Mutta mietin lähinnä korvaavia proteiinin lähteitä. Katso toi vastaukseni nro 5.
Ät biff från oxar som är uppvuxna med att äta gräs.
Vierailija kirjoitti:
Se olis toi ilmastonmuutoksen torjuminen
Ilmastonmuutos ei tuhoa tulevaisuutta vaan se valtava rahastus mitä tehdään ilmastonmuutoksen nimissä... valtava köyhtyminen ajaa ihmiset asumaan kaduilla ja yhteiskunnat romahtavat ja huumeet valtavat kadut... myös Suomessa... ja samalla pieni rikas rahastava eliittiryhmä maailmalla rikastuu päivittäin muiden rahoilla... toivottavasti etenkin nuoret ymmärtävät tämän ja kapina rahastavaa EU ja muuta eliittiä vastaan alkaa täälläkin...
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Broilerit on nykyään tuotettu tehokanaloissa, missä niille ei ole riittävästi liikkumatilaa ja ne on geenimanipuloitu tuottamaan isot rintalihakset, jotta saadaan sitä filettä. Kuka haluaa oikeasti syödä muuntogeenistä lihaa? Lisäksi kyseiset tipuparat ruokitaan niin että eivät sairastuisi (antibiootteja rehussa) ja samalla kehittyy antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantojen, mitä voi saada kun syö broileria. Vieläkö haluat syödä broileria, joka päivä?
No en todellakaan halua, enkä syö. Mutta mietin lähinnä korvaavia proteiinin lähteitä. Katso toi vastaukseni nro 5.
Ät biff från oxar som är uppvuxna med att äta gräs.
Mutta jos syö paljon punaista lihaa, on riski saada suolistosyöpä suurempi kuin niillä, jotka eivät syö sitä runsaasti. Tämä on todettu lukuisissa tieteellisissä tutkimuksissa.
Vierailija kirjoitti:
Broilerit on nykyään tuotettu tehokanaloissa, missä niille ei ole riittävästi liikkumatilaa ja ne on geenimanipuloitu tuottamaan isot rintalihakset, jotta saadaan sitä filettä. Kuka haluaa oikeasti syödä muuntogeenistä lihaa? Lisäksi kyseiset tipuparat ruokitaan niin että eivät sairastuisi (antibiootteja rehussa) ja samalla kehittyy antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantojen, mitä voi saada kun syö broileria. Vieläkö haluat syödä broileria, joka päivä?
Suomessa broilerinkasvatuksessa ei juurikaan käytetä antibiootteja, ks. vaikka https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/04/10/suomalaisessa-ja-ulkomaisessa-…;
Broileri on jalostettu tuottamaan isot rintalihakset, mutta se on eri asia kuin geenimanipulointi. Näyttäisikö jonkin lähteen, joka osoittaa, että geenimanipulointiakin on harjoitettu?
Muuten broilerituotannoissa on kyllä kaikenlaista ongelmaa.
Vierailija kirjoitti:
Avaan hiukan enemmän. Eli käytännön syistä syön aika paljon prosessoimatonta broileria. Olen allerginen kalalle, siis anafylaksiatasoisesti allerginen, eli sitä en voi syödä. Palkokasveista tulee myös vatsaoireita, siedän niitä vähän. Haluaisin kyllä käyttää niitä enemmän. Vöneriä vatsa sietää, ja se on mielestäni hyvää. Punaista lihaa en paljon syö, koska ilmasto- ja terveysvaikutukset. Lähinnä riistaa joskus.
Tiedän, että broilerintuotanto on ympäristölle kuormittavaa, eikä kovin eettistäkään. Mutta onko broilerin syönti todettu terveydellekin haitalliseksi? Mistä sitä proteiinia nyt vois sitte saada jatkossa?
Ap
Prosessoimatonta broileria? Eli haukkaat kypsentämättömästä ja kynimättömästä linnusta hampailla paloja?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Broilerit on nykyään tuotettu tehokanaloissa, missä niille ei ole riittävästi liikkumatilaa ja ne on geenimanipuloitu tuottamaan isot rintalihakset, jotta saadaan sitä filettä. Kuka haluaa oikeasti syödä muuntogeenistä lihaa? Lisäksi kyseiset tipuparat ruokitaan niin että eivät sairastuisi (antibiootteja rehussa) ja samalla kehittyy antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantojen, mitä voi saada kun syö broileria. Vieläkö haluat syödä broileria, joka päivä?
Suomessa broilerinkasvatuksessa ei juurikaan käytetä antibiootteja, ks. vaikka https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/04/10/suomalaisessa-ja-ulkomaisessa-…;
Broileri on jalostettu tuottamaan isot rintalihakset, mutta se on eri asia kuin geenimanipulointi. Näyttäisikö jonkin lähteen, joka osoittaa, että geenimanipulointiakin on harjoitettu?
Muuten broilerituotannoissa on kyllä kaikenla
Ei taida olla oikein termit hallussa tuolla tyypillä. Jalostaminen ei tosiaan ole geenimuuntelua.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Broilerit on nykyään tuotettu tehokanaloissa, missä niille ei ole riittävästi liikkumatilaa ja ne on geenimanipuloitu tuottamaan isot rintalihakset, jotta saadaan sitä filettä. Kuka haluaa oikeasti syödä muuntogeenistä lihaa? Lisäksi kyseiset tipuparat ruokitaan niin että eivät sairastuisi (antibiootteja rehussa) ja samalla kehittyy antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantojen, mitä voi saada kun syö broileria. Vieläkö haluat syödä broileria, joka päivä?
Suomessa broilerinkasvatuksessa ei juurikaan käytetä antibiootteja, ks. vaikka https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/04/10/suomalaisessa-ja-ulkomaisessa-…;
Broileri on jalostettu tuottamaan isot rintalihakset, mutta se on eri asia kuin geenimanipulointi. Näyttäisikö jonkin lähteen, joka osoittaa, että geenimanipulointiakin on harjoitettu?
Muuten broilerituotannoissa on kyllä kaikenla
Jalostushan on nimenomaa geenimanipulointia. Vai ihanko luonnollisesti ajattelet meillä 400 koirarotua ihan luonnonvalinnan ansiosta? Ei, kyllä ihaminen on alkanut jalostuksessa manipuloimaan noita laajan geenipoolin omaavan eläimen geenejä haluamikseen.
Aivan samalla tavalla kuin meidän vihannekset ovat pitkäaikaisen geenimanipuloinnin tulosta. Suurin osa on lähtöisin yhdestä laajan geenipooliin omaavasta, sinapinsukuisesta kasvista jota ihminen alkoi risteyttämällä manipuloimaan.
Se olis toi ilmastonmuutoksen torjuminen