Jos olet ollut normaalipainoinen lapsuudestasi lähtien, mitä ruokaa lapsuudenkodissasi syötiin? Mitkä olivat tyypillisiä ruokia?
Oliko teillä ruoka säännöllisesti samaan aikaan?
Joitteko esimerkiksi limsaa tai mehua arkena?
Kommentit (68)
Peruna, peruna,peruna ja vanhaa kuivaa ruispalaa. Ei koskaan mitään hyvää. Nykyisin olen ylipainoinen, oli sen verran ankea lapsuus 90-00 luvulla.
Läskisoosi ja perunat oli yleisin ateria. Hieman parempaa olivat porsaankyljykset tai lihapullat ja kamalinta oli silakkalaatikko. Lättyjä, pullaa, pannukakkua ja bostonkakkua oli usein.
Kysymys siis niille jotka olleet elämänsä normaalipainoisia. Ei jos vähitellen lihonut ylipainoiseksi.
Ruokana oli pääasiassa perunoita, leipää ja puuroa. Lihan määrä oli erittäin vähäinen ja kalaa ei syöty sen enempää. Kananmunia oli joskus. Juomana oli maito ja vesi mehuja ei myöskään ollut juuri koskaan. Leipomuksia tai mitään herkkujakaan ei ollut monesti.
Aika paljon kaikkia puolivalmisteita tyyliin italianpata, bolognesekastike valmiista kastikepurkista ja jauhelihasta jne. Isä oli viikot muualla ja äitikin teki pitkää päivää, joten ei ollut hirveästi aikaa kokkailuun. Aina oli kuitenkin jotain salaattia tai porkkanaraastetta siinä kaverina. Kaakaota juotiin melkein joka ilta, oli viiliksiä ja sokeroituja jogurtteja ym. aika usein, mutta karkkia, sipsiä, limuja, hamppareita ja sen tyyppistä taas harvoin.
Yleensä perunaa esim jonkin lihakastikkeen kera. Eli varsin perinteistä suomalaista ruokaa. Karkkia ja limsaa söin melko usein.
Ei ollut mehua eikä limsaa arkena, ainoat poikkeukset oli syksyllä viinimarjamehu kun poimittiin marjat ja niistä tehtiin mehua, ja sitten jos oli arki-iltana jotkut synttärikestit niin niillä oli limsaa, mutta ei muuten. Tuoretta pannukakkua tai marjapiirakkaa oli välillä arkena.
Syötiin ihan perus ruokaa: puuroa, voita, marjoja, maustamatonta jogurttia, ruisleipää, rieskaa, juustoa, perunaa, porkkanaa, salaattia, tomaattia, nautaa, poroa, hirveä, kalkkunaa, hevosta, kalaa jne. Lohta tai nautaa oli usein ruokana, joko keittona tai paistettuna. Leivän päällä usein lohta kans, graavi- tai savulohta. Kaikkea tuollaista perusruokaa, muroja tai vanukkaita yms ei ollut koskaan.
Ruisleipää, perunaa, lihaa, kalaa , juureksia, pakastemarjoja, marjamehuja. Ei ostettu hedelmiä, marjoilla ja juureksilla mentiin. Voita ja täysmaitoa. Pullaa ja kuivakakkua . Harvoin karkkia, todella harvoin.
Vierailija kirjoitti:
Kysymys siis niille jotka olleet elämänsä normaalipainoisia. Ei jos vähitellen lihonut ylipainoiseksi.
Kyllä siinä yleensä käy niin että sitä mitä et lapsena saa niin sitä ostat sitten aikuisena.
Lapsuus oli ysärillä, kerran olen paisunut +15 kiloa ylipainon puolelle stressin ja röökilakon takia, mutta muuten ollut aina normaalipainoinen. Muistan että roskaruokapaikkoja ei lähellä ollut joten ei ollut hamppareitakaan tms. Kouluaamuina aamupalat ja iltapalat oli säännöllisiä, kaakaoo ja ranskanleipää juustolla ja kurkulla yleensä. Muissa ruuissa mentiin kai enimmäkseen menojen ja nälän tunteen mukaan, opittiin lämmittämään kaapista itse jo varhain, ruoka oli hyvää ja tavallista, perunaa, makaronia jonkun kastikkeen kanssa. Kesällä savukalaa usein. Oli mehukatti tiivistettä tarjolla, ei limuja ja karkkeja niin hirveästi paitsi synttäreillä. Välipalaksi oli yleensä kulhossa banaaneja, mandariineja, päärynöitä ja viinirypäleitä tarjolla (se oli ihanaa ja nopeaa nälän sammuttamiseen, pitäisi melkein elvyttää tämä lapsuudenkodin hedelmäkulho taas tavaksi)
Joka päivä kaurapuuroa aamulla ja päivällä perunoita ruskeankastikkeen variaatioilla 👍
M37
Makkarakastiketta tai jauhelihakastiketta perunoiden kanssa, lihaperunasoselaatikkoa, hernekeittoa, läskisoosia, kaalilaatikkoa, makaronilaatikkoa, uunissa tehtyjä kanankoipia riisin kanssa.. koskaan ei ollut mehuja tai limuja, ei myöskään välipaloja. Iltapalaksi joko omatekoisia sämpylöitä margariinilla tai pannukakkua ja oman pihan marjoista tehtyä hilloa.
