Kuidulla lisää puhtia muistiin ja ajatteluun jopa kolmessa kuukaudessa
Tutkimusväite: Tällaisia aivovaikutuksia kuidulla voi saada kolmessa kuukaudessa
https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/7541f697-d100-4169-970a-828d0e0319…
Kuiduilla saattaa olla vaikutusta muistiin ja ajatteluun, käy ilmi tutkimuksesta. Näillä helpoilla tavoilla lisäät hyvää tekevää ainetta omaan ruokavalioosi.
Kuidun lisääminen ruokavalioon saattaa auttaa parantamaan aivojen toimintaa ja muistia jopa kolmessa kuukaudessa, selviää brittitutkimuksesta.
Sen mukaan kuidulla voi olla suolistobakteerien kautta vaikutusta myös aivoihin.
Prebiootit ovat kuidunkaltaisia hiilihydraatteja, jotka eivät imeydy ohutsuolessa. Niiden ajatellaan olevan tärkeitä suoliston hyville bakteereille, parantavan mikrobien kasvua tai aktiivisuutta suolistossa.
Viime aikoina on tutkittu paljon sitä, miten suoliston mikrobiomi on yhteydessä terveyteen ja millaisia yhteyksiä suolisto-aivo-akselilla voi olla. Tutkijoiden mukaan ryhmä halusi testata, voisiko suolistobakteereihin vaikuttaa prebiooteilla ja parantaa samalla kognitiivisia toimintoja, muistia ja oppimista.
Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet esimerkiksi, että inuliini muuttaa suoliston mikrobiomia ja auttaa vähentämään hermoston tulehdusta. Frukto-oligosakkarideilla (FOS) on havaittu samanlaisia vaikutuksia.
Mikä prebiootti?
Prebiootit ovat ruoan sulamatonta kuitua ja muita ainesosia, jotka ruokkivat jo paksusuolessa eläviä probiootteja ja niiden aktiivisuutta. Prebioottien lähteitä ovat muun muassa kaurapuuro, juurekset ja kasvikset.
Probiootit taas ovat mikrobeja, eläviä bakteereja tai hiivoja, joilla on todettu olevan terveysvaikutuksia.
Tutkijat havaitsivat, että kuitulisää saaneen ryhmän suorituskyky oli parantunut aivojen toimintaa mittaavissa arviointitesteissä, mukaan lukien testissä, joka mittaa Alzheimerin taudin varhaisia merkkejä.
Kuitu on tarpeellista monesta syystä: runsas kuitu suojaa muun muassa tyypin 2 diabetekselta. Kuidun on todettu väestötutkimuksissa suojaavan paksu- ja peräsuolensyövältä ja joiltain muilta syöviltä, kuten rintasyövältä.
Kuidun ajatellaan suojaavan sepelvaltimotaudilta, sillä se se sitoo sappihappoja alentaen veren kolesterolia. Tätä kautta sydän- ja verisuonitautiriski pienenee.
Kuidun lisääminen on hyödyllistä myös kolesterolin kannalta.
Joidenkin tutkimusten mukaan huono kolesteroli eli LDL saattaa olla yksi yksittäinen tekijä, joka kasvattaa riskiä sairastua Alzheimerin tautiin.
Ravitsemusasiantuntijat kehottavat valitsemaan ruokavalioon erityisesti niitä ruoka-aineita, jotka sisältävät paljon kuitua: täysjyvää, vihanneksia, pähkinöitä, siemeniä ja papuja.
Myös nämä sisältävät runsaasti prebioottista kuitua:
1. Valkosipuli, purjo, parsa, punajuuret, fenkoli, herneet, maissi ja kaali.
2. Palkokasvit: kikherneet, linssit ja pavut.
3. Hedelmät: omenat, nektariinit, persikat, vesimeloni, greippi ja granaattiomena.
4. Viljat: ohra, ruis ja kaura. Myös cashew- ja pistaasipähkinät sisältävät runsaasti prebioottisia kuituja.