Alipainoinen olen ollut koko ikäni. Nyt nelissäkymmenissä.
Puuroa, perunaa, läskisoosia, makkarakeittoa, lihakeittoa, kalakeittoa, kananmunakastiketta, kaalilaatikkoa, silakkalaatikkoa, makaronilaatikkoa, ruisleipää, ranskanleipää, lauantaimakkaraa, voita, viiliä ja 60-luvun lopulta jogurttiakin. Kasviksina kurkkua ja tomaattia, porkkanaa, appelsiinia, omenaa, banaania. Itse en syönyt koskaan aamupalaa, kun ei vaan maistunut. Koulun jälkeen seuraava ruoka oli heti neljän jälkeen, kun isä tuli töistä kotiin. En muista syöneeni iltapalaakaan koskaan. Jäätelöä oli silloin tällöin, karkkia ja limsaakin joskus. Pullaa äiti leipoi aina lauantaisin. Olin kauhean laiha lapsena ja vielä nuorenakin, aikuisena jo normaalipainoinen. Muistan kun lapsena jouduin menemään kesäsiirtolaan, niin valitin vanhemmille, että siellä pitää syödä koko ajan, kun oli aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala.
Ihan normaalia kotiruokaa esim makkarakastiketta ja perunamuussia, lihapullia jne perunaa syötiin usein tähän aikaan verrattuna
70 luvulla kasvanut
Perinteistä suomalaista kotiruokaa meillä on syöty, mukaanlukien metsästettyä riistaa, kalaa, marjoja jne. Onneksi myös opeteltiin erikoisempia makuja, kuten sisäelimet - näin vanhempana osaa arvostaa sitten monipuolisesti eri makuja. Kun muutin omilleni 90-luvun lopulla, oli painoindeksini 19,7, mikä on mieheksi aika vähän. Ei syöty pizzaa tai burgereita kuin kerran pari vuodessa. Liikuttua tuli monin eri tavoin.
Samalla linjalla on jatkettu. No, painoindeksi on nyt 22, mutta lihastakin on tullut. Minkä nuorena oppii...
Lapsi luonnostaan ottaa tarvitsemansa energian, lapsi ei liho jos ei ole pahasti joku asia pielessä
Peruskotiruokaa. Esim makaronilaatikko, Kalakeitto, makkara/lihakeitto, jauhelihakastike+perunat, lohta+muusia, kanaa+riisi+ currykastike. Ruisleipää. Olen syntynyt-69 ja 70-luvulla melkein kaikki oli hoikkia. Karkkipäivä oli lauantai.
Tarjolla oli melko yksinkertaista ja maustamatonta ruokaa. Riisiä, makaronia tai perunaa kaupan eineslihapullien, nakkien tai kalapuikkojen kanssa. Ei kastikkeita, mutta ei myöskään salaatteja. Isä tapasi sanoa että "ei tule syötyä liikaa kun ruoka ei ole niin herkullista". Harmitti kun kavereilla tehtiin ihan oikeaa lasagnea tai uunilohta.
Limuja ja sipsiä sai synttäreinä, uutena vuotena tms juhlapäivinä. Sokeriherkkuja karkkipäivänä.
Nykyään itse teen rasvaisempaa ruokaa (käytän suolaa, kermaa, rasvoja) ja herkuttelen enemmän. Toisaalta käytän huomattavasti ennemmän tuoreita kasviksia. Taitaa olla geeneissä että paino pysyy "normaalissa".
Kesällä syötiin paljon kalaa, talvella lähes joka aterialla lihaa. Pastaa ei oikeastaan koskaan, perunaa ja juureksia paljon.